MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

İSMAİL ŞİRVANİ
Sadık KARADEMİR

İSMAİL ŞİRVANİ


Yukarý türbede yatar bir eren
Hep ömrü boyunca herkese yaren
Gönlünü herkese saygýyla seren
Þeyh Ýsmail Siraceddin Þirvani

Nakþibend meþrebi Hakka ulaþýr
Eðiten bir mürþit diyar dolaþýr
Hiç durmaz gurbette gezer alýþýr
Þeyh Ýsmail Siraceddin Þirvani

Molla Muhammedi ona yetmiþtir
Felsefi ilimler ​tahsil etmiþtir
Baðdat’a hep fýkýh için gitmiþtir
Þeyh Ýsmail Siraceddin Þirvani

Baðdat’ta Mevlana Halid Baðdadi
Zahiri batýni ilme adadý
Hilafet rütbesi namýyla adý
Þeyh Ýsmail Siraceddin Þirvani

Þeyh Þamile hoca müride ýþýk
Sürgün edilse de Þirvan’a aþýk
Tokat’ta Sivas’ta gezer alýþýk
Þeyh Ýsmail Siraceddin Þirvani

Kolera salgýný þehri bürüdü
Ramazan ayýnda Hakka yürüdü
Onun sayesinde batýl çürüdü
Þeyh Ýsmail Siraceddin Þirvani

Sadýk KARADEMÝR

Ýsmail Siraceddin Þirvani hazretleri, Hicretin 1197 (1782/83) yýlýnda Rusyanm, Þemahi kazasýna baðlý Kürtemir’de dünya ya gelmiþtir. Tahsil çaðýna ulaþýnca, Þemâhî kasabasýnda bulunan âlimlerden Baba Efendinin talebelerinden olan Muhammed Nûrî Efendiden, ilk tahsiline baþlayýp, Molla Câmî’nin Kâfiye Þerhi’ne kadar okudu. (1800/01) tarihinde Erzincan’a gelip Meþhur Evliya-zade Abdurrahman Efendi’den derse baþlamýþ ve bu zatýn önünde dersini tamamlamýþtýr.

Daha sonra Tokat’a gelen Ýsmail Þirvani , birkaç sene de Tokat’ta kaldýktan sonra Baðdat’a gitmiþ Baðdat’ta Þeyh Yahya El-Mervezi’den Hadis ilmini okumaya baþlamýþtýr. Bir taraftanda Ademoðlu lakabý verilen Molla Muhammed namýndaki faziletli kiþiden Felsefi Ýlmileri tahsil etmiþtir.

1227 (1812) tarihinde Baðdat’tan Burdur kasabasýna gelerek, burada da Fýkýh ilmini tahsil etmiþtir. Buradan da doðum yeri olan asýl memleketi Kürtemir’e dönüp yedi sene kadar eðitim ve öðretimle meþgul olmuþtur. Daha sonra memlektinden doðruca Hicaz’a gidip Hicaz’dan dönüþünde Medine-i Münevvere’ye uðramýþ ve oradan Ýstanbula gelerek birkaç ay kaldýktan sonra, Hindistan da bulunan Seyyid Abdullah Dehlevi Hazretlerini ziyaret etmek üzere Ýstanbul’dan ayrýlmýþtýr. Basra’ya vardýðý zaman orada kendilerine vaki olan manevi bir iþaret üzerine Baðdat’a yönelmiþ ve Baðdat’ta Mevlana Halid Baðdadi Hazretlerine intisab eyleyerek, Mevlana Halid hazretlerinin yanýnda seyr-i sülük’unu tamamladýktan sonra (1813-1817) Hilafet rütbesi ile taltif edilmiþ, zahiri ve batýni ilimleri neþretmek üzere görevlendirilmiþtir. 1233(1817/18)de yüce mürþitlerinin izni ile Þirvan’a dönmüþ dokuz yýl kadar Þirvan’da irþat görevi ile meþgul olmuþ, ve bu arada evlenmiþtir. Ýsmail Þirvani hazretlerinin Þirvan’da Abdulhamit Efendi adýnda bir oðlu dünya’ya gelmiþ bu zat Karadeniz’e bir yolculuk esnasýnda vapurdayken vapurun batmasý ile vefat etmiþtir.

Mevlana Halid’in ölümünden sonra Daðýstan’a geri döndü ve zaviyesini kurdu. Has Muhammed Þirvani, Þeyh Muhammed Yaraði, Seyyid Cemaleddin Gazikumuki’yi sýrasýyle halefi olarak yetiþtirdi. Ýsmail Þirvani’nin baþlattýðý tasavvufi faaliyet kýsa zamanda bütün Kafkasya’da süratle yayýlarak daha sonra Ýmam Þeyh Þamil‘in þahsýnda bayraklaþan müridizm hareketine baþlangýç oluþturdu. Faaliyetleri Rusyanýn siyasi politikalarýna uymadýðý için, Rusya tarafýndan evvela yakýn müridleri hapsedilip sürgün edildi. Þeyh Ýsmail Þirvani’nin bölgedeki nüfuzundan korkan Rus idaresi bir taraftan da O’nu tazyik etmeye baþladý ve Þirvan’ý terk etmesini istedi. Bu baskýlar neticesinde önce Ahýska’ya sonra ise Anadolu’ya göç etti.

Amasya’ya geliþlerinden iki sene sonra 1244(1828/29) yýlýnda oðlu Mehmet Rüþtü dünya ya gelmiþtir. (Sadrazam Mehmet Rüþtü Paþa). Mevlana Ýsmail Þirvani bundan sonra Amasya’dan ayrýlarak Sivas’a gitmiþ ve dokuz sene Sivas’ta ikamet etmiþtir. Diðer oðlu Ahmet Hulusi (Kadasker), 1249(1833/34) yýlýnda Sivas’ta doðmuþtur. Ýsmail Þirvani 1255(1839/40) yýlýn da tekrar Amasya’ya dönmüþ burada 1260(1844) yýlýnda üçüncü oðlu Mustafa Bey doðmuþtur. Ýsmail Þirvani Hazretleri Ömrünün son zamanlarýný Amasya’da geçirip, orada 1847 (H.1264) senesinde çýkan kolera salgýnýndan bir Ramazan ayýnda vefât etti. Geçirdiði ömür 67 yýldýr.

Siraceddin mahlasý Hazreti Mevlana Halid Baðdadi tarafýndan verilen bir lakabtýr. Alimler arasýndaki lakabý, Fakirullah, Kutbu’l-Aktab, Gavsü’l-Enam, Seyyid Ennüceba, Þah Ýsmail Þirvani, Hazreti Mevlana diye çaðrýlýr. Denizli Kasabasý’ndan Þeyh Hacý Ahmet Efendi ve yukarda ismi geçen Mir Hamza Nigari bu zatýn halifelerindendir. Akli ve nakli ilimlerde zamanýnýn emsalsiz bir bilgini olduðu, özel olarak fýkýh ilminde bir kaynak teþkil eder derecede bilgiye sahip olduðu anlatýlmaktadýr. Ýsmail Þirvani hazretleri, gayet alçak gönüllü, iteatkar, saygýlý ,Þah Nakþbend meþrep, hikmet sahibi, Hakka ulaþtýran, eðitici bir mürþiddi. Kabirleri Amasya’da Samlar Mahallesinde oðlu Rüþtü Paþa tarafýndan yaptýrýlan türbededir. Yukarý Türbe denilen yer burasýdýr.
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.