KADINI BENZETMEYİN NE ATA NE ŞARABA (ARŞİV) Özlem ÇETİN
KADINI BENZETMEYİN NE ATA NE ŞARABA (ARŞİV)
Kadýný benzetmeyin ne ata ne þaraba Ýrem baðýnda açan berzahýn gülüdür o Bilek gücüyle ölçüp çevirmeyin haraba Notalardan dökülen çargâhýn dilidir o.
Anaerkil toplumdan çýkmýþtýr uzun yola Zamanýn diþli çarký tohumla toprak ola Yetiþsin boya baþa ruh ikizini bula Esen rüzgara karþý Þahmeran tülüdür o.
Kadýndan ana olur doðurur oðlu kýzý Kadýndan kardeþ olur ayýrmaz sizi bizi Kadýndan zevce olur göðsünde taþýr gizi Doðuþtan emektardýr, tandýrýn külüdür o!
Kaþýk düþmaný deðil fabrikada iþçidir Bebelerin anasý evindeki aþçýdýr Tarihler boyu önde en cesur savaþçýdýr Merhametin þevketin barýþçýl elidir o.
Köyde kentte þehirde dünyanýn her yerinde Erdemli kiþilik var müstesna yüreðinde Tek bildiði o gerçek insanlýk ereðinde Goncanýn güle dönen kýzarmýþ alý dýr o!
Yaratýlýþtan beri mukaddes bir varlýktýr Onun yokluðu bize dünyadaki darlýktýr Her toplum kadýnýyla en büyük Uygarlýktýr Bad-ý sabadan esen, Seherin yelidir o.
Kadýn erkek eþittir yasal olan tek eþtir Adaleti saðlamak hakkaniyetli iþtir Ýlim irfan yolunda Mihri gibi bir baþtýr Ýnsana hayat veren yaþamýn Nil’ idir o.
Özlem ÇETÝN 08.03.2016
Çargâh Türk müziðinde do perdesinin adý ve bu perdede karar kýlan makam. MÝHRÝ : 1. Güneþ. 2. Sevgi. 3. Eylül ayý. – Mihr ü mah, güneþ ile ay.
Dünya Kadýnlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadýnlar Günü her yýl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleþmiþ Milletler tarafýndan tanýmlanmýþ uluslararasý bir gündür. Ýnsan haklarý temelinde kadýnlarýn siyasi ve sosyal bilincinin geliþtirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal baþarýlarýnýn kutlanmasýna ayrýlmaktadýr.
8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma iþçisi daha iyi çalýþma koþullarý istemiyle bir tekstil fabrikasýnda greve baþladý. Ancak polisin iþçilere saldýrmasý ve iþçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasýndan da çýkan yangýnda iþçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamamasý sonucunda 129 kadýn iþçi can verdi. Ýþçilerin cenaze törenine 10.000’i aþkýn kiþi katýldý.
26 - 27 Aðustos 1910 tarihinde Danimarka’nýn Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale baðlý kadýnlar toplantýsýnda (Uluslararasý Sosyalist Kadýnlar Konferansý) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikasý yangýnýnda ölen kadýn iþçiler anýsýna 8 Mart’ýn "Internationaler Frauentag" (International Women’s Day - Dünya Kadýnlar Günü) olarak anýlmasý önerisini getirdi ve öneri oybirliðiyle kabul edildi.
Sosyal Medyada Paylaşın:
Özlem ÇETİN Åžiirleri
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.