MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

PARASETAMOL
mesut.çiftci

PARASETAMOL


Lise yýllarýmda meslek seçimi söz konusu olduðunda doktor olmak istediðimi söylerdim ve bu yüzden ilaçlarýn prospektüslerini anlamasam da okumaya çalýþýrdým. Endikasyon, inhibe, etkin madde, kana karýþma süresi, doz aþýmý ve beklenmeyen bir etki görüldüðünde doktorunuza baþvurun ibaresi. Doktor olamasam da bu durum bende bir alýþkanlýða dönüþtü. Kendi kullandýðým ilaçlarýn prospektüslerini ezberlercesine okudum ve okuyorum. Elbette yakýn çevremdeki insanlarýn kullandýklarý ilaçlarýnkini de. Hastalýk hastasý mýyým bilmem ama ben pek çok hastalanýrým. Özellikle de grip ve soðuk algýnlýðý þikâyetiyle yorgan döþek yattýðým çok görülmüþtür.

Yakýnýmdaki insanlar ilaç kolik olduðumu düþünüyorlar. Ben buna her zaman karþý çýkýyor olsam da benim için dünyanýn en ilgi çekici yeri eczanelerdir. Kullandýðým ilaçlarýn büyük bir bölümünde parasetamol diye bir madde var. 500 mg, 600 mg, 450 mg parasetamol. Bu madde aðrý kesici ve ateþ düþürücü ilaçlarýn etken maddesi. Parasetamol aðýzdan alýndýðýnda gastrointestinal sistemde hýzla emilir. Ýlaç alýndýktan 30-60 dakika sonra maksimum plazma konsantrasyonlarýna ulaþýr. Parasetamol bütün dokulara hýzla daðýlýr. Plazma proteinlerine baðlanmasý zayýftýr. Plazma yarý ömrü 1-4 saattir. Ýdrarla, parasetamol’ün yüzde 1-3’ü deðiþmemiþ olarak atýlýr. yüzde 80’i ise biyolojik olarak glukuronid veya sülfat bileþikleri olarak atýlýr. Analjezik etkisi yeni nesil analjeziklere göre hafif kalmýþ olsa da gastrointestinal sistemde yan etkisinin hemen hemen olmamasý, güvenilirliði ve de gebelerde kullanýlabilmesi parasetamolun her zaman ön planda kalmasýný ve klasik bir analjezik olmasýný saðlar. Bu bilgiler ismim gibi hafýzama kazýnmýþ bir durumda. Ýlginç olacak sanýrým ama ben parasetamolü seviyorum. Hatta rüyasýný bile gördüm. Rüyamda uzaylýlar dünyayý istila ediyorlardý ve istedikleri tek þey vardý: PARASETAMOL! Bu sanýrým benim için bir takýntý halini aldý. Ýnsan bir þekilde kendini bir þeylere yönlendiriyor. Bunu kendini rahatsýz eden anýlarý hatýrlamamak için yapýyor diye düþünüyorum. Pek eðlenceli bir yaþantým olduðunu sözleyemem. Ömrümün gün geçtikçe silikleþen günlerinde iþsizlik, yoksulluk, geçim derdi, karþýlýksýz aþk ve aile dramlarý var. Bunlar beni ben yapan anýlar. Ýstesem de bunlarý unutamam ama hatýrlamamanýn yollarýný bulabilirim. Kimileri pul toplar, kimileri balýða çýkar, kimileri de araba markalarýný ezberler. Bunlarý neden yaparýz? Hoþumuza gittiði için deðil mi? Peki neden hoþumuza gider bunlar? Elbette bize bizi hatýrlatmadýklarý için.

Bence hayatta insaný en çok kýran þey kendi hafýzasýdýr. Benimse güçlü bir hafýzam var. Bu pek övünülecek bir durum deðil. Benim çocukluk dönemimde yayýnlanan çocuk filmlerinde ilaçlarýn insanlarýn hayatlarýnda mucizeler yaratacaðý hikayeler anlatýlýrdý. Örneðin bilim adamý ilaç içer süper insan olurdu. Küçüklüðümden beri kimya ilgimi çekti. Þimdilerde ise parasetamol, asetil salsilik asit gibi kimyasallarý gündelik hayatýmda kullanmaktan çok hoþlanýyorum. Hastayým sanýrým. Ama ruhumdan…

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.