MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

O ' NU HATIRLA
Osman Kılıçkıran

O ' NU HATIRLA




O ’NU HATIRLA

Uzun yolda yol alýrken
Issýz çölde su ararken
Karanlýkta ürperirken
O ’ nu hatýrla

Gurbetin derdi binince
Sýla gözünde tütünce
Dalga olunca gönlünde
O ’ nu hatýrla

Uykuya dalmadan önce
Düþ kurarken askerlere
Ölüm aklýna gelince
O ’ nu hatýrla

Sabah þafak söktüðünde
Uzun selviler dibinde
Karlý daðlar eteðinde
O ’ nu hatýrla

Uçaktan yere bakarken
Sandalla yola çýkarken
Uçurumlar týrmanýrken
O ’ nu hatýrla

Renkli kuþu seyrederken
Körpe yavruyu beslerken
Kainatý incelerken
O ’ nu hatýrla

Sevenleri gördüðünde
Derin içten sohbetlerde
Aðlayýp yaþ dökerken de
O ’ nu hatýrla

Ýnançsýzla karþýlaþsan
Günahkarla selamlaþsan
Muhalifle yakýnlaþsan
O ’ nu hatýrla

Despotlara tavýr korken
Maddi kayýba uðrarken
Azarlanýp kovulurken
O ’ nu hatýrla

Yoksula yardým ederken
Dürüste kanat gererken
Haksýzlarý yargýlarken
O ’ nu hatýrla

Osman KILIÇKIRAN

O’NU HATIRLA"’NIN YORUMU





osmankilickiran

30 Mayýs 2018, 12:08

Hayat boyunca bilerek ya da bilmeyerek bazý þeyleri tercih eder, bazý þeyleri reddederiz. Bazý davranýþlarý sever, bazýlarýndan nefret ederiz. Bunlarda algýlarýmýz ve duygularýmýz rol oynar. Duygularýmýz ve algýlarýmýzýn kaynaðýnda bilgilerimiz ve düþüncelerimiz vardýr. Peki bunlarý nereden temin ederiz. Fiziki ve metafizik( fizik ötesi) bilgi kaynaklarýndan. Bu kaynaklar nelerdir? Ýlkini; fizik, kimya, biyoloji ,týp, mühendislikler, idari ilimler, hukuk, astronomi vs gibi bilim dallarýndan, ikincisini de din, felsefe, ahlak gibi ruhla duyguyla düþünceyle ilgili disiplinlerden öðreniyoruz.
Ýnsanlar deðiþik iklim þartlarý altýnda, deðiþik kýtalarda yaþamaktadýrlar. Ýnsalarýn beslenme, giyinme, korunma, eðlenme ihtiyaçlarý ve bunlarýn giderilmeleri deðiþebilmektedir. Farklýlýklar yerel kültürlerin doðmasýna yol açmaktadýr. Allah, Hz. Ademi yarattýðýndan beri insanlara doðru ile yanlýþlarýn neler olduðunu öðretmiþtir. Bu ilgi. zaman ve þartlara göre deðiþse de, devam etmiþtir. Allah dört adet kutsal kitap göndermiþtir. Kitaplarý anlayamazlar diye onlarýn uygulayýcýlarý olarak peygamberler göndermiþtir. Kitap sayýsý az olsa da insanlarý yeryüzünde çaresiz býrakmamak için ayrýca 124 bin peygamber görevlendirilmiþtir. Bu peygamberlerin çoðunun belki parmaklarýmýz kadar bile inananlarý olmamýþtýr.
Ýnsanlar akýl gibi bir nimete sahip olduklarýndan, kimi Allah’tan gelen mesajlara inanmýþ , kimi inanmamýþ, kimileri de ilgisiz kalmýþlardýr. Bugün dünyada ilköðretim ortaöðretimin olmadýðý þehir belki yoktur. Ama bu þehirlerde inanç sistemlerini araþtýran fazla insan yoktur Bu nedenle bir milyarýn üstünde din tanýmaz/ din karþýtý insan vardýr. Bir milyar civarýnda budizme ve benzerlerine inanan insan vardýr. Eðitimin çok yüksek oranlarda olduðu Avrupa’ da inançsýz insan sayýsý bir hayli fazladýr.
Ben ‘ O’ ifadesiyle; Kur’ an-ý Kerim’ in tanýmladýðý Allah’ ý kastediyorum. Ama yaratýcýya inanan milyarlarca insan mevcuttur. Yani bir hýristiyan ‘O’ yani yaratýcý deyince kafasýndaki tanrýyý ya da Hz. Ýsa’yý düþünebilir. Ayný þekilde bir budistin aklýna buda heykeli gelebilir. Bir mason evrenin ulu mimarý dediði þeyi; bir japon doðan çoðalan hastalanan kýskanan aðlayan kadýn tanrý izanami’yi yahutta erkek tanrý izanagi’yi hatýrlayabilir. Bir Yahudinin aklýna Hz. Yakup ile güreþen, üstüne üstlük yenilen seçilmiþ millet Ýsrailoðullarýnýn kin güden tanrýsý Yahova (Yahve) gelebilir. Bir meteryalistin aklýna kosmos-tabiat- madde gelebilir.
Yalancý, sahtekar, zalim( adaletsiz), depot, günahkar insarlarla karþýlaþýnca, onlarýn eylemlerine muhatap olunca ne yapmalýyýz? O an aklýmýza geldiði gibi mi davranmalýyýz, yoksa kiþiliðimizi yoðuran þekillendiren öðretilere göre mi davranmalýyýz. Mesela uçurumun kenarýnda düþmemek için bir aðaca tutunmuþ yardým bekleyen birine koþup kurtarmaya mý çalýymalýyýz, yahut ‘yaþasýn kötülük’ deyip düþ geberde aklýn baþýna gelsin ne arýyorsun orada mý demeliyiz, yahutta görmezden gelip yolumuza devam mý etmeliyiz? Müslüman düþmekte olan kiþinin inancýna bakmadan yardým etmek durumundadýr. Kötülüðün medeniyetin geliþmesine katký saðlayacaðýna , dünyanýn zayýf insanlara ihtiyacý olmadýðýna inanan biri yürüyüp gidebilir . Yolun ortasýnda büyük çivilerle dolu bir tahta parçasýný müslüman alýp zararsýz bir yere atmak durumundadýr, ama baþka biri ilgisiz kalmayý tercih edebilir. Biz þiirde O’ nu Hatýrla derken, bu tür olumsuzluklarla karþýlaþýnca, rastgele davranma, yaratýcýnýn mesajlarýný düþün, ona göre tavýr belirle demek istiyoruz.
Hangi inanç ve ahlak sistemine göre davranacaðýmýz kiþinin kendine kalýyor. Bu hususta kendi tercihlerimse diðer þiirlere serpiþtirilmiþ durumda. Yalnýz burada yazýlmamýþ bir öz- denetim de var. Yukarýda sýraladýðýmýz olay ve kiþiliklerle karþýlaþtýðýmýzda nasýl davranmalýyýz, sizin þahsi önerileriniz


Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.