DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ
DEMOKRASÝ KÜLTÜRÜ
Demokrasi denilince akla çoðunluk fikri gelir. Çoðunluklar fikirlerini oy olarak sandýða koyarak kendileri gibi düþündüklerine inandýklarý kiþi ya da kiþilere belirli bir süre için kendileri adýna karar vermeleri, iþ yapmalarý, karar vermeleri için vekâlet verirler.
Demokrasi, alternatif düþünceyi ortaya koyma, seçenek sunma, alternatif düþüncelerden her hangi birisini seçme biçimidir.
Demokrasi toplumun en alt tabakasý olan ailede baþlar. Ailedeki çocuklar dâhil olmak üzere herhangi bir konuda düþüncelerini ifade etmeleri demokrasi kültürünün oluþturulmaya baþlanmasýný, yaþanmasýný gösterir.
Demokrasi konusunda konuþacak her insanýn öncelikle ailesinde demokrasi kültürünü oluþturmasý gerekmektedir. Ailesinde demokrasiyi uygulamayan bir insanýn demokrasi konusunda söz söyleme hakkýndan söz edilemez.
Demokrasi aileden sonra da okul sýralarýnda uygulanmaya baþlar. Öðrenciler sýnýf baþkanlýðý, kol baþkanlýðý, okul baþkanlýðý gibi seçimlerde demokrasi yarýþý verirler ve de seçme ve seçilme haklarýný kullanýrlar. Öðretmenlerin nezaretinde seçimler yapýlýr ve seçim sonucu her ne olursa olsun hoþgörü ile karþýlanmasý öðrencilere telkin edilir.
Öðrencilik yýllarýnda sýnýf baþkanlýðý seçimlerinin uygulanmasýný gerçekleþtiren öðretmenler; okul müdürlerini seçemezler, milli eðitim müdürlerini seçemezler, il milli eðitim müdürlerini seçemezler. Yani sýnýfý idare edecek olan öðrenci seçimle gelir ama okulu idare edecek olan, tüm ilçedeki ve ildeki tüm okullarý ve eðitim kurumlarýný idare edecek olan kurum müdürleri demokrasi geleneðinden yani seçim kültüründen uzaktýr. Atama ile müdürler seçilir. Atamalarýn prosödürleri konusu baþka bir konudur þu an o prosedürlere girmeyeceðiz. Zamaný geldikçe o prosedürleri ve uygulamalarý ve uygulamalardaki durumlarý göz önüne koyacaðýz. Þimdi konumuz demokrasi kültürüdür.
Demokrasi kültürü Ýslam uygarlýðý ile zýt olan bir uygulama deðil bilakis Ýslâm Uygarlýðýndaki ÝSTÝÞARE ve MEÞVERET ismi verilen kültürün bir uzantýsý ve farklý bir versiyonudur. Ýslâm uygarlýðýndaki Hendek Savaþý söylediklerimin en önemli göstergesidir.
Peygamberimiz Hz. Muhammet ( S.A.V) bir gün sahabileri ( arkadaþlarýný) toplar ve onlara : “ Mekkeli müþrikler büyük bir ordu toplayarak bize saldýrmak üzereler. Ýçinizde ne yapmamýz ve nasýl davranmamýz konusunda görüþünü bildirmek isteyenler görüþlerini bildirsinler “ der. Sahabiden bazýlarý görüþ bildirirler. Kimisi “ Biz de onlara saldýralým Ya Resulallah. Allah bizim yardýmcýmýzdýr “ der. Kimileri saldýrý deðil savunma yapmayý teklif eder. Selman- Farisi isimli aslen Fars’lý ( Ýran) olan sahabi der ki “ Ya Resulallah, bizim Fars civarýnda büyük bir ordunun saldýrýsý þehrin etrafýna hendek kazýlarak önlenir” der ve Medine etrafýna hendek kazýlmasýný ve hendeklerin muayyen yerlerine de okçular konulmasýný teklif eder. Bu fikir Hazreti Muhammed( S.A.V) in hoþuna gider ve Medine etrafýna hendek kazýlýr. Ýslâm Tarihinin en önemli savaþlarýndan birisi bu þekilde zaferle sonuçlanmýþ olur. Bu savaþ ayný zamanda istiþare uygulamasýna en güzel örnek teþkil eder.
Bazý kimselerin demokrasi sözüne bile kýzdýklarýný herkes bilir. Kýzýlmasý gereken demokrasi deðil, demokrasi adý altýnda yapýlan anti demokratik uygulamalardýr. Seçimlere alternatif seçenekler olmalý ki seçilmek isteyenler halktan kopuk insanlar olmasýn. Seçenek olmazsa eðer halkýn sevmediði ve onaylamadýðý kiþiler tek liste halinde seçim kazanmýþ durumuna geçerler ki böylesi seçimlerle görev alan insanlarýn halka faydalý olmalarý mümkün olmaz, zaten bu þekilde seçilen insanlar halka hizmet etme gereðini de duymaz. Halk selam bile vermeyen insanlarýn seçilmesini saðlamak halký kaale almamaktýr.
Seçenek sunulmayan seçimlerin demokrasi uygulamalarýndan kaldýrýlmasý umudumla selam ve dualar sunuyorum.
Mustafa EROL
Eðitimci- Yazar
Sosyal Medyada Paylaşın:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.