MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

sağıra sesim duyururum
kayıtlı

sağıra sesim duyururum


bir kere ant içmiþim
baðýra baðýra okurum
soyum sopum geçmiþim
saðýra sesim duyururum

huyumda da var suyumda da var
bilen bilir anlayan anlar
tarih beni okur beni yazar
dinle bak yankýlanýr daðlar
saðýra sesim duyururum








kayýtlý











ANDIMIZ

Türküm, doðruyum, çalýþkaným.
Yasam;
küçüklerimi korumak,
büyüklerimi saymak,
yurdumu, milletimi, canýmdan çok sevmektir.
Varlýðým, Türk varlýðýna armaðan olsun.
Ey bu günümüzü saðlayan, Ulu Atatürk; açtýðýn yolda, kurduðun ülküde, gösterdiðin amaçta hiç durmadan yürüyeceðime ant içerim.
Ne mutlu Türküm diyene!



Reþit Galip ya da Mustafa Reþit Baymur (d. 1893, Rodos - ö. 5 Mart 1934, Ankara) Türk siyasetçi.

Rodos’ta doðdu. Ortaokulu bitirdikten sonra kardeþi Hüseyin Ragýp ile birlikte bir sandala binip Marmaris’e geçti, liseyi Ýzmir’de okudu. Kardeþi diplomatlýðý seçerken kendisi týp okumayý tercih etti. Ýstanbul Týbbîye Mektebi’ni bitirdi. Öðrenciliði sýrasýnda gönüllü olarak I. Dünya Savaþý’na katýldý, Kafkasya Cephesinde savaþtý. Öðrenimini savaþ dönüþü tamamladý ve ayný fakültede asistan olarak çalýþtý. Müderris Muavinliði, Türk - Yunan Mübadele Komisyonu Türk Delegeliði, Sýhhiye Vekâleti Umumi Hýfzýssýhha Muavinliði, Serbest Hekimlik yaptý. 1923 yýlýnýn Mart ayýnda hekimlik yaptýðý Mersin’e gelen Atatürk’e hitaben yaptýðý konuþma ile önderi etkileyen Reþit Galip, kendisinden milletvekilliði teklifi aldý, 1925’te meclise girdi. Bir süre Ýstiklal Mahkemesi üyeliði yaptý, Atatürk’ün isteðiyle Serbest Fýrka’ya girdi. II. (ara seçim), III. ve IV. Dönem Aydýn Milletvekilliði ile Milli Eðitim Bakanlýðý yaptý. 13 ay süren (19 Eylül 1932-13 Aðustos 1933) döneminde Darülfünun’da üniversite reformunu baþlattý; öðretmenlere genel bütçeden maaþ ödenmesini saðladý. Yakalandýðý zatürre nedeniyle istirahat etmek üzere bakanlýk görevinden ayrýldý. 5 Mart 1934 günü hayatýný kaybetti. Cebeci Asri Mezarlýðý’na defnedildi. Reþit Galip Bey, evli ve 3 çocuk babasýydý.

Ankara’da ve Nazilli’de bir caddeye ismi verilmiþtir. Hakkýnda Yener Oruç tarafýndan kaleme alýnmýþ bir kitap bulunur: Atatürk’ün Fikir Fedaisi: Dr. Reþit Galip (Güner Y., 2007). Ýlkokullarda bayrak törenlerinde okutulan "Andýmýz" metni 23 Nisan 1933 günü Reþit Galip’in kaleminden çýkmýþtýr.







Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.