MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

TÜRKÇE DEKİ yirmi dokuz HARFİMİZ..
ZEKİ CENNET

TÜRKÇE DEKİ yirmi dokuz HARFİMİZ..


TÜRKÇEDEKÝ YÝRMÝ DOKUZ HARFÝMÝZ..

Saygýdeðer gönül dostlarým. Merhaba diyerek söyleþime baþlýyorum. Türkçe: Türk insanýnýn benimsediði lisandýr. Bizler yabancý dillere ihtiyaç duydukça, diðer devletlerin insanlarý da Türkçe öðrenerek ülkemizi rahatlýkla ziyaret ediyorlar. Bu lisanýn temeli,özü sesli ve sessiz harfler olarak yirmi dokuzdur. Mustafa Kemal Atatürk ilk öðretmenimizdir,

Her harfin birbirine uyum saðlayarak yazýlmasý, hece, kelime, cümle olmasý anlam bakýmýzdan kolayca algýlanmaktadýr. Türkçe konuþmak vatandaþýn her konu da diyalog kurmasýný, istiþare yapmasýný saðlar. Yabancýlarýn da kendi aralarýnda lisanlarýný konuþmasý doðaldýr. Türkçe olimpiyatlarýnýn her yýl kutlanmasý, yabancý çocuklarýn dilimizi tercih ettiði gibi þiirlerle, þarkýlarla türkülerle ön plana çýkmalarý, onlar için mutluluksa, bizim için de gurur vericidir. Ýnþallah bu verimli diyalog bir ömür devam eder.

Yirmi dokuz harfi incelediðimi de derin düþüncelere dalýyorum. Nedeni ise bu Türkçe harflerden o kadar çok yazýlar yazýlýyor ki.. okumaya isteriz ama zaman darlýðýndan yetiþemeyiz. Öðrenmenin, okumanýn kolay olduðu kadar, yazmanýn da kolay olduðunu düþünüyorum. Türkçe harflerine duyarlý dostunuz olduðumu umarým paylaþýmlardan sizler de hissediyorsunuzdur.

Romanlarýn, hikayelerin, masallarýn, fýkralarýn, senaryolarýn kitaba dönüþmesi arþivlerimizi yüceltmektedir. Þiir yönünü ele alýrsak daha güzel konularýn her mýsra da özetlenmesi, ruhu okþayanlarýn bestelenmesi, þarký, türkü, arabesk, pop vs olmasý bizleri daha da onurlandýrmaktadýr. Bu yirmi dokuz harfi hiç bilmeyen insanlar deðerini de anlayamazlar, kullanmakta da zorluk çekerler. Öncelikle Türkiye cumhuriyeti devletini sevmek gerekiyor.

Türkçe dilimiz gerçekten çok güzel. Harfleri yazýp dans ettirdiðinde.. maniler, heceli, serbest þiirler kolayca yazýlabiliyor. Yirmi dokuz harfin sesli ve sessiz olanlarýn baþ harflerini geliþi güzel iþleyerek paylaþýma sunmayý arzuladým. Amacým öðrencilerin de zaman zaman imtihan edildiði konuda da faydalý olmaktýr. Hangi harfin sesli, hangisinin sessiz olduðu kolayca ezberlenir.Sözün özü olan þiirler bir çok konuya da açýklýk getirmektedir.

Türkçe harflerle her konuda nice þiirler yazýlmýþtýr. Bunlarýn içinde dikkat çeken bir hususta akrostiþ þiirlerdir. Kurum ve kuruluþlara, özel þahýslara, seven ve sevilenlere yazýlýp okundukça met etmek veya mat etmek gibi bir çok duygularýn paylaþýmýyla konunun kahramanlarýyla içi yüzünü de öðrenmiþ oluruz. Sesli ve sessiz harflerinde bu vesileyle akrostiþ þiirini sunuyorum.

Ülkemizin kurtarýcýsý: Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaþlarýný, vatan uðruna þehit düþen tüm vatandaþlarýmýzý rahmetle anýyorum. Ruhlarý þad olsun, mekanlarý cennet olsun. Ýyi ki Türkçe alfabemiz var. Damarlarýnda Türk kaný taþýyan her insan inþallah Türkçe lisanýmýzý harfiyen kullanýyordur. Türk vatandaþý olduðu halde baþka lisanlarý da öðrenmek konuþmak herkesin özgürlük hakkýdýr. Yeter ki beyninde iyi niyetler taþýsýn saygýyla karþýlarýz.

Sanatýmý benimsedikçe Türkçedeki yirmi dokuz harfin önemini daha iyi
kavramaya çalýþýyorum. Yazdýðým eserler içerisinde imla hatalarým varsa lütfen bu cahil kardeþinizi uyarýnýz. Bazý nedenler yüzünden yeterince bilgi, kültür, diploma sahibi olamadýðýmdan dolayý cümle düþüklüðü de olabilir. Sizlerin eleþtirileri benim ufkumu aydýnlatacaktýr. Mail adresime bildirirsiniz.
zeki32ce@ ozanzekicelik32 HOÞÇA KALINIZ.

***** SESSÝZ HARFLER *****

Birlik beraberlik gerekli bence,
Cahillik,cehalet yakýþmaz gence,
Çalýþkan insanlar sevilir önce,
Dürüstçe yaþamak kanaatimce.

Fedakar olanlar cömert sayýlýr,
Güler yüz sundukça sevgi yayýlýr,
Hatýrlý zenginler çabuk duyulur,
Jandarma görünce gafil ayýlýr.

Küçükler büyüðe gösterir saygý,
Lüks hayat arzusu veriyor kaygý,
Mahsulü satanlar açýyor yaygý,
Nasibi bol olan aktarsýn bilgi.

Para Türk lirasý deðeri artsýn,
Rahat edemeyen ticaret yapsýn,
Sanayi geliþsin yükünü tutsun,
Þairler, yazarlar kitabý satsýn.

Türkçe de sessiz harf yirmi bir tane,
Vataným Türkiye her þey þahane,
Yabancýlýk çekme bulma bahane,
Zeki yumuþak ðe, yer buldu yine.

***** SESLÝ HARFLER *****

Allah’ýn izniyle her þey oluyor,
Emeði çekince rýzký doluyor,
Iraða gidenler ibret alýyor,
Ýnsanlar yaþayýp huzur buluyor.

Ormanlar oksijen, saðlýk veriyor,
Ömürlü olanlar neler görüyor,
Umursamayanlar sinir geriyor,
Ümitler, hayaller bir bir eriyor.

Alný ak yüzü pak dürüst olunuz,
Eylemden, terörden uzak durunuz,
Ilýmlý, sevimli dostlar bulunuz,
Ýlimli, irfanlý dersler alýnýz.

Orduya katýlýp nöbeti tutun,
Önder Atatürktür beyine katýn,
Uyumlu çalýþýn stresi atýn,
Ülkeme her türlü sermaye katýn.

Ankara, Ýstanbul en büyük þehir,
Enerji sunuyor aktýkça nehir,
Israrla söylerim içmeyin zehir,
Ýnsanlýk Zeki de zararlý kafir.

Ispartalý Zeki Çelik TÜRKÝYE ÝLESAM il temsilcisi.
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.