MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

Meryem Ana’nın mezarını bilen adam!
gümüldürlü emre

Meryem Ana’nın mezarını bilen adam!


ÝZMÝR Gümüldür’de ortaya çýkan Meryem Ana mezarýyla ilgili sýr perdesi yavaþ yavaþ aralanýyor. 20 yýl önce bir balýkçýnýn ihbarýyla bulunan mezarý detaylý olarak tek bilen adam, dönemin Ýzmir Kaçakçýlýk Ýstihbarat Narkotik Takibat ve Tahkikat Þube Müdürü Ali Balkan Metel. Gizli yazýþmalarla yeri araþtýran ve yer hakkýnda geniþ bilgiye sahip olan Metel, 20 yýl aradan sonra ilk kez Tercüman’a konuþtu. Þimdi, Kültür ve Turizm Bakanlýðý’nýn, Meryem Ana’nýn mezarýyla ilgili sýrlarý bilen tek kiþinin bilgilerini deðerlendirmesi bekleniyor.

Ulaþýlmasý çok zor

Meryem Ana mezarýný ihbar eden balýkçýyla da görüþen ve bunu resmi yazýþmalara döken eski þube müdürü, 15 Eylül 1987 tarihinde keþfe çýktýklarý Meryem Ana mezarýyla ilgili detaylar konusunda þu çarpýcý bilgileri verdi: “Müze Müdür Yardýmcýsý Okþan Zazaoðlu, müze araþtýrmacýzý Güngör Gürkan ve baþkanlýðýmdaki ekiple sabah saat 10.30 sýralarýnda kaçak kazý yapýlan Gümüldür Dereboðazý mevkiindeki kilise mahaline hareket ettik. Kilisenin bulunduðu tepeye 1.5 saat yaya olarak çýktýk. Zaten kilise ulaþýlmasý zor, yol güzergahý olmayan bir yerdeydi. Erken Hristiyanlýk dönemine ait olduðunu sanýyorduk. Kare planlý kilisenin haçlý ortostat mimari parçalarý kaçak kazýlarla tahrip edilmiþti. Yaptýðýmýz tetkiklerde kilisenin basit bir yapý olmayýp Hýristiyanlýða hizmet etmiþ bir mezar yeri olduðu sonucuna vardýk.”

Hýristiyanlarca kutsal motifler

Meryem Ana mezarýný detaylý bilen tek adam olan Metel, üniversitelerdeki araþtýrma ekipleriyle ve Ýzmir Valiliði’yle aylar süren gizli yazýþmalarda bulunmuþ. Resmi olarak raporlara da bunu kaydeden Metel, mezarda Hýristiyanlýðýn si mgesi olan mermer üzerine iþlemeli haç iþaretiyle, yine Hýristiyanlýðýn kutsal si mgesi olan iki adet güvercin iþlemeli lahitin olduðuna dikkat çekiyor.

Mezarlýk alanda kimliði belirsiz kiþilerce kaçak kazýlarýn yapýldýðýný ve tarihi yapýnýn içinin 7-8 metre oyulduðunu da söyleyen Metel, mezarlýktaki oyuða inebilmek için kiþilerin merdiven döþediklerine de dikkat çekti. O dönem araþtýrma ekibinde olan Doç.Dr. Erol Atalay’ýn “Meryem Ana’nýn mezarý burasýdýr” dediðini kaydeden Metel, ancak dönemin Kültür Bakanlýðý’nýn konuyla ilgilenmediðini belirtti.

Kaynak: Meryem Ana’nýn mezarýný bilen adam! www.webhatti.com/wh-haber-bulteni/20320-meryem-ana-nin-mezarini-bilen-adam.html#ixzz1sQMzJ9U3
whkaynak
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.