Kitaplara sýðdýrýlan yapma tarih bilgilerinde neler yok ki; Si mgeye dair neler uçuþmuyor ki havada Kahramanlar, olaylar, deðerler,kavramlar, kurumlar,insanlar Ve de sayýsal deðerden öte bir þey ifade etmeyen insancýklar ölen insancýklar. Sicil kaydý tutmak esasýyla yürütülen günlük iþler Göstermelik; üstelik oyalama ve avutmalardan ibaret Kimin hesabýna çalýþtýðý belirsiz deðerleri yasallaþtýrma kaygýlarý Bazen de hiç kaygýsýz ve vicdansýz yoketmeler Anlatma gereði bile duyulmayan sýradan, günlük iþler; Yýkýmlar,ölümler.
II
Mesele, tarihin huzurunda hesap vermekse,yüzleþmekse kendinle Daha fazlasýný yapmak, sesini yükseltmek gereði ortaya çýkýyor. Öyle ya, tarihe sunulan bir despot figür dememiþ miydi, “ Dünya yüksek sesle konuþanlarý dinler.” Siz efendilik deyin, alçak gönüllük deyin ve de sesinizi yükseltmeyin Kýsýk sesle kendinize sorular sorun, Ýki bilemediniz üç gün sürecek bir iþtahla, Ýtiraz edin, boykot falan deyin. Sonra da unutun gidin.
Deðiþmenin ve deðiþtirmenin zamaný geldi.
III
Özgürlük lehine parmak kaldýramayanlar, anlamlý bir suskunluða mahkum etmiþler yüreklerini. Kýpýrdamýyor hiçbir yerleri, akýl tutulmasý diye sunulan bir çeliþkinin orta yerinde kalmýþlar. Parmaklarýný dahi oynatamýyorlar ve kan damlýyor ellerinden Elleri kan içinde. Yoksa damlayan kanlar vicdanlarýnýn son kýrýntýlarý mý?
IV
Sen, Her yaþta cesedin üzerinde dolaþýyorsun, Yeþil; sýrtýn,cebin ve de kalbin Bir bak doðaya, Renk renk, ton ton, biçim biçim Kendi halinde, kendi düzeninde, kendi ritminde. Akmýyor mu yaþam güldür güldür, Dönmüyor mu dünya her gün ayný umutla?
Koparmaya kýyamazken bir çiçeði dahi topraðýndan Bir insaný nasýl kopartabilirsin topraðýndan, Dahasý nasýl kopartabilirsin bütün topraklardan? Dil, din, etnik ayrým, renk ne fark eder? Gülümsemez mi, bir insan Nefes almaz mý,yemez mi,içmez mi Sevmez mi, aðlamaz mý, Umutlar biriktirmez mi gökyüzüne baktýðýnda? Senden farký ne olabilir, bir kara gözlü çocuðun? Bir insan, coðrafyanýn azizliðine uðramaktan öte ne yapmýþ olabilir?
Sen, Tarih kitaplarýna düþülen notlarýn soðuk masa baþlarýnda yapýlan karalamalar olduðunu düþünebilirsin. Þimdilik, haklý da olabilirsin. Bilesin ki; Bu insanlýk tarih kitaplarýný tersten okumaya baþladý.
Erdem AK Sosyal Medyada Paylaşın:
voyager Åžiirleri
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.