MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

BOŞA VERİLMEDİ GAZİLİK BİZE
oruçoglu

BOŞA VERİLMEDİ GAZİLİK BİZE



25 aralýk GAZÝANTEP kurtuluþu



M.Kemal Atatürk
"Ben Antepliler’in gözlerinden nasýl öpmem ki? Onlar yalnýz Antep’i deðil Türkiye’yi de kurtardýlar."


ANTEP SAVUNMASI
1914 yýlýnda, Birinci Dünya Savaþý baþladýðý zaman Gaziantep 83 bin nüfuslu bir liva (Sancak) merkezi idi. Birinci Dünya Savaþý sonunda 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondoros Mütarekesi Osmanlý Ýmparatorluðu’nun ölüm fermanýydý. Bu anlaþma üzerine Ýtilaf devletleri paylaþtýklarý topraklara sahip olmak amacýyla hýzla harekete geçtiler.
17 Aralýk 1918’de Ýngilizler Antep’e girdiler. 23 Ocak 1919’da Hükümet konaðý Ýngiliz askerlerince iþgal edildi. Þehrin ileri gelenleri ve aydýnlarý çeþitli bahanelerle Ýngilizler tarafýndan Halep ve Suriye’ye sürülüyordu. Ýngilizler’in Antep’i iþgali yaklaþýk bir yýl sürdü. Fransýzlar bu duruma tepki gösterdiler. 1919 Eylül’ünde yapýlan antlaþmayla Ýngilizler Musul üzerindeki "Nezaret Hakký"ndan vazgeçtiler. Önce Suriye’yi sonra Antep, Urfa ve Maraþ’ý boþalttýlar. Bu defa da Fransýzlar 29 Ekim 1919"da Kilis’i, 5 Kasým 1919’da da Antep’i iþgal ettiler. Ýþgale katýlan Fransýz askerleri arasýnda bölgeden daha önce göç etmiþ Ermeniler de bulunuyordu. Fransýzlarla iþbirliði yapan Ermeniler Anteplilere büyük zulüm, iþkence ve eziyet yaptýlar. Antep’i yaktýlar, yýktýlar ve 1920 yýlýnýn giriþiyle savaþ baþlamýþ oldu.
11 Ocak 1920 tarihinde Büyük Araptar (Yeþilce) köyünde Fransýzlarýn yaðma ve tecavüz olaylarýna karþýlýk, Türkler Çatalmazý denilen yerde Fransýzlarý kýstýrarak savaþa mecbur ettiler. Burada Fransýzlarýn pek azý kurtulabildi.
19 Ocak 1920’de Fransýz müfrezesi Karabýyýklý’da Karayýlan (Molla Mehmet) çetesi tarafýndan pusuya düþürüldü. Þehir merkezý ve çevresinde daha bir çok çarpýþmalar oldu. Ancak dýþarýdan hiçbir yardým görmeden tamamen kendi olanaklarýyla 10 ay 9 gün mücadelesini düþmana karþý sürdüren halk açlýk ve cephanesizlik sebebiyle 9 þu bat 1921’de Fransýzlara teslim oldu. Bu suretle 1 Nisan 1920’de baþlayan Gaziantep savunmasý dost düþman bütün dünyanýn hayranlýk ve takdirini kazanan kahramanlýklarla 11 ay sürdükten sonra açlýk yüzünden sona ermiþtir. Düþman bu süre içerisinde þehre 70.000 mermi atmýþ, þehir bir kül ve enkaz yýðýný haline gelmiþtir. Antepliler þehirlerinin savunmasý uðruna 6000’den fazla evladýný þehit vermiþtir.
Gaziantep Savunmasý son günlerini yaþarken bu savunmanýn olaðanüstü anlam ve önemini takdir eden Türkiye Büyük Millet Meclisi 8 Þubat 1921 tarihli toplantýsýnda 93 numaralý kanunla, dünyada baþka hiçbir þehre nasip olmayan "GAZÝ"lik unvanýný vermiþtir.
15 Mart 1921 tarihinde Londra’da Türk Dýþiþleri Bakaný ve Fransýz delegasyonunun Antep, Adana ve çevrelerinin Türkler’e geri verilmesi hususunda anlaþmaya varmalarý üzerine Antepliler büyük bir sevinç ve heyecana boðulmuþlardýr. Nitekim bu , antlaþma Ankara Antlaþmasý ile son þeklini almýþ ve 25 Aralýk 1921’de son Fransýz askeri Gaziantep’i terk ederken kahraman Türk ordusu halkýn coþkun sevinç gösterileri içinde Gaziantep’e girmiþtir.
Gaziantep Savunmasý; dost düþman herkesin hayranlýk ve takdirini kazanan Milli Kurtuluþ Savaþý tarihimizde eþsiz kahramanlýðý ile hem kendini hem de Güneydoðu Anadolu’yu düþman iþgalinden kurtaran halkýn zaferidir. Ayný zamanda Ýman kuvvetinin, milli birliðin ve milli benliðin bir þahlanýþýdýr. Gaziantep savunmasýnda Þehit Kamiller (Mehmet Kamil) "Anamýn peçesi açýlmasýn, mabedimin göðsüne namahrem eli deðmesin" diye düþmana karþý kahramanca mücadele ettiler. Þahin Bey (Mehmet Sait) ve çeteleri, "düþman cesedimizi çiðnemeden Antep’e giremez" diyerek oracýkta þehit olmadan düþmaný bir adým býrakmadýlar. Molla Mehmet ve nice kahramanlar ezelden beri hür yaþadýklarý için "Kim bu cennet vatanýn uðruna olmaz ki feda" diyerek seve seve þehit olmuþlardýr. Onlarý rahmetle anýyoruz.
Ruhlarý þad olsun.
Mehmet KILIÇ

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.