MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

BİR DOST,BİR TAHLİL
Suat Tutak

BİR DOST,BİR TAHLİL


RE:CANIMINÝÇÝ, CAN DOSTUM GÜLAY’A bir þiir tahlili hatýra olarak. SEVGÝLERÝMLE.Seni unutmam ama unutuldum.

GÜLAY BÝRKL

Tarih:01 Aðustos 2010 Pazar 10:00:17



çok güzel bir yorumdu arkadaþým
beyini ile okudum
sevgilerle



Suat Tutak ( 7/31/2010 )
---------------------------------------------
BÝR ÞÝÝR, BÝR TAHLÝL...

Þiir tahliline baþlamadan evvel, þiirini tahlil ile yorumlayacaðým, þair sayýn can dostum, arkadaþým güzel bayan, ÞÝÝR ANASI diye adlandýrýlan (Ya da benim adlandýrdýðým) GÜLAY SOMER BÝRKL’a, bu güzel þiiri için öncelikle kutlar, teþekkür ederim. Nice uzun yýllar daha bizimle olup nice nice duygusal, sevi dolu þiirler, kitaplar býrakmasýný gönülden ister ve dilerim. Sevgili arkadaþým, senin gibi dostlar olmazsa bu hayat, hayatta ÇEKÝLMEZ, bunu bilesin. Sakýn bizleri, özellikle benim gibi hayatý pahasýna sevenleri “YALNIZ BIRAKMA...! ” olur mu? Aman ha dikkat, saðlýðýný koru.Saygý, sevgi ve gönül muhabbetlerimizle...Baþarýlar.

Suat TUTAK
11. 07. 2010
Sevgilerimle.

GELELÝM TAHLÝLÝMÝZE...

Sevgili dostlar, can okuyucularým.Bakýnýz þair Gülay, þiirinin ilk dörtlüðünde bize hayatýnýn özetini nasýl anlatýyor. Diyor ki:

“ÂÞIKLAR MÝSALÝ YANIYOR

Kaderimle el diyara savruldum
Gurbet elde çok çalýþtým kavruldum
Geri döndüm yar peþinden savruldum
Âþýklar misali yanýyor kalbim. “

Birinci kýtanýn birinci mýsrasýnda þair; ömrünün büyük bir kýsmýný gurbette çalýþtýðýný, kaderi onu el diyarlarýna, yabancý memleketlere savurduðunu, sevdiklerinden ayýrýp kopardýðýný, ülkesine, insanlarýna, dostlarýna, sevdiklerine özlemle, hasretle geçirmesine sebep olduðunu yazmýþtýr.Ayný kýtanýn ikinci mýsrasýnda ise; “Gurbette çok çalýþtýðýný, kavrulduðunu” söylemiþ. Aslýnda “Kavruldum” kelimesi gerçek anlamda deðil de, daha çok mecazi anlamda kullanýlmýþtýr. Bana göre, gurbette çalýþmaktan çok ezildiðini, yorulduðunu anlatmayý istemiþtir. Ayný kýtanýn üçüncü mýsrasý ise ülkesine geri dönüþü ve dönünce yaptýklarýný anlatýyor. Ülkesine geri dönünce birilerine aþýk olduðunu, onun peþinden birçok yeri gezdiðini, belki de ilk eþiyle geçen dönemini vurgulamak istiyor.Onun gittiði ve götürdüðü yerlere ister istemez, savrulur gibi gittiðini, ne yaptýðýný bilmezce dolaþtýðýný anlatýyor. Belki sevdasý uðruna köle gibi uyum saðlayýp dolaþtý, belki de istemese de evli olduðu zorunluluktan dolaþtý. Orasýný bilemiyoruz.Ve; ayný kýtanýn son mýsrasýnda, her kýtanýn sonunda tekrarladýðý belki de nakarat olarak düþündüðü ayný sözlere yer vermiþ. “Aþýklar misali yanýyor kalbim” ... fazla açýklamaya bu mýsra için gerek yok. Açýkça yazmýþ zaten. Hala yüreðinde o yýllardan gelen sevda sürüyor. Kalbi yine yanmaya onca yýllardan sonra devam ediyor.Belki ayný sevdanýn uzantýsý, belki de yeni bir sevda.. Belki de ÝKÝNCÝ BAHAR SEVDASI... Niye olmasýn? Olamaz mý? Bence mutlaka öyle olmalý... Çünkü þiirin baþtan sona ana temasý o noktada toplanmýþ.
Þimdi gelelim þiirin ikinci kýtasýna;

“Sakladým arzularým, yârim aradým
Uzun saçým ördüm kâkül taradým
Gezdim dünya âlem sevgi aradým
Gene de zülfüme bakan olmadý. “

Þair Gülay bu ikinci kýtasýnda; o gençlik yýllarýnda çok güzel bir bayan olduðunu satýr aralarýnda saklayarak söylüyor okuyucusuna. Bana göre öyle...Ya da ben öyle anladým.Veyahut öyle anlamak için o þekilde düþündüm olabilir. Fakat ikinci kýtanýn birinci mýsrasýndaki örtülü anlatýmý çok dikkat çekici.. Ben o yýllardaki saçýný ve gençliðini gösteren resimlerini önceden gördüðüm için biraz da ona dayanarak hayali deðil gerçek düþüncemi söylüyorum. Gülay hanýmýn o yýllarda bellerine kadar düþen, baþak rengi ya da kirli beyaz, ya da ten renginde çok uzun, çok güzel saçlarý vardýr.Ona dayanarak o yýllara bir gönderme yapýyor.Uzun saçým ördüm, kakül taradým diyor. O haliyle dünya alemi gezdiðini, kendine layýk, kýymetini bilecek, arzuladýðý, hayalindeki sevgiyi aradýðýný söylüyor, Üçüncü kýtanýn üçüncü mýsrasýnda... Ancak; ne yazýk ki, onca güzelliðe raðmen de yine zülfüne, saçýnýn uzunluðuýna, o saçlarýn güzel sahibine bakanlarýn olmadýðýný, güzelliðin dikkati çekmesine raðmen ilgilenin olmadýðýný söylüyor...Bir kadýn için, güzel ve genç bir kadýn için özellikle, ne acý bir duygu, ne kötü bir düþünce... Garibim þairim, Gülay hanýmým buna çok içerlemiþ olmalý. Fark ediyorum.

Þimdi de gelelim þiirin üçüncü kýtasýna;

“Gönlümün sevdasý bilmem nerdedir
Kapkara gözlerde esen yeldedir
Yüreðimi saldým þimdi serdedir
Âþýklar misali yanýyor kalbim. “

Ýþte burada, þiirdeki anlam ve anlatým deðiþimi baþlýyor.Bugünlere kadar süren çok özel bir sevdanýn ve de sevginin iþaretlerini almaya baþlýyoruz bu kýtada... Dikkatinizi çekmiþtir sanýrým. Ortada bir gönül sevdasý var... O sevdanýn nerede olduðunu bildiði halde, sevdiði kiþiye gizli-açýk gönderme yapýyor.” Bilmem nerede?” diye de soruyor? Aslýnda okuyucuya deðil, bizlere deðil, kendi kendine, gönlüne soruyor. Ve hemen ardýndan da gönlüne kendisi cevap veriyor. O sevdasýnýn kapkara gözlerde, esen yelde olduðunu, esen yelin geldiði yönde o sevgilinin bulunduðunu, gizli adres olarak iþaret ediyor. Yine o sevdalýsýna gönderme yaparak, bu üçüncü kýta, üçüncü mýsrasýnda “Yüreðimi saldým, þimdi sendedir “ diyerek, göndermesini yapýyor.Ve de ekleyerek, kalbinin aþýklar misali yandýðýný da haberine ekliyor. Esen yelle sevgilisine gönderme yapýyor, haber salýyor...

Gelelim þiirin dördüncü kýtasýna;

“Yanýyor kalbim sanýrsýn Leyla
Gönlüm hýçkýrýyor ruhum vaveyla
Gülde oynaþýyor bu gece ay’la
Bir sevda uðruna yanýyor kalbim.”

Þair Gülay Dördüncü kýtasýnda hayalle gerçeði birlikte harman ederek okuyucusuna sunmuþ; birinci mýsrada kalbinin yanýþýný meþhur tarihteki aþk destaný “Leyla ile Mecnun” daki Leylaya benzeterek, sanki kalbinin Leyla gibi yandýðýný dile getiriyor. Ýkinci mýsrasýnda da gönlünün hýçkýrdýðýný benzeterek, ruhununda dengeli olmadýðýný, devamlý gezdiðini, yer deðiþerek feryat edip saçýný baþýný yolduðunu, çýldýrdýðýný yazýyor. Þair tüm bu ruhundaki olaylarý, tufaný, fýrtýnayý, boraný yaþarken diðer taraftan da, mehtaplý bir gece olduðunu, gülün de ayla oynaþtýðýný, aþk yaþayýp, sevdalarýnýn tadýna ve doyumuna vardýklarýný, gözlediðini yazýyoýr.Eklediði son mýsrasýnda da, kalbinin bir sevda uðruna yandýðýný haykýrýyor.

Þair Gülay; þiirin beþinci kýtasýnda ise þöyle devam ediyor þiirinde;

“Kimse bakmaz akan gözün yaþýna
Kendini býrakma bakma yaþýna
Yýllar yýlý gezdim hep tek baþýma
Âþýklar misali yanýyor kalbim. “

Beþinci kýtasýnda Gülay Birkl; önce biraz genele taþar gibi yapmýþ, sonra tekrar sevdasýna, kendine dönmüþ. Demiþ ki; toplum arasýnda insanlar o denli duyarsýz, ilgisiz olmuþtur ki, hangi sebepten olursa olsun, aðlayan insanlarýn gözünün yaþýna, akan göz yaþlarýna kimsenin bakmadýðýný, bu acýmasýz yönümüzü de belirtmeden geçmemiþtir. Ýkinci mýsrasýnda ise önceki sözlerine ilaveten diyor ki, hangi yaþta olursan ol, kaç yaþýný yaþýyorsan da yaþa amma kendini býrakma... Hayata sýký sýkýya sarýl, umudunu ve hayallerini, gönlündeki sevdaný yitirme diyor. Kendisinin de yýllar yýlý hep tek baþýna gezdiðini, gücünü, savaþma direncini yitirmediðini, dimdik ayakta kaldýðýný, tek baþýna savaþýný her yaþta sürdürdüðünü, son mýsrasýnda yine kendine dönüyor, bu ilerlemiþ yaþýna raðmen kalbinin aþýklar misali yandýðýný, yanmaya devam ettiðini, sevdasýnýn, hayata direnci ve umutlarýnýn, hayallerinin yitirilmediðini anlatýyor bize...

Sevgili þair dostum, can yoldaþým, can arkadaþým Gülay haným, altýncý ve son kýtasýnda da bakýn sözlerini nasýl bitiriyor;

“Bir kara gözlüye kapýldým aman
Kalbim dinlemiyor ne ah ne zaman
Boynum kýldan incedir yazýldý ferman
Sevdaya kapýldým yanýyor kalbim.

3. KÝTAP 2010 Gülay Somer Birkl

Son kýtada biraz daha sevgilisinin özelliklerinden ip ucu veren þair Gülay Birkl; korku ve telaþ içinde, aman bir kara gözlüye kapýldým diyor. Çaresiz olduðunu ama vazgeçemediðini, sevmeye devam ettiðini söylüyor. Seven kalbinin her þeye isyan ettiðini ne ahýný, ne de yaþlýlýk halinin zamanýný dinlemediðini, artýk olan oldu. Sevdim ölesiye.Baþka yolum ve çarem yok.Hakkýmda ferman yazýldý yaratan tarafýndan.Bundan kurtuluþ yok.Boynum kýldan ince deyip teslimiyetini, kabullendiðini dile getiriyor. Ýþte bu sevdaya kapýldýðýný yüreðinin de yandýðýný itiraf edip, açýklýyor.

Þair tüm þiirinin mýsralarýný 11 hece ve uyaklý olarak yazdýðý halde, son kýtasýnýn 3 mýsrasýnda ufak bir dalgýnlýktan olsa gerek, “Boynum kýldan incedir yazýldý ferman” mýsrasýný 12 hece yazmýþtýr. Deðerli dostumuz Þair Gülay Somer Birkl’ý gönülden kutlar, nice nice þiirlerini ve de 3 ncü þiir kitaplarýný önümüze koymasýný gönülden dilerim. Kutlarým.Sevgilerimle.

30. 07. 2010
Suat TUTAK/SÖKE



Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.