MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

YAZMA YAZDIRMADIKÇA
Dumanmurat

YAZMA YAZDIRMADIKÇA



YAZMA YAZDIRMADIKÇA
Güllerle dillerle yazar durursun,
Yazma bundan gayri yazdýrmadýkça,
Hep ayný sözlerle gezer durursun,
Yazma bundan gayri yazdýrmadýkça…

Sözlerin gönülde yer tutmuyorsa,
Okunan kitaplar fark etmiyorsa,
Kelime hazinen hiç artmýyorsa,
Yazma bundan gayri yazdýrmadýkça…

Evrensel kulvarda koþamýyorsan,
Engelli sözleri aþamýyorsan,
Bilgi ýrmaðýnda coþamýyorsan,
Yazma bundan gayri yazdýrmadýkça..

Sevgiler yerine dertler kazarsan,
Bilgiçlik taslayýp boþ söz yazarsan,
Densizlere bakýp hemen kýzarsan,
Yazma bundan gayri yazdýrmadýkça…

Kendini aynada görüp kýrmazsan,
Zalimin zulmüne karþý durmazsan,
Görünce mazlumu deðer vermezsen,
Yazma bundan gayri yazdýrmadýkça…

Yellerle sellerle tutarsan maya,
Kalemin yazmazsa güneþten aya,
Sözlük inmiyorsa þu ön masaya,
Yazma bundan gayri yazdýrmadýkça…

Duygu mana yok da þiir meraksa,
Seslerden, ahenkten, sözler ýraksa,
Kafiye kaybolmuþ bozuk duraksa,
Yazma bundan gayri yazdýrmadýkça…

Dumanoðlu sarýl ilmin fendine,
Þakýn oldum deme kendi kendine,
Kaynaðýndan su iç doldur bendine,
Yazma bundan gayri yazdýrmadýkça…
26.06.2010 ANKARA
ÞAÝR OLUNMAZ ÞAÝR YARATILIR
Þair kimdir diye sorsalar, “Þair sonradan olunmaz o yüce meziyet, Allah vergisidir.” derim. Peki þiirin tekniði daha sonradan öðrenilir mi? Diye sorsalar; “Evet” derim. Çünkü hece þiirinde olmazlardan olmaz olan sýrasýyla þunlardýr Duygu, ses, ahenk, durak, kafiye, redif ve koþma þiiri yazýlýyorsa ayaktýr. Ayak sadece koþma tarzýnda yazýlan þiirlerde bulunmaktadýr.
Þairler bu tekniði mutlaka bir ustadan öðrenmeli ve öðrendikten sonrada harfiyen uymalarý gerekmektedir
11 heceyle yazýlan bir þiirde, önce altý sesli harf çýkmalý dudaktan, sonra beþ sesli harfle tamamlamýþ olmalý. O zaman duraklar yerine oturmuþ olur. Deðiþik kalýplarda da yazým þekilleri vardýr ama en güzeli altý. beþ yazýlan þiirler daha fazla yer almaktadýr. Bana göre þairlik ustalardan alýnacak teknik eðitimden geçmektedir. Satýrlarýn alt alta konulmasýyla asla þiir olmaz. Þayet birileri bu duraksýz, kafiyesiz satýrlarý þiirdir diye ifade ediliyorsa, þiire hakaret olduðu gibi, bu olumsuz satýrlara þiir diyenleri de tarih asla affetmeyecektir. Günümüzde serbest þiir yazýyorum diyerek kendilerini “Hint kumaþý” sananlar bilmiyorlar ki; gerçek serbest þiirlerde de kafiye vardýr, ahenk vardýr duygu vardýr ve bir bütünlük vardýr. Yazýlan nesirlere serbest þiir diyerek kasýlan günümüzde çok müteþair vardýr. Bir de þu konuyu anlamakta çok zorluklar çekiyorum. Þair baþý yere eðik olan baþak misali olmalýdýr. Çünkü baþý yere eðik olan baþaklar, taneleri bakýmýndan çok zengindirler. Baþý dik olan baþaklarýn taneleri ise oldukça azdýr. Þair sonradan olan insan deðildir ancak Allah onu dizayn etmiþ yaratmýþtýr. Onun için bütün þairler haddini aþmamalý ve kendisini yaratana daima þükreden olmalýdýr.
Çok güzel þiirler yazan bir þair, þayet yazdýðý þiirlerdeki verdiði mesaja uygun yaþamýyorsa mutlaka o güzel þiirleri birilerinden çalýyor demektir. Bu tespitimi 18 senelik þiir hayatýmda öðrendim. Bunun örnekleri de þu anda yaþadýðýmýz camiada ve ortamda çok bariz þekilde görülmektedir. Bir baþka konu da þudur. Bulunduðumuz toplantýlarda kimi insanlar emekli olmuþ ve yada önemli mevkilerde etiket sahibi. Ama hala emekli olduðu makamla yada etiketiyle anýlmaya gayret ediyor. Bu durum da bir görgüsüzlük örneðidir. Sen þairsen yazdýðýn þiirlerle anýlmalýsýn, ister vali ol, ister iþadamý ol, istersen amele ol, ne olursan ol bulunduðun camiada þairsin. Þiirlerinle anýlmalýsýn, aksi taktirde sadece makam ve mevki gösterisi oluþmaktadýr. Bu durum da camiada bu vasýfla anýlanlarý küçültmededir.
Gelelim yukarda ki; þiirimde vurgulamaya çalýþtýðým kýsýrlýða… Kýsýrlýk þiirde þudur: Daima bilindik kelimler içinde dolaþýp durmaktýr. Hep ayný kelimler çemberinde gezinerek þiir yazýlmasý, ister istemez þiirin tekrarýna düþmektir. Kitap okuyorsak ve okuduðumuz kitaplardan bendimizi doldurarak daha deðiþik kelimeleri þiirimize yansýtamýyorsak; demek ki okuduklarýmýzdan hiçbir duygu alamýyoruz demektir.” Öyleyse ne yapmalýyýz. Her okuduðumuz kitabý, anlamak için elimize almalýyýz. Gözlerimiz kitapta aklýmýz baþka yerde olmamalýyýz ve derinlemesine okumalýyýz. Okuyan insanýn kelime haznesi zamanla çoðalmaya baþlar. Altý yüz elli bin kelime zenginliði olan dilimizi en azýndan þairlerin okuyarak çoðaltmasý gerekmektedir. Hal böyle olunca ben kendi þiirlerimi incelemeye aldým. Baktým ki;
En aðýrlýk kazanan kelimeler güller, diller, akýyor, bakýyor,vermiyor ermiyor, Duman,Güman vs. … Pek çok þiir yazmýþým, bu durumdan uzaklaþa bilmek için yoðunluðumu daha çok kitap okumaya vermek olduðunu anladým. (Bir aným aklýma geldi, paylaþmak isterim. Bir þiirimde UMUNDUM kelimesini kullanmýþtým ve sözlükte de bulamamýþtým. Saygýdeðer Hocam Cemal Safi’ye þiirimde kullandýðým bu kelimeyi “Hocam bu kelime þiire uygun olmuþ mu?” diye kendisine sordum. Cevabý aynen þöyle olmuþtu. “Evladým þairin bir görevi de Türkçemize güzel kelimeler kazandýrmaktýr” dedi. Þair çok önemli bir deðerdir onun için þair kendi vasfýný bilmek mecburiyetindedir ve þiiri küçümseyenler bilsinler ki; kendileri küçük kalmaya mahkum olurlar. Edebiyatýmýzda, dilimizde, bulunan güzellikler asla kendini kötü kullanan insanlara kullandýrmaz ve kötü kullanmakta ýsrar edenleri periþan eder. Bu durumlarý göz önünde bulundurursak, hem edebiyatýmýza hem de halkýmýza, ayrýca da kendimize saygý kazanmýþ oluruz. Aksi taktirde sadece zaman kaybetmiþ oluruz. Ýþin bir baþka boyutu da þairin ölene kadar boþ zamaný olmamalýdýr. Þair üretmek mecburiyetinde olduðunu bilmek zorundadýr. Þair bana göre çok düþünen insandýr. Ayý ve yýldýzý, bilinmez yerleri þair hiç görmeden keþfeder sonra da baþkalarý þairin yazdýðý tarif üzere aramaya baþlar. Kanaatime göre þair ideolojik olmamalý ama bir görüþü mutlaka olmalý. Çünkü þair bulunduðu toplumun hem sesi hem de beynidir. Onun içindir ki; bu gün iyi dediðin yarýn kötü oluyor þair bulunduðu ulusun atan can damarýdýr. SAYGILARIMLA . Murat DUMAN 26.06.2010 ANKARA


Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.