MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

YOZGAT SEVDASI
Hikmet Okuyar

YOZGAT SEVDASI


Yozgat Valiliði ve Yozgat Belediyesinin katkýlarý, Yozgatlý Þairler ve Yazarlar Birliði organizasyonu ile 04-05 Tarihleri arasýnda Yozgat’ta tertiplenecek olan 10.Uluslararasý Yozgat Sürmeli Þiir Þöleni için duygu ve düþüncelerini açýklayan Giresunlu Þair Yazar Gazeteci Hikmet Okuyar þunlarý söyledi:


’Kýnýk-Bozok baðlamýnda Giresun, Þebinkarahisar’da þekillendirdiðim ve çocukluðumdan beri de ilgi alanýmda bulunan Yozgat Sevdasý nihayet dudaklarýmdan dökülüp Yozgatlý dostlarýn ilgi alanýna akmaya baþlayacakken 10.Uluslararasý Yozgat Sürmeli Þiir Þöleni düþtü önüme.Yazmadan olmaz diyerek yazdým düþüncelerimi ve sonunda iþi Þebingülü ile Yozgat Sevdasý diye ilham kaynalarýmdan dökülen dizelere baðladýos

Yeri geldikçe yazdýðým ve çok önemsediðim; iyi veya kötü, gizli veya açýktan yankýlarý da bir yýl süren þiir etkinliklerinden birisi Yozgat’ta gerçekleþtirilen, Adana baþta olmak üzere birçok il ve ilçe ile Balkanlar, Kafkaslar, Ortaasya, ve Ortadoðu’dan usta aþýk ozan þair þiir yorumcusu konuklarýn ilgi alanýnda bulunan Uluslararasý Yozgat Sürmeli Þiir Þöleni.

Yüzlerce binlerce yýl ötesinden gelen bir geleneðin bilinçli olarak canlandýrýlarak yeniden meydanlara, meydanlardan gönüllere, oradan da gelecek nesillere taþýnmasý arzulanan bir etkinlik bir organizasyon bir þiir þöleni..
10.Uluslararasý Yozgat Sürmeli Þiir Þölenine katýlmak istiyorum hazýrlanan listelere adýmýn yazýlmasýný istiyorum þeklindeki müracaat örneði çok isabetli olmuþ.
’Çok ýsrar ettiler de çok yalvardýlar da gittim, bana çok özel davetiye gönderdiler de gitmeyi kabul ettim’ gibi iddialarda bulunmayý düþünenler hemen bu düþüncelerinden vazgeçsinler..Önce müracaat edilecek.Sonra planlamaya uygun davet yapýlacak.Yozgat Sevdasý þiirlerle yaþatýlsýn diye.
10.Uluslararasý Yozgat Sürmeli Þiir Þöleni isimli bu etkinlik, neresinde bulunursam bulunayým Yozgat Sürmeli Festivali kapsamýnda magazin kültür sanat zenginliði olarak düþünülüp gerçekleþtirirken; Yozgatlý aþýk, ozan, þair, þiir yorumcusu þiir dostlarý ile davet edilen can dostlara; her bakýmdan festivale davet edilen popçulardan, rapçýlardan, þarkýcýlardan, türkücülerden, saz sanatçýlarýndan ya da komedyenlerden daha alt sýralarda yer verilmemeli; fon olarak ya da baþka türlü görülüp deðerlendirilmemeli etkinliðe de birkaç tane Yozgatlý dernek erbabý þiir dostlarýnýnda gönlü olsun kabilinden bakýlmamalý.Aþýklarýn ozanlarýn þairlerin þiir yorumcularýnýn asýl etkinlik yerleri Yozgat meydaný, Cumhuriyet meydaný, Atatürk meydaný olduðu asla unutulmamalý..10.Uluslararasý Yozgat Sürmeli Þiir Þöleni içinde sahne alan aþýk, ozan, þair, þiir yorumcularýnýn deyiþleri belediye hoparlörleri vasýtasýyla ulaþtýrýlabiecek en ücra yerlere kadar ulaþtýrýlmalý,þiirseven sanatseven tüm Yozgatlýlar’a duyurulmalý..

10.Uluslararasý Yozgat Sürmeli Þiir Þöleni..

9.Uluslararasý Yozgat Sürmeli Festivali kapsamýnda gerçekleþtirilen 9.Uluslararasý Yozgat Sürmeli Þiir Þöleni ile ilgili olarak belediyeden ve valilikten hafta sonu münasebetiyle yeteri kadar eleman afiþ ilan duyuru araç desteði olmamasýna raðmen proðram çok güzel bir biçimde uygulandý.Kaynaþma konuþma tanýþma yýlboyu sürdü.Yeni yeni dostluklar kuruldu. 9.Uluslararasý Yozgat Sürmeli Þiir Þöleni sayesinde.
Eleþtirilerimizi dilek ve temenniye dönüþtürdük.Ýleriki yýllarda daha iyisi yapýlsýn günlerce sürsün diye..
Bu sene daha güzel olsun derken yine üstüne basa basa isimlendirdiðimiz 10. Uluslararasý Yozgat Sürmeli Þiir Þöleni belki tam arzulanan þekilde gerçekleþtirilemiyecek gibi görünse de geçen senekinden daha güzel olacak..Yine cumartesi pazar günlerine denk geldi diye üzülmeyeceðiz.Tatil de önemli bir fýrsat. Etkinliðe katýlan tüm þiir dostlarý kedisini Yozgatlý gibi göreceðinden aksaklýk olmayacak. Görev bölümü sayesinde Valilik, Belediye, Ahmet Sargýn ve arkadalarýnýn yükü epey hafifletilmiþ olacak.
Genç Sargýnlar, Gülbahçeler, Serdengeçtiler görev alacak organizasyonlarda.
Geçen seneden proðramýn akýþý hakkýnda fikir sahibi olanlar bu seneki konuklara daha çok yardýmcý olacaklar.
Geçen sene medya mensuplarýyla tanýþma arzulanan þekilde gerçekleþmedi.
Yozgatlý medya mensuplarý, (özellikle ajans temsilcileri, yazý iþleri müdürleri, kültür sanat editörleri, þiir proðramlarý ile ilgili tv mensuplarý) kahvaltý ve yemeklerde mutlaka bulunsun hazýrlanan listelerin en baþýna ilgili medya mensuplarý ile ajans temsilcileri yazýlsýn istiyoruz bu sene.
Proðram ile ilgili saat saat kayýt düþmek istemiyorum.Bilinenlerin en hýzlý bir biçimde uygulanmaya konulmasý, ziyaretlerin düzenli olarak gerçekleþtirilmesi ile herþey halledilmiþ olacak.
Þölene katýlacak aþýk, ozan, þair ve þiir yorumucusu þiir dostlarýnýn okuyacaklarý þiirleri tanýtým yapacaklarý eserlerinin tanýtým metinlerini özgeçmiþleri ile istedikleri miktarda çoðaltýrmýþ olarak getirip uygun yerlerde meraklýlara ve ilgililere vermelerinin çok isabetli olacaðý tecrübelerle sabittir.
Þiir dinletileri sýrasýnda akýl verme, nutuk atma denemelerine giriþilmemeli konuklar adýna bir uzmanýn konuþmasý yeterli bulunmalý yorumlanacak þiirler kesinlikle en fazla 5 kýta olmalý.Bir de otobüste yazdým az önce karaladým ifadeleri ile yorumlanacak þiirler bir dahaki seneye býrakýlmalý, þiirseven dinleyicilere azami saygý gösterilmeli.Þiire Sevgi, Þaire Saygý önce kendi ekseni etrafýnda önemsenmeli ki sonuçlarý beklenen gibi olsun.
Yozgat Bir Bahar Akþamý Þiir Dinletisi’nin ilk þiiri Türkiye genelinde tertiplenen 12.Hikmet Okuyar Ödüllü Þiir Yarýþmasý’nda Türkiye Birincilik Ödülü kazanan Yozgatlý Þair Salim Gülbahçe imzalý YOZGAT GÜZELLEMESÝ olmalý.
Sesi þiir yorumlamaya uygun olmayanlarýn þiirleri þiir yorumcusu öðrenciler ya da Yasemin Doðru gibi ustalar tarafýndan yorumlanmalý.Tarihi konakta
kurulacak NÝDA TÜFEKÇÝ ÞÝÝR ATÖLYESÝ çok daha cazip bir konunun iþlemesine mekan olmalý.

’AÞIKLIK, OZANLIK, ÞAÝRLÝK, ÞÝÝR YORUMCULUÐU; ÖZEL YETENEK, BÝLGÝ, BECERÝ VE YOÐUN EMEK ÝSTEYEN CÝDDÝ VE SAYGIN BÝR MESLEKTÝR.

Hikmet OKUYAR
Þüsiyad Baþkaný’

Ýfadeleriyle ustalara arzettiðimiz tez, belirlenen zaman dilimi içinde tartýþýlmalý; kabul edenler reddedenler açýsýndan bir tutanakla sonuca baðlanmalý.
Þiir Þöleni öncesinde ve sonrasýnda medya kuruluþlarý, esnaflar, sivil toplum kuruluþlarý ve seyyar satýcýlar topluca ziyaret edilmeli ziyaretler kýsa tutulmalý.Çarþý pazar ziyaretlerinde bol bol alýþveriþ yapýlmalý.
Atatürk’ün ve Nida Tüfekçi’nin anýtýna gül býrakýlmalý; Mehmet Gül, Þükrü Ünalan baþta olmak üzere ebedi aleme göç etmiþ þiir dostlarý ile aþýk, ozan, þair, þiir yorumcusu dostlarýn ceddine fatihalar gönderilmeli. Uygun bulvarlara parklara ve Yozgat Saat Kulesinin uygun yerine Þebingülü Fidaný dikilmeli, turistik Yozgat mekanlarýnda topluca hatýra fotoðraflarý çektirilmeli.Toplantýlar sýrasýnda yeniden belirlenen yeni listelere medya mail adresleri de eklenerek tüm davetlilere verilmeli.
Þölen süresince uygun ortamlarda 10.Uluslararasý Yozgat Sürmeli Þiir Þöleni ile ilgili ÞEREF DEFTERÝ açýlmalý; duygu, düþünce ve dilekler sýcaðý sýcaðýna kayda alýnmalý.Yine müsait ortamlarda aþýk ozan þair ve þiir yorumcusu þiir dostatlarý ile söyleþi yapýlmalý valilik ve belediye medya görevlileri tarafýndan kayda alýnmalý daha sonra bu kayýtlarýn cd leri hazýrlanarak yozgat ve ilçeleri tanýtýmý için kullanýlmalý.Etkinikler sonrasýnda Vali, Belediye Baþkaný ve Dernek Baþkaný canlý yayýn proðramlarýnda þiir þöleni ile ilgili deðerlendirme yapmalý.

Netice itibariyle,
havasýný birlikte soluyup yaþattýðýmýz 10.Uluslararasý Yozgat Sürmeli Þiir Þöleni öncekilerden daha güzel olacak derken; Yozgat ve Ýlçelerinde yaþayan ve aþýklýk, ozanlýk, þairlik, þiir yorumculuðu ve þiir tahlilciliði mesleði ile tanýtým turizm kültür sanat etkinliklerimize katký saðlayan þiir dostlarýmýza ve tüm Yozgatlý sanatsever canlarýmýza þiir yüklü duygularla, Þebingülü sunumlarýmýzla pirimiz Abdi Beð aþkýna selamlarýmýzý, saygýlarýmýzý sunuyoruz. YOZGAT SEVDASI ile..

YOZGAT SEVDASI

Þenliksiz, þölensiz kalan meydanlar..
Ýçinde bal ister Yozgat Sevdasý.
Hizmet aþký ile tutuþsa canlar..
Saracak kul ister Yozgat Sevdasý.

Gül ile Ünalan gönül erleri,
Þiirde þuurda saklý yerleri,
Nida ile kalan gizli sýrlarý..
Bulmaya yol ister Yozgat Sevdasý.

Endekçi, döndekçi gelmesin bize,
Düþüp ayakbaðý olmasýn bize,
Fitne, fesat halli dalmasýn bize..
Erkekçe el ister Yozgat Sevdasý.

Ortak paydamýzdýr gönül birliði,
Konak’ta konuþtuk saðlam dirliði.
Bozok’ta yaþatmak için varlýðý..
Öz türkçe dil ister Yozgat sevdasý.

Çarþýyý, pazarý gezdim kaç kere,
Durali diyenler Sargýn’ý sora.
Erce tavýrlarýn durduðu yere..
Uzanan dal ister Yozgat Sevdasý.

Can Muhsin’den selam derken sizlere,
Hikmet, düþer Sorgun saran yüzlere.
Aþýk ozanlara, yanýk sazlara..
Þebingülü ister Yozgat Sevdasý.

Hikmet OKUYAR
hikmetokuyar@hotmail.com
Þüsiyad Baþkaný-ÞEBÝNKARAHÝSAR






Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.