KAHRAMAN SEYİT ( Seyit Ali Onbaşı)
18 MART ÇANAKKALE DENÝZ ZAFERÝNÝN 94. YILI KUTLU OLSUN
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk “ Türk Milleti asýrlardan beri hür ve baðýmsýz yaþamýþ ve istiklali yaþamak için þart saymýþ bir kavmin evlatlarýdýr. Bu millet istiklalsiz yaþamamýþtýr, yaþayamaz ve yaþamayacaktýr” demiþtir.
Bizlere Çanakkale Zaferini miras býrakan Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaþlarýný, tüm þehit ve gazilerimizi þükran ve minnetle anýyorum.
Þehitlerimizin mekâný cennet olsun, nur içinde yatsýnlar.
Çanakkale Deniz Savaþlarý, I. Dünya Savaþý’nda Ýtilaf Devletleri’nin Birleþik Donanmasý ile savunmada kalan Osmanlý Devleti donanmasý ve kara topçusu arasýnda 19 Þubat 1915’den 18 Mart 1915 gününe kadar Çanakkale Boðazý’nda yapýlan savaþlardýr. Çanakkale Deniz Zaferi, Birinci Dünya Savaþý içinde ayrý bir özelliði olan, tarihin akýþýný deðiþtiren, hür yaþamak hakkýna, caný ve kaný ile ulaþan bir milletin kahramanlýk destanýdýr.
SEYÝT ALÝ ÇABUK veya SEYÝT ALÝ ONBAÞI
( Eylül 1889 - 1939) I. Dünya Savaþý’nda Çanakkale Cephesi’nde çarpýþan asker. 1889 yýlýnýn Eylül ayýnda Havran Ýlçesi Çamlýk (Manastýr) köyünde dünyaya geldi. Babasý Abdurrahman, annesi Emine idi.
1909 yýlýnda Osmanlý Ordusu’na katýldý. Balkan Savaþý’nda çarpýþtý. I. Dünya Savaþý’nýn baþlamasý ile Çanakkale Cephesi’nde topçu eri olarak göreve baþladý. 18 Mart 1915’de Müttefik donanmasý Çanakkale Boðazý’ný geçmek için saldýrýya geçti. Bu sýrada Seyit onbaþý Rumeli Mecidiye Tabyasý’nda görevli idi. Türk topçusunun yoðun karþý ateþi ve daha önceden Nusret mayýn gemisinin döktüðü mayýnlar, bu saldýrýyý püskürttü. Çatýþma sýrasýnda Fransýz savaþ gemisi Bouvet vurularak hareketsiz kaldý ve batmaya baþladý. Gemi mürettebatýný kurtarmak için yardýma Ýngiliz Ocean ve Fransýz Irresistible gemileri geldi. Ancak çatýþma sýrasýnda Seyit Ali’nin görevli olduðu topun vinci arýzalandý. Bunun üzerine Seyit Ali 330 kg aðýrlýðýndaki top mermilerini sýrtlayarak top kundaðýna yerleþtirdi. Seyit Ali, üçüncü atýþýnda Ýngiliz gemisi Ocean`a isabet saðladý. Atýlan mermi geminin bacasýndan içeri girmiþti. Seyit Ali`nin komutaný bu baþarýsýndan dolayý ona onbaþýlýk rütbesini verdi. Savaþýn sona ermesi ile 1918`de köyüne dönen Seyit Ali, ormancýlýk ve kömürcülük iþlerinde çalýþtý. 1934 yýlýnda çýkartýlan soyadý Kanunu ile Çabuk soyadýný aldý. 1939 yýlýnda vefat etti.
Þükran ve minnetle anýyorum, mekaný cennet olsun..
SABÝHA SERÝN
Þair Araþtýrmacý Yazar
SÝVAS
sabiha_serin@mynet.com
Kahraman Seyit Ali Onbaþý için yazdýðým þiirimi sizlerle paylaþmaktan onur duyarým.
KAHRAMAN SEYÝT
Emine anadan bir yiðit doðdu
Bir ana göðsünden bengisu saðdý
Düþmanýn önünde bir yüce daðdý
Kavuþtu sýlaya kahraman Seyit
On sekiz Mart günü Deniz Savaþý
Niðdeli Ali ve Seyit Onbaþý
Albay Cevat ile Hilmi Yüzbaþý
Birlikte savaþtý kahraman Seyit
Rumeli yakasý Kilitbahýr`da
Mermiyi kaldýrmak kaldý bir sýrda
Böyle koç yiðitler geldi asýrda
Fýrlattý gemiye kahraman Seyit
Tarihte þaný var ey koca Seyit
O mahþer anýnda nasýl da yiðit
Döküldü kanlarý binlerce þehit
Aldý intikamý kahraman Seyit
Þimþekler çakarken keskin gözünden
Ülkemin kaderi doðdu özünden
Cumhuriyet ilkem çýkmam izinden
Türkün gururudur kahraman Seyit
Son günleri çile ile geçse de
Nice canlar þehitliði içse de
Vatan aþký ile göçüp gitse de
Nurlar içinde yat kahraman Seyit
SABÝHA SERÝN
Sosyal Medyada Paylaşın:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.