MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

GÂHİ İNCİ GÂH KEHRİBAR
Şaban Aktaş (Homerotik)

GÂHİ İNCİ GÂH KEHRİBAR



Gâhi inci gâh kehribar
Miskali * var darasý var
Zaman dediðin makara
Her ömürden gün gün sarar


Gün batarken tün dolanýr
Tün biterken kün ulanýr
Gönül sevdayla bulanýr
Bu hasretlik kime yarar?


Aký varsa karasý var
Ak gerdaný sarasý var
Serde gönül yarasý var
Sana sevdam akla zarar


Aktaþ sevdin delicesin
Ne karanlýk bir gecesin
Kâlpte sevda selicesin
Bak k/öpük k/öpük dalgalar...


Þaban AKTAÞ
20.11.2008-20.53




AGSS SERÝSÝ



---------------------------------------------------------------------------------------------------------


(*) Miskal:Bir buçuk dirhemlik ( 4 kýrat; 4,618 gram) eski bir aðýrlýk ölçü birimi.Bu gün yalnýz kýymetli taþlarý ve benzerlerini ölçmede kullanýlýr. Ýnci örneðin miskalle tartýlýp satýlýr.
Çok eskilerde bu iþ aðýrlýk birimi olarak kullanýlan keçiboynuzu aðacýnýn meyvelerinin çekirdekleri ile yapýlýrmýþ.Çünki bu çekirdeklerin standart ya da standarda çok yakýn denilecek aðýrlýklarý hep birbirirleriyle eþdeðer kabul edilirmiþ.

Bu gün bu çekirdeklerin bizzat kendisi çok deðerli ve kozmetik sanayinde kullanýlmakta,dünya piyasasýnýn önemli ihtiyacý Ýspanya tarafýndan karþýlanmaktadýr.
Oysa Ýspanya gibi Akdeniz iklim kuþaðýnda bulunan ülkemizde de özellikle Toroslar üzerinde kendiliðinden doðal olarak yetiþen o kadar çok keçiboynuzu aðacý vardýr ki ne yazýk bu güne kadar anlam ve önemi ve de besin deðeri tam anlamýyla kavranýlmamýþtýr.Keçiboynuzu ayný zamanda Cocacola’nýn ham maddesidir.
ihracaat açýsýndan düþünüldüðünde Almanya alýcý ülke konumundadýr.Keçiboynuzu pekmezi kansýzlýða tavsiye edilir.mineral yönüyle tavsiye edilebilecek zenginliðe sahiptir.

Zerre-i miskal: Karanlýkça bir yerdeyken gün ýþýðýnda süzülüp bir görünüp bir kaybolan toz zerreciklerinin görünme süresine eþdeðer zaman.Bu nedenle, insan ömrü iki sonsuz (Ezel ve ebed ) arasýnda, zerre-i miskal kadar kýsadýr denmektedir.

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.