MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

Belgesel


ULYSSES GAZE BELGESELÝ 1)

(. Film, ana karakter olan A’nýn (harvey keitel) yönetmen Manakis kardeþlerin çektikleri ilk filmin kayýp bobinlerini balkanlarda aramasýný konu ediniyor.  Bosna savaþýnýn cehennemi atmosferinde Manakis kardeþlerin cektýgý filmin kayýp bobinlerindeki ilk masum bakýþý arayýþ yolculuðudur)



ÞU DÝZELERLE AÇILIYOR FÝLM:

Ulu A sislerin içinde; ulu A mezarlýk üstünde,

balkan haritasýnda aðlamanla;
Ya da Lenin heykelinin putlaþmasýyla...
intihar orada veremli ciðerle ulumak;
ciðerinden sökülmüþ yaþla

BURDA AKAN GÖRÜNTÜLER GÝRÝYOR ARAYA:

-arzda böðüren ejderha
-Kaotik savaþta kara dumanlar
-yýrtýk haritadan sýzan kan
-Devrik devrimin uzakta hýrlamasý

KATLÝAM SAHNESÝNE DAÝR DÝZELER ÞUNLARDIR:
 
sen ülke parçalayan yalazla kal :
çiçekleri akýt sulara...
Balkanda yýrtýlýr toprak
ülkeler kandan yapýlma


Beyaz perdede kabuslar,
Kadraja çekilir altyazýyla..
Sayfada kader okunaksýz kýlýnýr
masumluðu hapseden bakýþta



ULYSSES GAZE 2)DEVAM




THEO ANGELOPOULOS ANLATIYOR
(kameraya bakýþ:aný zamanýn içinde dondurmaktýr.aný zamanda sonsuz kýlmaktýr..zamanýn acýya kaydolmasýdýr.. .hayatýn beyaz sayfasýnda sancý tutanaðýdýr bu...görmek ve görünmek lanettir....aný bakýþtan görmeye evrilten lanet nedir A?nedir hüzne bakýþý lanet kýlan ?

filmde zulüm beyaza boyadým.. katliamý sislerin içine sakladým... beyazdan rengi çýkarýnca geriye hüzün kaldý)

KAPANIÞ SAHNESÝ A(HARVEY KEÝTEL )ANLATIYOR

Filmdeki savaþ: kubbeli bazilika tipinde yapýdýr.. kubbe geçiþi KATLÝAM tarihinde dönüm noktasýdýrr...Bu çok eski binanýn özelliði; yapýmýnda kullanýlan sütun, ve taþlarýn tapýnaktan getirilmiþ olmasýdýr....Milattan once balkandan kalma sislere açýlýr bu savaþ..son sahnede sisin beyazýna indikçe:korkunç ulumadan yapýldý aðlamak
Yönetmen ulur gibi aðla dedi ..ulur gibi aðladým son sahnede


1-savaþta uçurum açýldý kadrajla
2---indikçe sisin beyazýnda kaybolduk
3- YENÝÐÝM yedikatsisde sarhoþca,
4-bosna faciasý hesaplanmaz!









YENÝ ÞÝÝR: ANGELOPOULOS BELGESELÝ

BERKAY Ç. ANLATIYOR:
“Angelopoulos’un sinema dilinde iki öge ön plana çýkýyor; sinemasal zamanla gerçek zamanýn çakýþtýðý uzun plan-sekanslar ve geniþ plan çekimler. … Plan-sekanslarla Angelopoulos þiirsel ve estetik bir sinemaya ulaþýyor. Geniþ planlar -her zaman öyle olmasa da- izleyicinin karakterle özdeþleþmesini engelliyor.  ..Ayný þekilde geleneksel film akýmlarýnýn tercih ettiði gibi zaman ve mekan birlikteliðine set çekerek iþlev birlikteliðine daha çok rol veren yönetmen, mitoloji anlatým tarzýný zaman geçiþleri ile ayný sahne içinde verir.”

HAKAN ÖZBEY ANLATIYOR:

Angelopoulos filmleri yalnýzca tarihsel bir dýþ gerçeklikle de sýnýrlý deðildir; yönetmenin dünyasý o maddi gerçeklikle ötesi arasýndaki bir gerilimde vucut bulur… Ýmge, bu gerilimin taþýyýcýsý konumundadýr; kendi baþýna konuþma ve anlam üretme gücüne sahiptir. Çoðu zaman bir metafor olarak iþleyen i mgeyi merkeze alarak uzun ve genel planlara dayanan bir dil kuran Angelopoulos, alýþýlagelmiþ anlatý ve kurgu yapýsýný sarsar. Angelopoulos sinemasýnýn gücü en çok buradan ileri gelir: i mgenin kullanýlýþ biçimi sayesinde mit, tarih ve miras sorunu antikiteden bugüne uzanan estetik ve politik bir baðlamda yeniden tartýþýlýr. Böylelikle Angelopoulos, sürekli kendine referans yapan sinemasýyla miti her defasýnda yeni baþtan kurar…) 


MARTIN SCORSESE ANLATIYOR:
 ULYSSES GAZE filminde kameraya bakýþ:aný zamanýn içinde dondurmaktýr..akan anlarýn toplamýdýr film..aný zamanda sonsuz kýlmaktýr..zamanýn acýya kaydolmasýdýr.. bir harita sancýsýnýn kaydýdýr..hayatýn beyaz sayfasýnda sancý tutanaðý dýr bu…bakýþ sebeptir görmek sonuç…bakanla bakýlan arasýndaki mesafeyi hiçlemektir kadraja bakýþ..görmek ve görünmek lanettir..aný bakýþtan görmeye evrilten lanet nedir ulis?nedir hüzne bakýþý lanet kýlan ? Angelopoulos filmde  zulmü beyaza boyamýþtýr katliamý sislerin içine saklamýþ..renkleri beyazýndan ayýrmýþ beyazý baðýmsýzlaþtýrmýþ sonsuzda …kendine ait kýlmýþtýr.. yönetmen beyazdan renkleri çýkarýnca geriye hüzün kalmýþtýr)


HARVEY KEÝTEL ANLATIYOR
ulysses gaze filmindeki savaþ:   kubbeli bazilika tipinde yapýdýr.. kubbe geçiþi  KATLÝAM tarihinde  dönüm noktasýdýrr...Bu çok eski binanýn  özelliði; yapýmýnda kullanýlan  sütun,  ve taþlarýn   tapýnaktan getirilmiþ olmasýdýr....Milattan once balkandan kalma sislere  açýlýr bu savaþ..son sahnede sisin beyazýna  indikçe:korkunç ulumadan yapýldý aðlamak
Yönetmen ulur gibi aðla dedi ..ulur gibi aðladým son sahnede
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
En Çok Okunan Şiirleri

Belgesel