MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

Çizim Tipleri
Kaya Ridvan

Çizim Tipleri


Python matplotlib, verileri görselleþtirmek için kullanýlan bir kütüphanedir. Bu kütüphane ile çeþitli grafik tipleri oluþturabilirsiniz. Bu grafik tiplerinden bazýlarý þunlardýr:
- Çubuk Grafik (Bar Graph): Bu grafik türü, verileri dikdörtgen þeklinde çubuklar halinde gösterir. Çubuklarýn yüksekliði veya uzunluðu, verilerin büyüklüðünü veya deðerini belirtir. Çubuk grafikler, verileri farklý kategoriler arasýnda karþýlaþtýrmak veya belirli bir süre içinde verilerdeki deðiþiklikleri izlemek için kullanýþlýdýr. Örneðin, bir çubuk grafiði ile farklý ülkelerin nüfuslarýný veya bir yýl içindeki satýþ miktarlarýný gösterebilirsiniz.
- Histogram Grafik (Histogram Graph): Bu grafik türü, verilerin bir daðýlýmýný gösterir. Histogramlar, verileri belirli aralýklara bölerek, her aralýktaki veri sayýsýný dikdörtgen þeklinde çubuklarla gösterir. Histogramlar, verilerin merkezi eðilimi, yayýlýmý ve çarpýklýðý gibi istatistiksel özelliklerini analiz etmek için kullanýlýr. Örneðin, bir histogram ile bir sýnýftaki öðrencilerin sýnav notlarýnýn daðýlýmýný veya bir þehirdeki ev fiyatlarýnýn daðýlýmýný gösterebilirsiniz.
- Daðýlým Grafik (Scatter Graph): Bu grafik türü, iki deðiþken arasýndaki iliþkiyi gösterir. Daðýlým grafikleri, verileri noktalar halinde iki eksen üzerinde gösterir. Noktalarýn konumu, verilerin deðerlerini belirtir. Daðýlým grafikleri, iki deðiþken arasýndaki korelasyonu, eðilimi veya kümelemeyi görmek için kullanýlýr. Örneðin, bir daðýlým grafiði ile bir ürünün fiyatý ile satýþ miktarý arasýndaki iliþkiyi veya bir kiþinin boyu ile kilosu arasýndaki iliþkiyi gösterebilirsiniz.
- Pasta Grafik (Pie Graph): Bu grafik türü, verilerin bir bütün içindeki oranlarýný gösterir. Pasta grafikleri, verileri dilimler halinde bir daire içinde gösterir. Her dilimin açýsý, verilerin yüzdesini veya oranýný belirtir. Pasta grafikleri, verilerin bir bütün içindeki payýný veya yüzdesini görmek için kullanýlýr. Örneðin, bir pasta grafiði ile bir ülkenin enerji kaynaklarýnýn daðýlýmýný veya bir þirketin gelir kaynaklarýnýn daðýlýmýný gösterebilirsiniz.
32. UYGULAMA
Matplotlib kütüphanesi kullanarak verilerin farklý grafik türlerinde gösterim iþlemini yapmak için aþaðýdaki adýmlarý takip ediniz:
1. Adým: Verileri matplotlib bar metodu ile çubuk grafik þeklinde gösterme iþlemini yapýnýz. Bu adýmda, diller ve oranlar listelerini deðiþtirerek farklý verileri gösterebilirsiniz. Örneðin, aþaðýdaki kodu kullanarak en çok konuþulan dillerin yüzde daðýlýmýný çubuk grafik olarak gösterebilirsiniz.
python
diller = [’Ýngilizce’, ’Çince’, ’Ýspanyolca’, ’Fransýzca’, ’Arapça’]
oranlar = [15.5, 15.1, 6.2, 4.1, 3.3]
plt.xlabel("Diller")
plt.ylabel("Oranlar")
plt.bar(diller,oranlar)
plt.show()
2. Adým: Çubuk grafiðinde çubuklarýn geniþliklerini ve konumlarýný deðiþtirerek birden fazla çubuk grafik oluþturma iþlemini yapýnýz. Bu adýmda, data listesini deðiþtirerek farklý veri gruplarýný gösterebilirsiniz. Örneðin, aþaðýdaki kodu kullanarak Türkiye, Almanya ve Fransa’nýn 2020, 2021 ve 2022 yýllarýndaki nüfus artýþ oranlarýný çubuk grafik olarak gösterebilirsiniz.
python
data = [[1.1, 0.9, 0.8], # Türkiye
[0.3, 0.2, 0.1], # Almanya
[0.4, 0.3, 0.2]] # Fransa
x= np.arange(3)
plt.bar(x + 0.00, data[0], color = ’red’, width = 0.25, label = ’Türkiye’)
plt.bar(x + 0.25, data[1], color = ’yellow’, width = 0.25, label = ’Almanya’)
plt.bar(x + 0.50, data[2], color = ’blue’, width = 0.25, label = ’Fransa’)
plt.xticks(x + 0.25, [’2020’, ’2021’, ’2022’])
plt.xlabel("Yýllar")
plt.ylabel("Nüfus Artýþ Oranlarý (%)")
plt.legend()
plt.show()
3. Adým: 0 ile 100 arasýnda rastgele 100 adet sayýdan oluþan deðerlerin daðýlýmýný histogram grafik kullanarak yapýnýz. Bu adýmda, data listesini deðiþtirerek farklý sayý aralýklarýndan ve farklý sayýda rastgele sayýlar üretebilirsiniz. Örneðin, aþaðýdaki kodu kullanarak 0 ile 1000 arasýnda rastgele 500 adet sayýdan oluþan deðerlerin daðýlýmýný histogram grafik olarak gösterebilirsiniz.
python
data=np.random.randint(0,1000,500)
aralik=np.arange(0,1100,100)
plt.hist(data, aralik, rwidth=0.8)
plt.xlabel("Sayý Aralýklarý")
plt.ylabel("Frekans")
plt.show()
4. Adým: Veriler arasýndaki iliþkiyi scatter grafik kullanarak gösteriniz. Bu adýmda, x ve y listelerini deðiþtirerek farklý veri noktalarý oluþturabilirsiniz. Örneðin, aþaðýdaki kodu kullanarak bir sýnýftaki öðrencilerin matematik ve fizik notlarý arasýndaki iliþkiyi scatter grafik olarak gösterebilirsiniz.
python
x = [ 50 , 60 , 70 , 80 , 90 , 100 ] # Matematik notlarý
y = [ 40 , 50 , 60 , 70 , 80 , 90 ] # Fizik notlarý
plt.scatter(x, y, label= ’Öðrenciler’ , color= ’green’ )
plt.xlabel( ’Matematik Notlarý’ )
plt.ylabel( ’Fizik Notlarý’ )
plt.legend()
plt.show()
5. Adým: Türkiye’deki þehirlerin nüfus oranlarýný pasta grafik olarak gösterme iþlemini yapýnýz. Bu adýmda, iller ve oran listelerini deðiþtirerek farklý þehirlerin nüfus oranlarýný gösterebilirsiniz. Örneðin, aþaðýdaki kodu kullanarak Türkiye’nin en kalabalýk 5 þehrinin nüfus oranlarýný pasta grafik olarak gösterebilirsiniz.
python
iller=["Ýstanbul","Ankara","Ýzmir","Bursa","Antalya"]
oran=[18.5,6.7,5.2,3.7,3]
plt.pie(oran, labels = iller, autopct=’%1.1f%%’)
plt.title( ’Türkiye Nüfus Oranlarý’ )
plt.legend()
plt.show()
Bu adýmlarý takip ederek Matplotlib kütüphanesi ile verilerin farklý grafik türlerinde gösterim iþlemini yapabilirsiniz.


Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.