MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

BANA IŞIK BİRİKTİR
Afet İnce Kırat

BANA IŞIK BİRİKTİR



Harfler kadehe düþtü tutuþtu kýzýl þarap
Perdesini çekerken üstüme siyah gece
Aðacýný özledi elimde ince mýzrap
Ýnledi hýçkýrarak sol lâ dedi sadece.
Öpüverdi alnýmdan uçan mahzun notalar
Defterime es verdi siyah tenli noktalar.

Tek bir yudumda içtim gecenin badesini
Yazým önümde sarhoþ gariban baþým sarhoþ
Cümleme kilit vurdu aldým ifadesini
Tutukladým hasreti ama elim yine boþ.
Baðlamanýn teline yalnýzlýðýmý vurdum
Notalardan set kurdum gözyaþýmý durdurdum.

Sensizlik yanardaðdan süzülen kor ateþti
Geçmiþ geriden gelen okunmamýþ bir masal
Yokluk hicrana gebe hicran ölüme eþti
Cam kýrýðýný topla dün gibi yanýmda kal
Dikeninden sýyýrdým armaðaným gül olsun
Vereceðin bir selam gönlüme ödül olsun.

Çarmýha geriyorum karanlýk sokaklarý
Adýmlanan kaldýrým aðlýyor haykýrýyor
Diz çöken aðaçlarýn aðrýyor þakaklarý
Yüzümü yakan ayaz umudumu kýrýyor
Duysaydýn avazýmý yer altýnda yanardýn
Çaðýrýrdýn ruhunu yeniden uyanýrdýn.

Yýldýzlar dökülüyor gökyüzünden üstüne
Yokluðundan kavruldum karanlýkta yaþarým
Tufan eser durmadan gelecekte her güne
Sabrým kalmadý artýk inanmazsan þaþarým.
Iþýk biriktir babam, sana yine yazarým
Mirasýnla þenlendir kazýlýnca mezarým.

AFET ÝÝNCE KIRAT--- 2013

ÇÖZÜMLEMESÝ:
Ses tabakasý: Þiir beþ birimden meydana gelmiþtir. Birimlerde altýþar dize bulunmaktadýr. 7+7 duraklý hece ölçüsüyle yazýlmýþtýr. Birimler ababcc, dedeff uyak düzeninde tam ve zengin uyaklarla örülmüþtür. Þiirde kalýn ünlüler üçte iki oranýnda ince ünlülerden daha fazladýr. Yumuþak sürekli “n”, “r”, “m” ünsüzlerinin fazlalýðý hissedilmektedir. Dördüncü birimde kullanýlan –yor eki de beþ tekrarla ahenge etki etmektedir.

Anlam tabakasý: Bu þiir bir aðýt (mersiye)’dir. Ölümün verdiði üzüntü dile getirilmiþtir. Aðýtlarýn amacý fiziki olarak yok olan bir kiþiyi manen yaþatmaktýr. Bu tür þiirler ölenin ardýndan onu anmanýn en zarif þeklidir. Aðýtlar lirik þiirlerdir.
Þair, akþamýn oluþu ve günün sona eriþi ile babasýnýn ölümünü hatýrlamýþ ve karýþýk duygular yaþamýþtýr. Bu hailini de kadeh, þarap ve sarhoþluk sözcükleriyle ifade etmiþtir. Yine “Ýnledi hýçkýrarak sol lâ dedi sadece” dizesi, sol, la, nota, es sözcüklerinin etkileriyle, sözlerinin boðazýnda düðümlendiðini þeklinde anlaþýlsa da sol tarafým la (yok) dedi þeklinde anlamak da mümkündür. Bu iki sözcük de ihamlýdýr. Þairler iham ve tevriyeyi okuyucuyu þüpheye düþürmek için de kullanabilirler. Mýzrabýn aðacý özlemesi, mahzun notalarýn alýndan öpmesi bu birimin i mgelerindendir. Ýkinci birimde yalnýzlýðýný ve hüznünü dile getirmiþtir. Bu birimdeki “yazým” sözcüðü de iki anlamlý yani ihamlýdýr. Üçüncü dizede babadan ölüm nedeniyle ayrýlmanýn üzüntüsü (hicran) anlatýlmaktadýr. Dördüncü birimde duygularýný doðaya aksettirmiþ ve üzüntüsünün derinliðinden söz etmiþtir. Son birimde ise babasýnýn yok olmasýný kabullenemeyiþin yanýnda, her canlýnýn ölümlü olduðundan ve kendisinin de yanýna geleceðinden söz etmiþtir. Final dizesi ise rahmet dileði yerine onun mezarýnýn ýþýklar (nur) içinde olduðunu söylemiþtir. Aðýtlarda bulunmasý gereken ölen kiþinin iyiliklerinden söz etmek yerine onun sevaplarýna mirasçý olduðundan söz ederek zarif bir anlatýma yönelmiþtir.

Obje tabakasý: Þiirin temel objeleri þiir öznesi olan þair ve rahmetli babasýdýr. Bir nevi sarhoþluðu anlatan, kadeh, þarap, sarhoþ; ýstýrabý anlatan mýzrap, sol, la, nota es; doðayla ilgili olarak da, sokak, kaldýrým, aðaç, yýldýz, mezar sözcükleri þiirin yardýmcý objeleridir. Bu objelerle hüzün, yalnýzlýk duygusu, ölümle birlikte kavuþma arzusu belirginleþmektedir. Þiirdeki bazý objeler kiþileþtirme yoluyla anlatýlmýþtýr.

Karakter tabakasý: Kýrat’ýn, ölüm karþýsýndaki tutumunu görmekteyiz. Þair babasýnýn ölümünü hatýrlamýþ hüzünlenmiþ ve yoðun ve karýþýk duygular yaþamýþtýr; çünkü ölümü kabullenmek zordur. Þair, deðer verdiði, sevdiði kiþinin ölümü karþýsýnda kendisinin de bir gün öleceðini hatýrlamýþtýr. Aðýt ve mersiyelerde ölen kiþinin cennete gitmesi için dua edilir, þefaat dilenirken, Kýrat babasýnýn üzerine zaten yýldýzlarýn yaðdýðýný, ýþýklar içinde uyuduðunu söylemiþ, sevap mirasýndan da kendisine pay ayýrmasýný isteyerek ölümünde dahi babasýna sýðýnma duygusunu dile getirmiþtir. Her insan gibi ölüm karþýsýnda çaresizdir ve ölümün ebedi yok oluþ olmadýðýna inanýr.

Alýn yazýsý (kader) tabakasý: Doðan her canlý ölecektir. Bu canlýlarýn kaderidir. Ýnsanlýðýn ilk zamanýndan beri ölüm düþüncesi gizemini korumaktadýr. Sevilen birinin ölümünü kabullenmek kolay deðildir. Deðer verdiði bir insandan hayat boyunca ayrýlmak, tüm insanlarýn en çok etkilendiði olaylardandýr. Ölüm, katlanmasý zor bir ayrýlýk olarak kabul edilir. Kaybedilen kiþinin ardýndan onu anma ise her toplumda dýþa vurulan bir ihtiyaçtýr.

UFFUK


Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.