MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

GEZELİM GÖRELİM EDİRNE
AYSE 09

GEZELİM GÖRELİM EDİRNE


GEZELÝM GÖRELÝM EDÝRNE
Sabah yedi otuz kahvaltý yapýp Edirne de gezeceðiz.
Edirne içinde dolanýp Þükrü Paþa anýtýna gittik.Çok güzel bir yer burasý, Þükrü paþa Edirne nin kurtuluþunda büyük rol oynamýþ.
Bu tepe Edirne nin en yüksek tepesi,yanýnda bucak tepesi mezarlýðý var,uzaktan Kara aðaç köyü Meriç nehri ve arkasýnda Yunanistan.
Görünüyor.
Þükrü paþa nýn tarihe geçmiþ sözleri vardýr düþman kuþatmasýnýn en hararetli bir anýnda Askerlerini karþýsýna almýþ þöyle demiþtir
Askerlerim, Düþman mevzi’yi geçtikten sonra Þehit olursam kendimi Þehit kabul etmem býrakýn kuþlar etlerimi lime lime yesinler.
Eðer düþman hatlarýmý geçmeden Þehit olursam bizden sonra gelecek nesil deðerimizi anlar ve bizim üzerimize anýt dikerler
Diye söylemiþ ne yazýk ki bu büyük kahramanýn kýymeti bilinmemiþ
(155)gün Edirne yi savunmuþ bir tayýn ekmek bazen de hoþaf suyu ile þekersiz zor þartlarda yaþam savaþý vermiþler en sonunda kýlýcýný teslim etmek zorunda kalmýþ Bulgarlara.
Ondan sonra Edirne deki bütün gençleri bir yerde toplamýþ kapatmýþlar, ve açlýða terk etmiþler.Düþmanlar.
Bu tepede Þükrü paþa trabya sýný müzesini ,komuta yerleri yatak haneler, yemek haneler, karargahlar o kadar çok yer varki yer altýnda kazýlarak yapýlmýþ burasýný görmek çok üzdü bizleri Askerlerimiz ne þartlar altýnda burada Yurdu nu savunmuþ.hüzünle ayrýldýk dualar ederek.
Ayþe kadýn cami,eski Cami,yi Süleyman çelebi, Musa çelebi, çelebi Mehmet tamamlamýþ.
Eski cami ise dilaver bey tarafýndan yapýlmýþ.(1604) senesinde burada pek çok tarihi cami var.Aðaçlý yoldan gidiyoruz, kanuni kasrý,fatih köprüsü Tunca nehrinden geçtik, küçük bir adaya gidiyoruz. Saray içindeyiz,burada büyük çýnar aðaçlarý var asýrlýk,
Þehitliðe gideceðiz,
Fatih sultan tarafýndan yapýlan sarayýn kalýntýlarý var,Sultan ikinci Beyazýt külliyesi var, Balkan Þehitliði Saray içinde. Binlerce Þehidimizin anýt mezarý burada (300) þehidin isimleri yazýlý
Hepsi çocuk yaþta ve yurdun dört bir yanýndan gelmiþ.burada kalýntýlar Fatih sultan Mehmet din doðduðu yer kasýr hamamý ve mutfaðýn izleri kalmýþ sadece.
Balkan harbinde (300)bin Þehit vermiþiz,bunun (200) bini Asker (1000) ise sivil halk.
Buralardan yine boynu bükük ayrýldýk.Onca insan akýl almýyor yunanlýlar Bulgarlar ne çok iþkence yapýp ne canlar almýþlar.
Yolumuz darul þifa külliyesi,
Ýkinci Beyazýt tarafýndan yapýlmýþ, þimdi saðlýk müzesi olmuþ,
Burada sara, hastasý, akýl, hastasý, olanlarý müzikle tedavi ediyorlarmýþ.
Darul þafakayý gezdik öyle güzel yer ki, anlatýlmaz maketler yapmýþlar, ve o zamanýn yaþantýsýný böyle göstermiþler ayrý ayrý odalarda neyler deðiþik müzik aletleri görmek lazým. Binanýn içinde dilek çeþmesi var çok güzel þadýrvanýyla bizlerde dilekler diledik ve rabbime þükürler ettik bu güzellikleri gösterdiði için bahçesi ise ayrý güzel çiçekler güllerle bezeli.
Bu güzel yerden de ayrýldýk.
Tunca nehrinden geçtik dar ama yeþillikler içersinden gidiyoruz
Yolumuz Karaaðaç burasýný Ýzmir’i yakýp yýktýlar diye bize vermiþler .
Üç Þerifeli Cami, ekmekçi zade, köprüsü, tunca nehri Meriç nehri ve Bülbül adasý iki nehrin arasýnda bir adacýk. Güneþin doðuþunu Nemrut daðýnda izlemek Batýþýný ise tunca nehrinden izlemek baþka güzelmiþ.
Bu taraflarda villalar çay bahçeleri, lokantalar, mesire yerleri, dere kenarýnda her yer yeþillikler içinde her türlü sebzenin bolca yetiþtiði bir yer,
Kara aðaçta sefirler paþalar otururmuþ. Lozan anýtýna geldik.
Güzel bir eser,düþünülerek yapýlmýþ bulunduðumuz yerden
(200) metre ilerisi Yunanistan çok yakýnýndayýz,
Lozan anýtý üç büyük sütunu andýran direk þeklinde biri 34 metre Anadolu ikincisi 17 metre Edirne üçüncüsü 8 metre Kara aðacý si mgeliyor, ortasýnda kadýn heykeli var bir elinde kitabe birinde de güvercin barýþ sembolü lazer ýþýnlarý ile aydýnlatýlmýþ.
Edirne gibi Yunanistan dan da görülüyormuþ.
Biraz ilersinde eski tren istasyonu, ve trenler var, bu vagonlar lokanta olarak kullanýlýyorlar, Ýstasyon ise þimdiki Trakya üniversitesi olmuþ büyük bir bahçede rektörlükler var.
AYÞE KARAN
DEVAM EDECEK
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.