MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

KURT BABA
Sadık KARADEMİR

KURT BABA


Merzifon ilçesi Eymir köyünde
Þenlik olur haziranýn gününde
Herkes toplanýr türbenin önünde
Hoþgörü sevgi yeridir Kurt Baba

Dergah da kurtlara sahip çýkarmýþ
Kapýsýný aþkla ile açarmýþ
Hikmetini gören bakýp þaþarmýþ
Canlarý seven biridir Kurt Baba

Avcýlar ormanda kurtlarý sürer
Kurtlar ihtiyarýn evine girer
Mahcup ve suçlu hepsi geri gider
Ölse sözünün eridir Kurt Baba

Bu hikaye söylenir dilden dile
Korur kurtlarý hayvan olsa bile
Merhamet gösterir çekse de çile
Kalplerde yaþar diridir Kurt Baba

Sadýk KARADEMÝR

Kurt Baba Kimdir: Kurt Baba olarak da anýlan veli dergahýnda kurtlara sahip çýkarmýþ, bu yüzden adý zamanla Kurt Baba olarak anýlmýþtýr.
Türbenin Durumu: Türbesi Eymir Köyü Derneði tarafýndan yenilenmiþtir. Üstü tek kubbeli çatý ile örtülü türbenin yanýnda yemekhane de bulunmaktadýr.
Ziyaret Nedeni: Türbe ziyareti çevre köylerden gelen halk tarafýndan yapýlmaktadýr. Haziran ayýnda Kurt Baba Þenlikleri düzenlenmektedir.
Menkýbeler: 1-) Kurt Baba efsanesini Eymir Köyü Derneðinin internet sitesinden buraya olduðu gibi aktarýyorum:
Avcýlar ormanda sürek avýndadýr. Kýþ ise çok þiddetli olup kar yer yer bir metreyi bulmaktadýr. Avcýlýk bu ya, buna raðmen peþindedirler hayvanlarýn. kurtlarý sýkýþtýrýrlar. Karda kýþta yiyecek bulamadýklarý için, periþan bir halde olan kurtlar çok bunalýrlar. Avcýlar sarmýþtýr etraflarýný, Keçiköy ile Eymir köyü arasýnda, ormanýn kenarýnda tek bir ev vardýr. Herkesten uzak, yaþlý bir zat yaþar orda.
Kurtlar kaçarak, kapýsý her gelene açýk olan, bu eve girerler. Ýçerde postunun üzerinde oturan aksakallý yaþlý ihtiyar, kurtlarýn imdat dileyerek bakan gözlerini görür. Hiç konuþmaz, anlar sýkýntýlarýný. Bu arada avcýlarda izlerin peþinden eve yaklaþmýþlardýr. Bu dergahýn kapýsýnýn önünde biten ayak izleri, hayal kýrýklýðýna uðratýr onlarý. Þaþýrýrlar ihtiyar kapýdadýr. Bir þey de sormazlar.
Utanýrlar yaptýklarýndan mahcup ve suçlu insanlar gibi kafalarýný eðerek köylerinin yolunu tutar avcýlar. Köyün kahvesinde sýkça soba baþlarýnda bu ihtiyarýn kurtlarla dostluðu anlatýlýr yýllarca. Kurt Baba olur dergahýn adý. Hayvanda olsa kurtarýcýsýný unutmazmýþ. Kurt Baba ne zaman kurtlarýný görmek isterse kapýnýn önüne çýkar onlara seslenir, bölgenin bütün kurtlarý da toplanarak Kurt Babayý dergahýnda ziyaret ederlermiþ
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.