MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

SADREDDİN HORASANİ
Sadık KARADEMİR

SADREDDİN HORASANİ



Amaysa Yenicede var bir Veli
Babasý Seyyid Ýbrahimdir Ali
Adap hususunda örnektir hali
Mana dolmuþ Sadreddin Horasani

Hangi çaðda yaþadýðý bilinmez
Zaviyesi çökse izi silinmez
Dergahýna varýp gayrý gelinmez
Namý kalmýþ Sadreddin Horasani

Çaðrýlmayan sofraya gitmemeli
Açken bile yavaþ yavaþ yemeli
Karný doyunca da dua etmeli
Giden bulmuþ Sadreddin Horasani

Yoldayken ayakta yürürken yeme
Sofra varken namaz kýlýyým deme
Yemekteyken iðrenç þeyler söyleme
Örnek olmuþ Sadreddin Horasani

En iyi derece az yemek uymak
Midenin üçte birini aç koymak
Ýlaçtýr þifadýr birazcýk doymak
Bilen almýþ Sadreddin Horasani

Kaptan kalaný sýyýrmak sünnettir
Hoþaf ayrana su koy iç nimettir
Sevabý çoktur Allah’a minnettir
Hakka yolmuþ Sadreddin Horasani

Sadýk KARADEMÝR
Not: Resim ahþap yakma olup kendi çalýþmamdýr

Sadreddîn Muhammed Horasânî, Amasya velîlerindendir. Hangi devirde yaþadýðý bilinmiyor. Bölgenin meþhur âlimlerinden Seyyid Ýbrâhim hazretlerinin babasýdýr. Amasya’nýn Akdað nâhiyesine baðlý Yenice köyündeki türbesinin yanýnda yer alan zâviyesinden günümüze eser kalmamýþtýr.
Bu mübarek zat, vefatýndan kýsa bir zaman önce buyurdu ki:
Yeme-içme âdâbýný her Müslümanýn bilmesi lazýmdýr. Size bunlardan bazýsýný bildireceðim: Çaðýrýlmayan sofraya oturmamalýdýr. Sofrada herkesten çok yememelidir. Karný doyunca, bunu günâh iþlemekte kullanmamak için duâ etmelidir. Bunun kýyâmetteki hesâbýný düþünmelidir. Ýbâdet yapmaya kuvvetlenmek niyyeti ile yemelidir. Aç iken de, yavaþ yavaþ yemelidir. Önce büyükler baþlamalýdýr. Üçten çok (ye) diyerek, kimseye sýkýntý vermemelidir. Ev sâhibinin sofraya oturmayýp hizmet etmesi câizdir. Birlikte yediði zamân, misâfirleri doymadan, yemekten elini çekmemelidir. Yemekte korkunç ve iðrenç þeyler söylememelidir. Ölümden, hastalýktan, Cehennemden konuþmamalýdýr. Sofraya gelen yemeklere bakmamalýdýr. Bir lokmayý yutmadan önce, ikinciyi eline almamalýdýr. Yemek arasýnda, bir þey için, hattâ namâz için, sofradan kalkmamalýdýr. Namâzý önce kýlmalýdýr. Eðer, hâzýrlanmýþ yemekler soðuyacak veyâ bozulacak ise ve namâz vakti, yemekten sonra kýlmaya elveriþli ise, namâzdan önce yemelidir. Yemek kaldýrýldýktan sonra, sofradan kalkmalýdýr. Yol üstünde, ayakta, yürürken yememelidir. Hadîs-i þerîfte buyuruldu ki: (Ýnsan kalbi, tarladaki ekin gibidir. Yemek, yaðmur gibidir. Fazla su, ekini kuruttuðu gibi, fazla gýdâ kalbi öldürür.)
Çok yemek, hastalýklarýn baþý, az yemek [ya’nî perhîz etmek] ilâçlarýn baþýdýr. Mi’denin üçte biri yemeklere, üçte biri içeceklere ayrýlmalýdýr. Üçte biri hava payý, yanî boþ olmak en aþaðý derecedir. En iyi derece, az yemek ve az uyumak.
Kapta kalaný sýyýrýp, yemek sünnettir. Hoþaf, ayran gibi þey artýðýna su koyup, çalkalayýp içmek çok sevâbdýr. Tabakta, bardakta artýk býrakmak câizdir. Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem”, mü’minin artýðýný yemesini severdi. Yemekten sonra diþleri misvak ile temizlemek sünnettir. Temizliktir. Temizlik îmâný kuvvetlendirir. Diþler arasýndan hilâl [kürdan] ile çýkarýlan þeyleri yutmamalýdýr. Dil ile toplanan yutulabilir. Yemekten sonra ev sâhibine, bereket, rahmet ve maðfiret ile duâ edilir…
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.