MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

GANİ BABA
Sadık KARADEMİR

GANİ BABA



Horasan’dan gelip huzuru bulmuþ
Ýslam’ý anlatýp yüreði dolmuþ
Rumlarla savaþarak þehit olmuþ
Gani Baba cesaretin Ser’idir

Suluova’nýn Saygýlý köyünde
Ters akan ýrmaðýnýn tam önünde
Seven gider haftanýn her gününde
Gani Baba hep huzurun yeridir

Bilirler Abdülgani El Halveti
Kabul olur gelenlerin niyeti
Daðýtýlýr kurbanlarýn tüm eti
Gani Baba hoþ gönüllü biridir

Bir asker tanýþýr yanýna gider
Öldüðünü bilmeden görüyüm der
Kabrini görüp aðlar dua eder
Gani Baba ölü deðil diridir

Bu topraklarda evliyalar yatar
Her biri ölümsüz keramet katar
Kalpleri Allah’ýn aþkýyla atar
Gani Baba kimsesizin eridir

Sadýk KARADEMÝR
Not: tablo ahþap yakma olup kendi çalýþmamdýr..

Gani Baba Türbesi / AMASYA –Suluova –Saygýlý Köyü
Türbenin Yeri: Gani Baba Türbesi, Amasya Ýli Suluova ilçesi Saygýlý Köyü sýnýrlarýnda Tersakan Irmaðýnýn yanýndadýr.
Gani Baba Tabelasý
Gani Baba Kimdir: Gani Baba Ýslamiyeti yaymak için Horasan’dan bölgeye gelmiþ ve burada Rumlarla savaþýrken þehit düþmüþ evliya bir kiþi olarak anýlmaktadýr. Asýl ismi Abdülgani El-Halveti olarak geçmektedir. Amasya’nýn ulu evliyalarýndan kabul edilmektedir. Buraya gelen ziyaretçilerin istekleri kabul gördüðünden, evliyanýn Gani adýyla anýldýðýný düþünmekteyiz.
Gani Baba Türbesi
Türbenin Durumu: Türbe mermerden üzeri açýk basit bir mezardýr. Etrafý ise günümüzde mesire ve piknik yeri olarak kullanýlmaktadýr.
Ziyaret Nedeni: Gani Baba her türlü hastalýk, birçok istek ve dilek için yoðun biçimde ziyaret edilmektedir. Hastalýklar için türbe etrafýnda dönerek dualar okunur ve yine türbede bulunan geyik boynuzuyla “Efsunlama” yapýlarak þifa aranýr. Bu yöntemde hasta aðrýyan yerine geyik boynuzu sürülür ve dualar okunur. Bu iþlemlerden sonra türbeye adak adanýr. Adaklar hastalýðýn büyüklüðüne göre kurban adaðý, türbeye eþya getirme veya mum adaðý olabilir. Ýstek ve dilekler içinse efsunlama haricinde diðer uygulamalar aynen icra edilir.
Menkýbeler: 1-) Ali Yüzbaþý adýnda Amasya’da görevli bir asker Suluova’ya gidip Gani Baba’yý görmek ister. Suluova’ya giden otobüse oturduðunda yanýna yaþlýca bir adam oturur. Ali Yüzbaþý, yaþlý adamla sohbete baþlar ve “Suluova’da Gani Baba adýnda birisi vardýr onu nasýl bulabilirim?” diye sorar. Yaþlý adam “Suluova’dan 20-25 dakika uzaklýkta Saygýlý Köyü var Gani Baba oradadýr” diye cevaplar. Sonra Ali Yüzbaþý’ya sorar “Niçin arýyorsun Gani Baba’yý?” Ali Yüzbaþý Ankara’da oturduðunu, 1 ay kadar önce Gani Baba ile tanýþtýðýný ve gelip kendisini ziyaret etmesini söyler. Yaþlý adam baþýna sallar ve “Tabi oðul davete icabet etmek gerekir” der. Ali Yüzbaþý Suluova’ya gelince yaþlý adamýn adýný sorar ve Garip Hafýz olduðunu öðrenir.
Ali Yüzbaþý Gani Baba’yý bulur. Bulur bulmasýna da kendisini 1 ay önce çaðýran zatýn yüzyýllar önce burada vefat ettiðini öðrenir. Gözyaþlarý içinde türbeyi ziyaret eder ve dualarýný okur.
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.