MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

ERGONAŞ BABA
Sadık KARADEMİR

ERGONAŞ BABA


Horasan’dan gelmiþ bir büyük eren
Ömrünü sevgiye adayýp seren
Yassýçal’da herkese olmuþ yaren
Gurbette yürüyor Ergonaþ Baba

Harman etmeyen köylüye yel olmuþ
Yeþil olmayan aðaca dal olmuþ
Dermansýz dertlere girip kol olmuþ
Elini sürüyor Ergonaþ Baba

Felçli hastalar gece burda kalýr
Kerameti gören hemen ayýlýr
Allah’ýn izniyle þifalar alýr
Geleni görüyor Ergonaþ Baba

Köylüler ormaný kýrar belinden
Çok üzülür bir þey gelmez elinden
Þu dizeler dökülmüþtür dilinden
Aðacý koruyor Ergonaþ Baba

Dalýnýzda yeþil yaprak yetmesin
Hasretlik içinizden hiç gitmesin
Baþýnýzda bir saç bile bitmesin
Adalet arýyor Ergonaþ Baba

Görür birini rüzgar satýyým der
Köylü þaþkýn çýkar yel harman eder
Ýnananýn tarlasýna hep gider
Bileni sarýyor Ergonaþ Baba

Bütün askerler sofraya buyurmuþ
Küçük kazanla hepsini doyurmuþ
Ýsmini Er-gon-aþ Baba duyurmuþ
Aþýný veriyor Ergonaþ Baba

Her yýl festival yapýlýr adýna
Aþýklarýn hiç doyulmaz tadýna
Semah ve halay çekerler yadýna
Ýyilik seriyor Ergonaþ Baba

Sadýk KARADEMÝR

Ergonaþ Baba
Yassýçal Belediyesi tarafýndan felçli hastalara þifa verdiðine inanýlan Ergonaþ Baba adýna her yýl hasat mevsimi sonrasýnda düzenlenen ‘Erkonaþ Baba Kültür ve Sanat Festivali’nde pilav piþirilip, halay ve semah gösterileri tertiplenir.
Temiz ve bakýmlý görünüþüyle dikkati çeken türbenin hemen karþýsýnda, kesilen etlerin piþirilmesi için mutfak ve yanýnda bir Cemevi bulunur. Sandukanýn bulunduðu bölüm geniþtir ve ziyaretçilerin istirahat edebilmesi için hazýrlanmýþ minderlerle çevrilidir. Taþova’nýn Uluköy kasabasýndaki Ergüneþ Baba’nýn dört oðlundan biri olduðu kabul edilen Ergonaþ Baba’nýn Horasan Erenlerinden olup burayý mekan tutmuþ olduðuna inanýlýr.
Hýdrellez, Aþure, Bayram ve özel gecelerde birlik ve beraberliði saðlama dýþýnda ziyaretlerin çoðunluðu felçli hastalarýn þifa bulmasý amacýyla yapýlýr. Sandukanýn baþýnda bir gece kalýp sabah ezanýyla birlikte türbeyi terk eden hasta, iyileþtiði zaman adak kurbanýyla birlikte tekrar türbeyi ziyarete gelir.
Ergonaþ Baba hakkýnda anlatýlan baþlýca efsaneler þöyledir. Ýlk yerleþim yeri olan Sarýmeþe Köyünde, köylüler Ergonaþ Baba’yý göç etmek zorunda býrakýrlar. Köyden ayrýlýrken, “En zengininiz yedi sene sefa sürsün”, der. Bu olaydan yedi yýl sonra köyde kýtlýk olur. Ýnanýþa göre, bugün bile zengin olanlar en fazla yedi sene yaþayabiliyor veya yedi yýl sonra iflas ediyormuþ.”
Ergonaþ Baba Yenice kasabasýna geldiðinde köyde kimse yoktur. Köylülerin daða yeþil yaprak toplamaya gittiklerini öðrenir ve bunun üzerine, “Dalýnýzda yeþil yaprak bitmesin, hasretlik içinizden gitmesin, baþýnýzda saçýnýz bitmesin.” Der. Bu gün kasabanýn yeþilliklerden mahrum olmasý, dýþarý göçün fazla olmasý ve köyün erkeklerinin kellik probleminin olmasý bu menkýbeye dayandýrýlýr.
Ergonaþ Baba Yassýçal’a geldiðinde harman zamanýdýr. Köylü ürününü çerden çöpten arýndýrmaya çalýþýr. Ergonaþ Baba bir köylünün yanýna gidip selam veriri ve ona rüzgar sattýðýný söyler. Köylü ile buðdayýna anlaþýrlar. Birden rüzgar esmeye baþlar ve bütün buðdaylar çöpten ve samandan ayrýlýr. Bu rüzgar sadece bu köylünün harmanýnda esince diðer köylüler merak edip sorarlar. Köylü bir derviþten rüzgar aldýðýný söyler. Adamýn söylediðine kimi inanýr, kimi inanmaz. Ýnananlarýn harmanýna rüzgar eser, inanmayanlarýnkine esmez.
Ergonaþ Baba gelip geçen askerlere küçük bir kazanla yemek verip, karýnlarýný doyururmuþ. Ufak bir kazanla çok sayýda askeri doyurma kerameti göstermiþ. Bu olaydan sonra ona Er-gon-aþ Baba denmiþ
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.