MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

HABİB KARAMANİ
Sadık KARADEMİR

HABİB KARAMANİ


Ebubekir ile Ömer soyundan
Habib Karamani meþrebi ali
Niðde Karaman’ýn gelir boyundan
Habib Karamani alemde veli

Zahir ilimleri çok tahsil etti
Memleketten çýkýp Þirvan’a gitti
Yahya-yý Þirvan’i gönlüne yetti
Habib Karamani gurbetin gülü

Yediði tokattan aleme dalmýþ
On iki yýl þeyhin yanýnda kalmýþ
Hocasý Seyyid’den hilafet almýþ
Habib Karamani sabýrdýr hali

Akþemseddin ile onu görenler
Anadolu’da hep bekler erenler
Hak yolu bu dergah mutlu girenler
Habib Karamani tatlýdýr dili

Üç defa hac yaptý huzuru buldu
Ýlim sohbetinde bir garip kuldu
Mana aleminde deryada puldu
Habib Karamani özlemin gölü

Þayh Yavsi Efendi kýzýný verdi
Kendi istediði olacak derdi
Oysa o ömrünü gurbete serdi
Habib Karamani hasretin külü

Amasya’ya varýp zaviye kurdu
Ýlim ve irfanla uðraþýp durdu
Dergahý her zaman ibadet yurdu
Habib Karamani ihvanýn tülü

Kitabü’n Nesayih eseri oldu
Tarikat ehlinde güçlü bir koldu
Gönüllere Ýslam nuruyla doldu
Habib Karamani huzurun eli

Sadýk KARADEMÝR

Niðde yakýnlarýndaki Ortaköy kasabasýnda doðdu. Anne tarafýndan Hz. Ebû Bekir, baba tarafýndan Hz. Ömer soyundan geldiði rivayet edilir. O dönemde Niðde Karaman vilâyetine baðlý olduðu için Karamânî nisbesiyle tanýnmýþtýr. Ailesi ve hayatýnýn ilk dönemleri hakkýnda kaynaklarda bilgi yoktur. Lâmiî’nin, "Rum’dan Seyyid Yahyâ hazretlerine vardýkta akaid þerhi okurmuþ" þeklindeki ifadesinden zâhir ilimlerini tahsil ettiði anlaþýlmaktadýr.

Habib Karamânî’nin, Halvetiyye tarikatýnýn pîr-i sânîsi Yahyâ-yý Þirvânî’ye intisap etmek için memleketinden ayrýlarak Þirvan’a gittiði tarih belli deðildir. Lâmiî’nin verdiði bilgiye göre Þirvan’a vardýðýnda Seyyid Yahyâ’nýn derviþleriyle karþýlaþmýþ, onlara, "Þeyhiniz bana bir günde mevlâmý gösterebilir mi?" diye sorunca þeyhin kýdemli müridlerinden Hacý Hamza Efendi’den þiddetli bir tokat yiyerek yere düþmüþtür. Durumu öðrenen Yahyâ-yý Þirvânî onu huzuruna çaðýrýp, "Derviþler gayretli olur, aldýrma" diyerek gönlünü almýþ ve kendisini derviþliðe kabul etmiþtir. Habib o gün þeyhin kendisine, "Git þu pencerenin yanýnda dur, bu gece rüyanda ne görürsen gel bize anlat" dediðini, bu söz üzerine gidip pencerenin önüne oturduðunu nakleder ve o anda þeyhte fâni olduðunu kastederek, "O geldi biz gittik" der. Habib Karamânî on iki yýl þeyhin hizmetinde bulunduktan sonra ondan hilâfet aldý. Akþemseddin ile (ö. 863/1459) tanýþarak sohbetlerinde bulunduðuna göre (Lâmiî, s. 577) 1450-1455 yýllarýnda Anadolu’ya dönmüþ olmalýdýr. Bir süre ikamet ettiði Ankara’da Hacý Bayrâm-ý Velî’nin kabrini sýk sýk ziyaret eden Habib Karamânî bir yere yerleþmeyip hayatýný Aydýn, Kayseri, Konya ve Karaman gibi þehirlere seyahatlerle geçirdi. Lâmiî Çelebi onunla Konya’da tanýþtýðýný söyler. Kayseri’de Akþemseddin’in halifesi Ýbrâhim Tennûrî ve Nakþibendî þeyhlerinden Emîr Efendi ile görüþtü. Üç defa hacca gitti. Mekke’de Zeynî þeyhlerinden Abdülmutî Efendi ile sohbet etme imkâný buldu.

Habib Karamânî, Ýskilip’te Þeyh Yavsî Efendi’nin kýzý ve Ebüssuûd Efendi’nin kýz kardeþi Rukiye Hatun ile evlendi. Ancak kayýnpederiyle aralarýnda önemli bir anlaþmazlýk çýkýnca Ýskilip’ten ayrýlýp Amasya’ya gitti. Þeyh Yavsî ile Habib Karamânî arasýndaki anlaþmazlýðýn "derviþlik kuvvetiyle" halledildiðini söyleyen Lâmiî Çelebi bu anlaþmazlýðýn sebebi konusunda bilgi vermez. Þeyh Yavsî’nin vakfýný evlâdiyelik olarak kurduðunu, Habib Karamânî’nin ise "erbâbiye" olarak kurmasýný istemesi yüzünden aralarýnýn açýldýðý rivayet edilir. Habib Karamânî Ýskilip’ten ayrýldýktan sonra gittiði Amasya’da bir zâviye kurarak ibadet ve ilimle meþgul olmaya baþladý ve bu þehirde vefat etti. Türbesi Mehmed Paþa Ýmareti içindedir. Yahyâ-yý Þirvânî’nin beþ meþhur halifesinden biri olan Habib Karamânî pîrdaþlarý Þükrullah, Alâeddin Rûmî, Dede Ömer Rûþenî, Muhammed Bahâeddin Erzincânî ile birlikte bu tarikatýn Anadolu’da yayýlmasýnda önemli rolü olan bir sûfîdir. Ancak tarikat daha çok Pîr Muhammed Erzincânî ve halifeleri vasýtasýyla devam etmiþtir. Evliya Çelebi’nin, Habib Karamânî’nin türbesinin Çankýrý’nýn Kurþunlu kasabasýnýn Karacalar köyünde olduðunu söylemesi yanlýþtýr.
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.