MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

Zamanın Gereği
İlkay Coşkun

Zamanın Gereği


Zamanýn Gereði

Mabet

sýnýfsal bir özgürlükte var olan insan, birlikteliði ve biriktirmeyi çaðýrýp kendi özgürlüðünün alakasý yapýyor. ringdeki dövüþlerin hem kazananý hem de kaybedeni olurken ahlak ve vicdan terazisinde tartýlan kazanýyor sadece. hoyratlýðý dizginleyip bihakkýn þükrediyor. ruha, bedene ve özgürlüðe ram olan insaný muhkem saymanýn yanýnda bahçe sahibine teþekkür ediyor. haddi aþmama, irfani haslete çaðýrýyor. düzene sokabilme önceliðiyle bütün açýklarý teyellemek, cami ve okul, terbiye ve terakki, tembih gerektiriyor. herkes imanýndan memnunken, nasip, güzel fayda ibadet, kale ediyor.

Kale

korku insanýn kaygýlarýndan en büyük teslimiyet kalemi. el atýlan aðrýyan baþ gibi hemen yakýnýnda duruyor. ne zaman geleceði belli olmayan bir ürperti kaçkýný edasýnda. hortlamýþ gibi canýný acýtan her þeyin korkaðý oluyor. bu kederler karþýsýnda her dem korkunç yüzleri taþýyor. en kavi yapýlarý inþa eden insanýn kalbi kýrýlmaz makine sanýlýrken ayak aðrýlarýyla alýn terleri girift bir hal alýyor. bacayý ve paçayý saran her devingen yangýn korkusu içindeki gözlere doluyor. surlar zapt olurken resen el koyulan varlýðý kale gibi mütemadiyen aðlayan çarþý olmuyor.

Çarþý

mal biriktirme furyasý varsýl bir felsefenin öngörüsü olmalý. güç sarhoþluðunun en yakýnýndaki refik, ekonomi gibi duruyor. karný doyurmanýn asýl olduðu dünyamýzda daha fazla tok olunmuyor. kýrbalarýný ve küfelerini doldurup çarþý pazar harcamaya doymuyor. canýn açlýðýný söylemek zemheri ayazý kadar zor, hüznün varidatýný artýrmak gerekmiyor. hasat zamaný gönenç, zevk ve sefa esrime getiriyor yanýnda. sevinç ve keder arasýndaki insaný, ne kadar çok þaþýrtýyor paranýn esareti bilinmiyor. çarþafýný sererken kimbilir kimlerin insanlýðýný elinden alýnýyor. insan bu zekasýnýn sarhoþluðuyla alýcýyý çoðaltma tasasýnda büyük dünya, yeni pazarlar doðuruyor.

Ýlkay COÞKUN
11.09.2021
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.