MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

CANIM TÜRKİYEM
orha şentürk

CANIM TÜRKİYEM



Fýtratý kirlenen, bozulan bir insan, en korkunç bir silahtan daha tehlikelidir. Ruhu kirlenen, baþkalarýna acý çektirmekten sadistçe zevk alan, mala mülke tamah eden, þeytanlaþan insanlarýn etrafýna verdiði zarar göz ardý edilemez. Yeþil ormanlarý sevmek, korumak dururken onlarý yakmak insanlýkla asla baðdaþmaz. Ormanlar oksijen kaynaðýmýz, geleceðimiz, bütün hayvanlarýn evi barýnaðýdýr. Merhamet ve vicdandan, insanlýktan medeniyetten, sevgiden yoksun olanlar ancak yeþile zarar verebilir. Aðustos 2021 tarihinde Antalya Manavgat ve Muðla, Isparta ve yurdumuzun bir çok yerinde orman yangýnlarý oldu. Ormanla beraber tüm birikimleri, evleri, eþyalarý, dükkanlarý, meyve aðaçlarý, seralarý, hayvanlarý yanan gözü yaþlý maðdur insanlarýn bedduasýný almak ormana zarar verenleri asla ondurup güldürmez. yangýnlarý söndürmek için hayatý pahasýna canla baþla mücadele eden tüm görevlilerimizden ve insanlarýmýzdan Allah razý olsun. Ölenlere rahmet diliyorum. Ölüm hariç yaþayan herkes için çareler tükenmez. Ev de yapýlýr, eþya da temin edilir ama yaþanan acý yürekte hep kalýr. Doða kendi kendini yaðan yaðmurla zaman içinde 2-3 sene de yeniyebilir.

El-Medinetül Fazýla - Ýdeal Toplum(Devlet) kitabýnýn yazarý Fârâbî, MS 870-950 yýllarý arasýnda yaþamýþ büyük Türk-Ýslâm filozofudur. Eserinde; büyük toplum dünya, orta toplumlar milletler ve küçük toplumlar, þehirlerdir. þehirler erdemli ve erdemsiz olarak 2’ye ayrýlýr. Mutluluða, huzura ulaþmak için bir araya gelip yardýmlaþan, birbirlerinin hak ve hukukuna saygý gösteren, barýþ içinde kardeþçe yaþayan insanlarýn oluþturduðu toplum, erdemli toplumdur. Farabi, görüþleriyle Mukaddime yazarý Ý. Haldun’u da etkilemiþtir. Farabi, erdemli þehri biyolojik olarak saðlýklý bir insan vücuduna benzetir. Bir vücudun her organýnýn kendine göre görevi vardýr ve bunlarýn hepsinin saðlýklý çalýþmasý kalbe baðlýdýr. Týpký bunun gibi erdemli þehrin kurum ve kuruluþlarýnýn saðlýklý ve verimli bir þekilde çalýþmasý, þehir idarecisi ve halkýn ahlaklý ve kabiliyetli olmasýna, herkesin toplumun çýkarýný kendi menfaatinden daha öncelikli görmesine baðlýdýr. Ýnsanýn amacý mutluluk ve erdem olmalýdýr.
*sözlük anlamý olarak erdem;
1. ahlakýn övdüðü ve ahlaklý olmanýn gerektirdiði doðruluk, yardýmseverlik, yiðitlik, bilgelik, alçakgönüllülük, iyi yüreklilik, ölçülülük gibi niteliklerin ortak adý.
2. erdem, fazilet insanýn ahlaksal olarak iyiye yönelmesi, ruhsal yetkinlik.

Erdemli davranýþlardan bazýlarý :
Dürüst olmak, vatansever olmak,
Güvenilir olmak, helal yoldan çalýþýp kazanmak
Yalan söylememek, gayri meþru iþlerden uzak durmak
Anne ve babaya karþý saygýlý olmak,
Yaþlýlara karþý yardýmsever olmak,
Verilen sözü tutmak,
Ölçülü olmak,
Emanete karþý sadýk olmak.
bu davranýþlarýn zýtlarý kötülüðe ve erdemsizliðe örnektir. Mesela yalancýlýk, nefret, kin, cinayet, hýrsýzlýk, hainlik, fuhuþ ve zinaya meylederek gayri meþru iþlere dalarak iffetsiz bir hayat yaþamak vb.

Erdemsiz toplumun 4 þekli:
1)cahil toplum(el medinetül cahiliyye):þehvet, itibar gibi deðerlere ulaþmayý hayatýn gayesi ve gerçek mutluluk zanneder.
2)günahkar toplum(el medinetül fasýka):günahkar toplum erdemli toplum gibi görünse de aslýnda bir tür cahil toplumdur, adalet ayaklar altýna alýnarak, güç kutsallaþtýrýlarak toplum dejenere olmuþtur.
3)deðiþmiþ toplum(el medinetül mütebeddile):deðiþmiþ toplum. önceden erdemli bir toplum iken sonradan deðiþip erdemsizleþen, ahlak dýþý iþler ve günahlara, zevk ve sefaya dalan toplum.
4)þaþkýn toplum(el medinetül dalle):hiçbir hedefi olmayan bozulmuþ, iyi olaný deðil kötü olaný taklit eden toplum.

Tolstoy, acý duyabiliyorsan canlýsýn, baþkalarýnýn acýsýný duyabiliyorsan insansýn demiþ. Ýnsan olmak ve insan kalabilmek baþka bir þey bu sözü herkesin çerçeveletip evine asmasý lazým. eline bir diken battýðýnda herkes acýyý hisseder bu var olup yaþama iþarettir, tanýmadýðýmýz bir kiþi bile olsa yaralanan bir kiþiye bir beklenti ummadan yardýma koþmak, vicdanlý olmanýn belirtisidir. Yanan ormaný görüp, yolda yaralýyý gördüðü halde görmezlikten gelip duyarsýz bir þekilde bir itfaiye, ambulans bile çaðýrmadan yola devam etmek kalbin taþlaþtýðýnýn bir iþaretidir. Arkadaþýný, karýsýný, kýzýný öldüren, kesen, yakan insanlar hiç okul yüzü görmedi mi acaba? Bu kin, nefret niye? Ülkemizde günlerce süren yangýnlara üzüldük, acýyý hissedip karýnca kararýnca maddi yardýmlar ve manevi gönülden dualar ettik. yüreðimiz yandý. bir orman 40-50 sene de zor yetiþir. Bir izmarit, bir piknik ateþi, ufak bir kývýlcým, hatta bir cam þiþe ormanlarý kül eder. Ülkemizde ve baþka ülkeler de olan bu yangýnlar dünyanýn ekosistemini, habitatý altüst ediyor. insanoðlunun tabiata hoyratça davranmasý yüzünden kara ve denizde, havada yaþamý yok edecek tehlikeler meydana geliyor.sularýn, göllerin, denizlerin fabrika kimyasal atýklarýyla bilinçsizce kirletilmesi balýk tür ve nesillerinin günden güne yok olmasýna sebep olmaktadýr.Beylikdüzü’nde bir balýk müzesinde görünce çok üzülmüþtüm çeþit çeþit balýklarýn adlarýnýn altýna en son Marmara’da görüldüðü tarih yazýyordu artýk o balýklardan bazýsýnýn adý var kendi yok maalesef.
Yaðmurun yaðmamasý, kuraklýk, çölleþme, su kaynaklarýnýn yok olmasý, iklimin, mevsimlerin deðiþip, sýcaklýðýn sürekli artmasý, sebze, meyve ve gýda üretiminin yavaþlayýp yok olmasý, saðlýða zararlý gdo’lu ürünlerin kansere yol açmasý, fiyatlarýn aþýrý pahalýlaþmasý, alým gücünün düþmesi, kýtlýk, açlýk, çeþitli hastalýklar, kaos, su, gýda, petrol, gaz, maden, biyolojik virüs ve hastalýk yayma, ilaç savaþlarý tüm dünya insanlarýný ilerde bekleyen tehlikelerdir. insanýn insana ve tabiata davranýþlarý güzelleþmediði müddetçe sorunlar daha da katlanacaktýr. ülkemizde bazý göller maalesef kurudu, sadece adlarý kalacak bu gidiþle kitaplar da, bir de fotoðraflarý. Gölleri besleyen en küçük bir ýrmaða dahi set kapýldý, pancar ve meyve sulamasý için çiftçiler yeraltý su kuyularý açtýlar ve bu göllerin beslendiði kaynaklarýn yok olmasýna sebep oldu, salma sulama yönteminden damlama yöntemine geçilmesi çok faydalýdýr, israfý önler. daðlardaki taþ ve mermer ocaklarýnda üretim için dinamit ve diðer patlayýcý maddelerin kullanýlmasý yer altý sularýnýn tabana batýp kaçmasýna, o su kaynaðýndan faydalanmamaya sebep olmaktadýr diyor konunun uzmanlarý. Ýnsan nüfusu sürekli artýyor, tüketim sürekli artýyor. En temel ihtiyaç yemek yemek ve su içmektir, bunlar olmayýnca internet, telefon, sanal oyunlar, lüks ulaþým araçlarý, mermerler, akýllý binalar karýn doyurmaz, yenilmez, açlýðý gidermez. Sýnýrlý ihtiyaç maddeleri ve açgözlü insanlýk nereye gidiyor? Vakti, gýdayý, suyu, yeþilliði heder ve israf etmeyelim.
Kirlenen dünya ve ruhlar. Ruhu günah kirlerinden tövbe ve gözyaþýyla arýndýrmaktan iþe baþlamalý. Doðayý ve bütün canlý cansýz varlýklarý Allah’ýn bir emaneti görüp onlara karþý iyi davranmak, vicdan, merhamet ve ahlaký ilke edinmek lazým. Rabbim vatanýmýzý, insanýmýzý her türlü felaketlerden korusun, cennet ülke Türkiyemizin deðerini çok iyi bilelim.

Orhan ÞENTÜRK
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.