MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

eros ve aşkı
albatrose

eros ve aşkı


Eros, annesi Aphrodite gibi dünyaya güzellik ve neþe getirir, insanlarýn gönüllerini aþk ateþi ile yakar, insanlarýn mutluluklarýný ya da sonlarýný hazýrlardý. Sýrtýnda bir çift kanadý vardý. Bu kanatlarla uçarak dünyayý dolaþýr, geçtiði yerlere çiçek kokularý saçardý.

Eros’un elinde her zaman oklarý olurdu. Bu oklarla insanlarý kalplerinden vurur onlarý birbirlerine aþýk ederdi. Ve bir gün kendisi de bir güzele aþýk oldu.

Psykhe (Ruh) bir kralýn üç kýzýnýn en güzeli idi. Gerçekten o kadar güzel, o kadar alýmlýydý ki görenler onu Aphrodite sanýyorlar ona tapýnýyorlardý. Aphrodite, bir ölümlü ile karýþtýrýlmaktan hiç hoþlanmamýþtý. Bu yüzden bir gün oðlu Eros’u yanýna çaðýrdý ve onu dünyanýn en çirkin erkeðine aþýk ederek cezalandýrmasýný istedi. Eros, annesinin isteðini yerine getirmek için hemen yola koyuldu.

Psykhe’yi bulduðunda, çok gururlu olan ve kimseye aþýk olmamakla övünen bu genç kýzý, dünyanýn en çirkin, en kötü erkeðine aþýk etmeye niyetliydi ancak kalbini niþan alarak oku atmak üzereyken Psykhe’nin güzelliði aklýný baþýndan aldý. Onu baþkasýna aþýk etmek isterken kendisi aþýk olmuþtu.

Psykhe’yi alýp sihirli bir saraya götürdü. Bu saray, bir ormanýn ortasýnda kurulmuþ, muhteþem fakat ýssýz bir saraydý. Eros, gece karanlýk düþtükten sonra kendini göstermeden saraya giriyor ve sevdiði ile buluþuyordu.

Sihirli sarayda bir insanýn isteyebileceði her þey vardý. Fakat Psykhe’nin tek istediði kendisini deliler gibi seven bu delikanlýnýn yüzünü görmekti. Fakat Eros bunu kabul etmiyordu; gece hep karanlýkta geliyor ve güneþ doðmadan da gidiyordu, akþamlarý sarayda ateþ ya da mum yakýlmasýný yasaklamýþtý. Psykhe ne kadar yalvarsa da fayda etmedi. "Aþkýmýzýn sýrrýný kalbinde taþýdýðýn sürece mutlu olacaksýn" dedi Eros, "Beni görmeyi aklýndan bile geçirme, kim olduðumu ya da kimin oðlu olduðumu öðrenme, bilmeden tanýmadan beni körü körüne sev, senden gizlenen þeyleri öðrenmeye çalýþarak mutlu olma fýrsatný elinden kaçýrma."

Psykhe de bunu kabul etmiþ, Eros’u görmeden kim olduðunu bilmeden körü körüne sevmiþti. Birlikte çok mutluydular ancak Psykhe’nin kýzkardeþleri onlarýn bu mutluluðunu kýskandýlar. Bir gün kardeþlerini ziyarete geldiklerinde ona sevdiði delikanlýnýn dünyanýn en çirkin en iðrenç en vahþi görünüþlü adamý olduðunu söylediler. Eðer güzel bir delikanlý olsaydý, sevdiðinden yüzünü gizlemezdi, seni böyle ýssýz bir sarayda tutmazdý dediler ve ona gece Eros gelmeden önce yanan bir lambanýn üzerine vazoyu ters çevirip koymasýný söylediler. Böylece Eros uyuduktan sonra vazoyu kaldýrýp aydýnlýkta onun yüzünü görebilecekti.

Psykhe, merakýna engel olamayarak kardeþlerinin dediklerini yaptý. Yanan lambayý bir vazonun altýna gizleyerek sevdiðini beklemeye baþladý. Eros, her þeyden habersiz saraya dönmüþ, kendini sevdiði kadýnýn kollarýnýn arasýna býrakmýþtý. Kýsa sürede uykuya daldý.

Psykhe, Eros uyuyunca gürültü yapmadan yavaþça yataktan kalktý ve ters çevirdiði vazoyu alarak lambayý eline aldý, yataða yaklaþtýðýnda gördükleri karþýsýnda hayrete düþtü. Çirkin ve iðrenç bir erkek görmeyi beklerken genç çok yakýþýklý bir erkekle karþýlaþmýþtý. Eros’un yakýþýklýlýðý dünyadaki baþka hiç bir erkekle kýyaslanamazdý. Yüzü tarif edilemeyecek kadar güzel bu delikalýyý görünce Psykhe’nin ona duyduðu aþk daha da arttý.

Sevdiðini alnýndan öpmek için eðildiðinde elindeki tabaðý düz tutamadýðýndan içinde fitil bulunan lambanýn kýzgýn yaðýndan bir damla Eros’un çýplak omzuna damladý. Eros duyduðu acýyla sýçrayarak uyandý. Sevgilisinin kendisini dinlemeyip yüzünü görmek için ona oyun oynadýðýný anlayýnca hemen kanatlarýný açýp uçarak oradan uzaklaþtý.

Eros’un gitmesiyle Psykhe için yaptýðý büyülü saray da bozuldu. Psykhe üzüntüden ne yapacaðýný bilmez olmuþtu. Hatasý yüzünden dünyada her þeyden çok sevdiði kiþiyi kaybetmenin acýsýyla yollara düþtü. Sevdiðini tekrar bulma ümidiyle tüm dünyayý dolaþtý, sayýsýz yerler gezdi ama bir türlü Eros’un izine rastlayamadý.

Nihayet dolaþmaktan bitkin bir halde Aphrodite’in sarayýnýn kapýsýný çaldý. Onun kendisine acýyýp oðlunun yerini söyleyebileceðini düþünmüþtü ancak Aphrodite ona yardým etmek bir yana onu bir köle olarak çalýþtýrmaya baþladý. Zavallý Psykhe, sevdiðine ulaþabilmek için buna da razý oldu ve tek kelime dahi etmeden kendisine emredilen her þeyi yaptý. Eros için her türlü acýya katlanmaya razý oldu.

Bir gün Eros’un yanan omzu iyileþti ve kendisine bu kadar yürekten baðlý olan sevgilisinin kaderini deðiþtirmek için Olympos’a gitti. Zeus’un ayaklarýna kapanýp Psykhe’nin kurtarýlmasý ve kendisine eþ olarak verilmesi için yalvardý. Zeus, onun tüm isteklerini kabul ederek Hermes’e Psykhe’nin Olympos’a getirilmesini emretti. Psykhe, tanrýlar katýna getirildi ve orada hayatta her þeyden daha çok sevdiði erkekle evlenerek çok mutlu bir hayat sürdü.

MÝTOLOJÝ DEN...ÞÝÝR MÝSALÝ BÝR AÞKTI...


Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.