MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

BÂDELİ ÂŞIK
YUSUF BİLGE

BÂDELİ ÂŞIK




“Dostum Âþýk Ýlhami’nin aziz hatýrasýna.”

Divan sazýný baðrýna basar basmaz çaðlardý;
Tezenesi can teline her deðende aðlardý;
Gözyaþlarýnýn görevi tebessümüne paklýk,
“Her günümüz bayram olsun” deyip sözü baðlardý.

YUSUF BÝLGE



* Âþýk Ýlhami DEMÝR: 1932 Arpaçay / 1987 Ýstanbul.

Kars ili Arpaçay, Büyük Perkit, þimdiki adýyla Büyük Çatma köyünde doðdu. Asýl adý Hamit Demir’dir. 11-12 yaþlarýnda iken Âþýk Latif’in ve gördüðü bir rüyanýn tesiriyle þiir söylemeye baþlamýþ bu yüzden “badeli âþýk”lardan sayýlmýþtýr. Okula gitmemiþ olsa da okuma yazmayý sonradan ve askerlik yýllarýnda öðrendi. Vatani görevini Kore’de yaptý.

Âþýk Gülistan, Âþýk Bayrami ve Âþýk Deryami gibi usta âþýklara çýraklýk yaparak sazýný ve sözünü pekiþtirmiþ oldu. Doðaçlamadaki ustalýðý nedeni ile Âþýklar arasýnda Kara Þeytan lakabýný alan Ýlhami Demir þiir söylemede usta bir ozan olarak tanýndý.

Aytýþma, taþlama, hoþlama, türkülü hikâye ( Serencam) , dudak deðmez ve muamma dallarýnda baþarýlý bir halk ozaný olarak dikkat çekti.. Gezgin âþýklýk geleneðine sahip bir ozan olarak Türkiye ve Türkiye dýþýndaki çeþitli þenlik ve yarýþmalara katýldý.
Ayný zamanda musannif bir halk ozaný olan Ýlhami Demir “Suhal ile Madina Sultan”, “Muhammet Þah ile Narmina” ve “Kahraman Kasým ile Pakize Sultan” adlý türkülü hikâyeleri – "serencamlarý" da oluþturdu.

Onunla 1980 yýlý Aðustos ayýnda Yedek Subay olarak bulunduðum Kars Arpaçay Þahnalar Hudut Taburu Görentepe Karakolu Komutaný iken katýldýðým, Çetindurak Köyü’ndeki bir düðünde tanýþmýþtýk. Akrabalýk iliþkisi bulunan bu Karapapak köyüne her geliþinde Karakola mutlaka uðrar, muhabbet ederdik. Bu sohbetlerden birinde bana, “Kürt kökenli olmasýna raðmen, 11 yaþýnda bir gece rüyasýnda kendisine aþk badesi içirilip Türkçe konuþma ve saz çalma öðretildiðini, o gecenin sabahýnda Türkçe koþma düzüp ezgili bir þekilde çýðýrmaya baþladýðýný, bunlarý iþiten yakýnlarýnýn hayrete düþtüklerini, ÝLHAMÝ adýný böyle kazandýðýný” anlatmýþtý.

Akciðerindeki kist nedeniyle geçirdiði bir ameliyat sonrasýnda 3 Mayýs l987 de Ýstanbul’da öldü. Gebze mezarlýðýnda topraða verildi.

Ölümünden sonra Kars Arpaçay Büyük Çatma Köyünde yapýlan bir köy konaðýna Aþýk Ýlhami Demir Kültür Merkezi adý verildi. Hayatý ve þiirleri hakkýnda bir çok yüksek lisans tezi hazýrlandý.

Ruhu þad, mekaný Cennet olsun… El Fatiha…






Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.