MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

Ç ' LER



Þiir Defteri
Ç ’ LER
Yazan: osmankilickiran
30.09.2014 / 22:223613 kez
Ç ’ LER

"Türk milleti için gündüz oturmadým ; gece uyumadým, ölesiye çalýþtým.( )
Tanrý yardým ettiði için ölgün milleti dirilttim. Çýplak halký giydirdim. Yoksul halký zengin ettim. Nüfusu azalmýþ milleti çoðalttým. Türklerin baþka milletler arasýda mevkiini yükselttim . Dört yandaki milletleri sulha mecbur ettim. "

Bilge Kaðan


Çaresizliðin çalkantýnýn
çökmüþlüðün çeliþkinin
çýldýrtan çilelerin
çaresidir çalýþmak

Çalýþýp çabalarsan
çarpýklýklarý çözersin
çýngarlar çýkmaz
çelmelenmezsin çiðnenmezsin
çadýrýn çatýrdamaz
çevren çirkinleþmez

Çirkef çekiþmelerle
çoraklara çakýlýrsýn
çýðlarý çökertirsin
çingene çaðdaþlaþýrken
çocuðum çürümeyesin
çeteler çöreklenmeden
çalýþmalý
çalýþmalýsýn

Osman KILIÇKIRAN



Ç’lerle ilgili açýklamam:

Ç’ ler baþlýklý þiir Ç harfi ile baþlayan kelimelerle yazýlmýþtýr. Ýmla klavuzundaki harf sayýsý sýnýrlý olunca þiir yazmak zorlaþýyor. Harflerle ilgili þiir yazarken, kelimenin yerine eþ-anlamlýsýný seçmek zoruna kalýyorum ( Bu arada Türk Dil Kurumu’nun kitaplarý arsýnda Türkçe eþ- anlamlar sözlüðü göremedim. Eðer böyle bir sözlük yoksa, bu eksikliðin bir an evvel giderilmesi isabetli olacaktýr )
"Çaðdaþ" kelimesinin bizim siyasi hayatýmýzda özel bir yeri var. Çaðdaþ sözlükte bugüne, yaþanmakta olan yýllara ait olan anlamýna geliyor. ( Burada tarihin dönüm noktalarý, önemli paradigma deðiþimleri anlamýna gelen çaðlardan bahsetmiyoruz. Aslýnda yaþanan yüzyýla asýr, büyük deðiþmelerin olduðu yüzyýllara çað adýný versek ya da baþka bir kelime bulsak mevzuu daha netleþir ). Kelime bütün düyayý kuþatan bir kapsama alanýna sahipken, özellikle Türkiye’ nin kuruluþ yýllarýnda batýlýlar gibi giyinip-kuþanmak, yiyip-içmek, gezip-eðlenmek, iliþkler kurmak, büyüklere küçüklere yabancýlara onlar gibi davranmak þekline anlaþlmýþtýr.
Tek parti döneminde mililik mlliyetçilik vurgularý çok olsa da, milli kýyafetlerle yaþayanlar, geleneklere göre davrananlar düþük-standarttaki insanlar gibi algýlanmýþlardýr. Bu yüzden Türk müziði yasaklamýþ, Aþýk Veysel’in sazlarý çaðdýþý müzik aleti kabul edilerek yakýlmýþ, köylü kýyafeti giydiði için Ankara’ya alýnmamýþtýr. Bir avrupalý icadý olan ’Türban’ ý giyenler " ÇAÐDIÞI" sayýlmýþ, türban takanlar iþlerinden okullarýndan kovulmuþlardýr. Anne-baba-çocuk-komþu iliþkilerinden, devlet hayatýna kadar ’ Çaðdýþý’ sözcüðü güdemde kalmýþ, ama uygulamalar nedeniyle bu sözcük Anadoluda yaþayan halk tarafýdan fazla sevilmemiþtir. Hatta bazen alay mevzuu bile olmuþtur.
Çaðdaþlýk kelimsi çaðdaþlaþma, muasýrlaþma, medenileþme, uygarlaþma gibi kelimeleri çaðrýþtýrmaktadýr. Bu kelimelerle ilgili kitaplýklar dolusu araþtýrmalar, tartýþmalar yapýlmýþtýr. Kelimelerin birbirleriyle iliþkilerini izah etmek için, kitap yazmak gerekir. Bizde çaðaþlýðýn, medeniliðin, uygarlýðýn rol modeli Avrupa olmuþtur. Çaðdaþlýðý batýlýlarý taklit etmek olarak anlamamýz, baþka ülkeleri ve dünya genelini baðlamaz. Çünkü batýlýlarý taklit etmeden yaþayan çaðdaþ ülkeler de vadýr.( x )
Düyamýzda bazý aydýnlarýn, pýlitikacýlarýn çaðdaþ kelimesiyle anlatmak istediði þeylerden önemlileri þu mesajlarý içermektedir :
* Yönetim tarzý olarak; insan haklarýna dayalý demokrasi ve hukukun üstünlüðü. Bu baðlamda uluslararasý hukuka saygý gösterme, milletler arasýnda barýþý saðlama, ýrkçýlýða þiddete ve teröre karþý olma
* Bilime deðer verme, ondan yararlanma
Çaðdaþ diye önerilen herþey doðru, haklý olmayabilir.Bunlarý bilimsel yöntemlerle analiz edip bulmak, yanlýþlarýný zararlarýný belirleyip hayatýn dýþýna çýkarmak gerekir. Çað sabit tekdüze deðil hareketli ve dinamiktir. Bu nedenle çaðdaþ deðerler de geliþime ve deðiþime açýktýrlar. Dünya modernizmden post- modernizme ( modernizm sonrasý )geçiþ. yapmýþ hatta onunda ötelerine ait geliþmeleri tartýþmaya baþlamýþtýr. Tek tiplilikten, çok kültürlülüðe doðru yol alýyoruz. Her kültürün yaþamasýna müsamaha götermek durumudayýz. Kötüye karþý iyiyi, zararlýya karþý faydalýyý hayata geçirirken, zordan baskýdan þiddetten uzak durmalýyýz Bilgi ve nasihatlarý nazik ve yumuþak bir uslüp kullanarak aktarmak zorundayýz. "Tatlý (dil) söz yýlaný deliðine çýkarýr" atasözünü klavuz edinmeliyiz
* Teknoloji dünyasýnda çaðdaþlýk deyince 4.0 anlaþýlmaktadýr. 4.0 ; bilgisayar, robot, yapay zeka kullanmayý bu yolla da daha hýzlý- daha çok-daha kaliteli mal ve hizmet üretmeyi, insanlarýn yaþamlarýný daha da kolaylaþtýrmayý hedeflemektedir. Bu alandaki geliþmeler bazý riskler içerse de, asýl amaç olumlu bir sonuç elde etmektir.
Þiirde bazý ülkelerin çaðdaþ çýktýðýndan bahsediyorum. Ýkinci dünya savaþýnda yakýlýp yýkýlan Almanya ve Japoya kendilerini çabucak toparlayýp Türkiye’ yi geçtiler. Türkiye ile ayný kulvarda yarýþa baþlayan Güney Kore daha hýzlý kalkýnýp fark atmýþtýr. Bugün Türkiye üniversitelerinde olan kitap sayýsý sadece Harvard Üniversitesi’nin sahip olduðu sayý civarýndadýr. Ýslam ülkelerinin neredeyse tamamýnýn mal ve hizmet üretimi Almanya’ nýnki kadardýr. Türkiye’ nin bilimsel makale sayýsý Yunanistan’ýnkinden azdýr. Ýlk elliye giren neredeyse tek bir üniversitemiz yoktur. Üretebilmemiz mümkünken basit tarým araç ve gereçlerini, kaliteli hammadeleri varken birçok ilacý dýþarýdan almaktayýz. Fýndýk üretminde dünya lideriyken, onu bizden alýp iþleyenler daha çok para kazanmaktalar. Kendimize yeten bir tarým gücümüz varken þimdi bazý tahýl ürünlerini ithal etmekteyiz.
Yukardaki yorumlarý Türkiye’ yi karalamak için yazmýyorum. Bu açýklarý kapatabilecek potansiyelimiz mevcut. Yalnýz biz otomobil motorunu yapmak için yeni karar vermiþken, batýlýlar uçan taksiler ürettiler yakýnda satýþa çýkaracaklar. Biz yaptýðýmýz helikopteri uçurmayý test ederken, baþkalarý Mars’ a seyahat için müþteri toplamaya baþladý.
Bu gibi nedenlerle aradaki farký gidermeye çalýþmalýyýz.
Türkiye hep yerindemi saydý diye sorabilirsiniz. Bizim de dünyada þöhret kazanmýþ mal veya hizmetlerimiz var. Ýkiyüze yakýn ülke içinde bizim gerimizde kalmýþ yaklaþýk 150 ülke var. Ben kýyaslamayý zirvedekilerle yapýyorum. Çünkü Türk milleti geçmiþ çaðlarda çok sayýda devletler kurmuþ, geniþ alanlarý yönetmiþ, yüzlerce yýl dünyanýn süper devleti yani bir numarasý olarak kalmayý baþarmýþ köklü bir topluluktur. Bugünkü geliþmiþlik düzeyi kendisine yakýþan düzeyde deðildir. Çünkü Türkler çað deðiþtirmiþ bir millettir. Batýnýn karanlýk Ortaçaðý’ ný devirip Yeniçað’ ý açmýþtýr. Dinimiz her çaða hitap edecek þekilde tasarlanmýþtýr. Cumhuriyet döneminde çaðdaþ uygarlýk düzeyinin üzerine çýkmaktan çok söz edilmiþ ama, üzerine çýkmayý býrak, insani geliþme indekslerine bakarsak, beklenen seviyesine ulaþtýðýmýz bile söylenemez
Þiirde birbirimizle fazla uðraþarak maddi - manevi gücümüzü heba etmeyelim, çok çalýþýp çeþitli sahalarda ülkemiz aleyhine açýlan makasý kapatalým diyorum.
_________________________________________
(x): Batýlý liderlerden bazýlarý, dünyayý kendilerine benzetmekde ýsrar etmenin yanlýþ olduðunu söylemeye baþlamýþlardýr. 2020 yýlý içinde yayýnlanan "Münih Güvenlik Raporu’nda ’Dünyanýn gittikçe daha az batýlý hale gel’" dileðinden "artan BATISIZLIK"’tan söz ediliyor. Bu meyanda Almanya Cumhurbaþkaný Frank Steinmeler "siyasi misyonumuz dünyayý Batýlýlaþtýrmayý içermiyor" diyor. Avusturya Baþbakaný Sebastian Kurt da "Þu anda diðer sistemlerin de ekonomik olarak baþarýlý olabileceði bir zamanda yaþýyoruz" diyor. Harvard hocalarýndan Niali Ferguson "batý eðemenliðinin, küresel düzeyde sona eriþinin baþlangýcýndan" (TUTAR Bercan, Yeni Dünya Düzeni : Ya Küresel Feodalite Ya Da Küreselleþmiþ Ulusallýk, Lacivert Ekim 2021) bahsetmektedir.


Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.