MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

Romen Leyla iki çocuğu ve öğrenci andı hikayesi
degirmenci

Romen Leyla iki çocuğu ve öğrenci andı hikayesi



Romen Leyla iki çocuðu, öðrenci andý hikayesi

...Leyla haným bir Romen kýzý. Edirne’de askerlik görevi yapan Ahmet çarþý iznine çýkmýþ küçük mütevazi bir dükkanda çalýþan Leyla hanýmdan týraþ mazemeleri alýrken gözden gönüle þimþekler çakmýþtý. Romen kýzý o kadar güzelki. Ahmet’in hayalinde; beraber nöbette, yemek hanede beraber yemekte, iþtimada yanýbaþýnda manga’da Leyla var, her anýnda. Mýrýldanýr türkü oldu dilinde... Leyla da Leyla...

*
Uyku girmez gözüme
Haftaya çýkacaðým izine
Ne hoþ baktýn yüzüme
Leyla’m inme indi dizime.
*
... Leyla ile Ahmet çarþý iznini iple çeker oldular,Leyla sýk sýk kýþlaya Ahmet’i ziyarete gelir oldu.

... Teskere zamanýna hayli zaman var lakin sayýlý gün gelip çattý. Son bulan askerliðin akabinde gavilleþmiþlerdi. Anadolu köyüne Romen Leyla’yý gelin götürdü Ahmet.

...Oðlumuz sevmiþ gönüller bir olunca bize düðün yapýp yuva kurmak düþer diyen aile kimdir necidir silsile sormadan kabullendiler taze aþýklarýn birlikteliklerini, kýz tarafý ile irtibat kurup yuvayý kurdular.

... Ahmet ile Leyla yakýþmýþlardý birbirlerine, dillerde dolaþýyor Romen kýzýnýn güzelliði.

... 1 Ay’a yakýn bir evlilik, akþam üzeri traktörü ile evine dönmekte olan Ahmet, uçurumdan aþaðý yuvarlanarak ahirete irtihal etmiþti.

Toplandý ahali cenaze defni için.

*
Leyla ...

Nazara geldik kem gözlere Ahmedim
Yavrun karnýmda müjdesin verecektim
Doyamadým sana, ne tez göç ettin
Nazara geldik kem gözlere Ahmedim.
*
Ahmet’in Anesi...

Bir aylýk taze kuzularým
Birde torun ciðerimden sýzýlarým
Adýný daða taþa ünler yazarým
Yavrusunu göremeyen Ahmedim.
*
Ahmet’in babasý

Yeni aldým traktörü almaz olsaydým
Yalnýz býrakýp eve gelmez olsaydým
Leyla kýzým,torun muþtunu duymasaydým
Yitirdim yiðidim uçtu Ahmedim.
*
... Haftalar aylar su gibi akar Ahmet’in yas’ý yürekler daðlar, doðumu yaklaþan yas’lar içindeki Leyla televizyonda haber izlerken abisinin trafik kazasýna kurban gittiðinin resmini görür ajanslara düþtüðünü iþitir, olduðu yere yýðýlýr.

... Kayýn ana kayýn ata ayýktýrýp Edirne’ye abisinin cenazesine götürürler taze Leyla’yý.

... Yolculuk ve üzüntü üstüne üzüntü aðýr gelir Leyla’ya ... Edirne Devlet hastanesinde erken doðum. Dünyaya gelir Leyla’nýn isim verdiði küçük Ahmet.

... Leyla,nýn aklýna girer annesi babasý,kocasýnýn olmadýðý bir yuvaya dönmemesini kazýrlar Leyla’nýn beynine.
... Ahmet’in annesi babasý torunu býrakmaya hiç razý gelmezler, karakolluk olurlar bu kadar acýnýn düðüm düðüm olduðu günlerde.

... Karar; kanunlar, malum Anne nerde ise bebek ordadýr.
*
Babanne...

Ahmedim ne sana ne yavruna doydum
Kader böyle imiþ nice çileler gördüm
Leyla kýzým anasýn,sanada hak verdim
Küçük Ahmedim kaderin güzel olsun.
*
... Çile nasýl olursa olsun Hak’ýn çizdiði istikamette hayat devam ediyor.
... Leylan’ýn çalýþtýðý, Ahmet ile ilk göz göze geldiði dükkanýn sahibi kürt Memonun (Mehmet)in eþi Zeliha hanýmda vefaat etmiþti.

... Dükkaný hiç gözü görmeyen eþinin yas’ý ile yanýp kavrulan Memonun oldukca mutevazi evinin zili hüzünlü hüzünlü çalmakta, zil bile kendisine dokunan parmaklarýn hissini üzüntüsünü çýkardýðý ses tonunda hissetirmekte idi.

... Kapýyý açan kürt Mehmet hoþ geldiniz Leyla haným baþýnýz saðolsun eþinizi kaybetmiþsiniz, gelecektim malum bizimkinide kaybettik.
Evet Mehmet bey sað olun, sizinde baþýnýz sað olsun Zeliha ablayý kaybetmiþsiniz, kader "Allah sevdiklerini çabuk alýrmýþ." derler, kadere boynumuz kýldan incedir.

... Mehmet bey baba ocaðýma geri döndüm Ahmet’imden bir yetimle bir baþýma kaldým, size tekrar dükkanýnýzda iþ varsa iþ istemek ve acýnýzý paylaþmak için geldim.

... Ýþ ne kelime Leyla haným noter huzurunda dükkaný yetim dediðin yavruna baðýþlar müsade edersen seni ailenden bu mütevazi küçük eve ýþýðým olmak üzre isterim, yavruna yavrum derim.

... Leyla hanýmýn eli ayaðý titremiþ,ne diyeceðini bilemiþ, eski patronu çalýþtýðý günlerde bir defa bile yan gözle bakmamýþ, ama bu günkü teklifine kalbi duracak kadar þaþkýn bir þekilde baba ocaðýna geri dönmüþtü.

... Leyla’lanýn annesi kýzým bebeðin aðlýyor, nerde kaldýn çocuðu emzir, renðin falan iyice atmýþ ne oldu sana böyle..?

... Yok biþey, anlatýrým sonra anne..!
Kýzýnýn solðun benzinin sebebini merak eden anne. Leyla’yý konuþturmak için bir hayli dil döker...

... Leyla; Ýþ istemek için eski patrona gitmiþtim ..!

Anne; Eee

Leyla; Anne onunda eþi vefaat etmiþ.

Anne; Evet biliyorum babanla baþ saðlýðýna gitmiþtik... Senin eþin vefaat ettiðinde oda eþi Zeliha ile bize baþ saðlýðýna gelmiþti..! Ýyi adam... Eee ...?

Leyla; Ýþ yerime, evime ýþýk ol dedi açýk açýk bana. Beklemediðim bir teklif karþýsýnda þaþýrýp kaldým. "Yavruna yavrum der dükkaný yavruna resmi olarak devrederim." dedi...

Anne; Kýzým iyi adam geçmiþini biliyoruz mahallenin esnafý ..!

Leyla;Anneeee kaç yaþýnda adam, hem Ahmedimin yýlý bilem dolmadý ben nasýl düþünürüm evliliði.

Anne; Hadi git yat biraz kendine gel, ölenle ölünmüyor, yaþa bakma tanýdýk bildik adam, hem bak küçük Ahmet’e dükkaný baðýþlýyormuþ kendini düþünmüyorsan torunumu düþün...

... Leyla dükkanýn yakýn yanýndan geçmiyor yaþadýðý þokla eski patronu olan yeni talibini görmek bile istemiyordu.

... Kürt Memo mahallenin en yaþlýsýna durumu izah eder, ciddiyetini göstermek için nikahtan bile evvel dükkaný Leyla’nýn öksüzüne noterde baðýþlama vadini yeniler.

... Elçiye zeval olmaz diyen mahallenin ihtiyarý eþi ile beraber Leyla’larýn kapý ziline çökerler...

... Hoþ beþten sonra ziyaretin sebebini uyðun bir dille aile büyüklerine ileten ihtiyarlar hayýrlý dua’larla ayrýlýrlar.

... Bir aydan fazla Leyla’nýn annesi Leyla’nýn gönlünü etmek için dil döker, nihayet etrafýnda baskýsý üzre Leyla evet der.

... Kürt Mehmet ile Romen Leyla evleneli 1 yýlý geçmiþ, küçük Ahmet yürüyor, yaþ farkýna raðmen haline muti yavrusunun geleceði hatrýna katlanýyor Leyla gelin.

... Baþý dönüyor istifra ediyor;Aman Allah’ým yoksa ben ...?

... Dr. Gözünüz aydýn Leyla haným anne oluyorsunuz...

... Yeterki yaþa,neler gelir baþa.
Zaman su olup akar, doðumlar ne’ki yetiþir olgunlaþýr. Genç olur ölür, yaþlanýr ölür, hiç yaþamamýþ gibi olur insan oðlu.

... Sað kulaðýna ezan sol kulaðýna kamet okuyarak ismini Hasan diye vermiþti kürt Memo Leyla’sýnýn ikinci bebesi yavrularýna.

... Haftalar aylar hatta yýllar tez geçiyor ... Kürt Memo iki yavruyu bir birinden ayýrmýyor, birine ne alýrsa diðerinede onu alýyor ikiz gibi giydiyor Ahmet ile Hasan’ý .

... Ahmet ilk okul 5te 12 yaþýnda Hasan ise 3. sýnýfta. Mahallede top oynuyorlar, mahalle arkadaþlarýyla.
... Çocukluk, sen atýn ben atým siz yendiniz biz yendik derken bir kavga bir gürültü..! Çoculardan bir tanesi Ahmet ile Hasan öz kadeþ deðil ... Öz kardeþ deðil duyun duyuuuuuun..! Avazýnýn çýktýðý kadar baðýrmaya baþlar...

... Büyüklerin dedi kodusu küçüklerin kavgasýnda ilan olurmuþ.
Ahmet ile Hasan göz yaþlarý ile eve dönerler, anne babaya durumu anlatýrlar.
Anne baba her nekadar kaçamak cevaplar verselerde gerçeði anlatmak zorunda kalýrlar.
Çocuklar artýk anadan bir babadan ayrý kardeþ olduklarýný öðrenmiþlerdi...

... Her sabah seve seve okuduklarý öðrenci andýný okurlarken artýk iki kardeþin biri Türk diðeri Kürt babadan olma küçükler. Okul dönüþü tv den haberlerde öðrenci andýnýn tartýþma konusu olduðunu sýk sýk iþitir oldular..!

... Tv lerdeki bu andýmýz tartýþmasý yemek yedikleri sofrada Ahmet ile Hasan kardeþlerin’de tartýþma konusu oldu. O’ona, O’ ona... Kardeþler kaþýk çatal atýþmaya baþladýlar... Ben kürtçe okuyacaðým çünkü babam Kürt.
Ben türkce okuyacaðým çünkü babam Türk.

... Anne babanýn evde olmamasý çocuklarýn sofradaki andýmýz savaþý, çatallarýn havada uçuþmasý birinin gözünün çýkmasýna birinin yüzünde aðýr tahribat oluþmasýna yol açar. Komþularýn çýðlýklara yetiþmesiyle yavrular hastanede açarlarlar gözlerini lakin biri iki gözünü açarken birisi artýk dünyayý,olup bitenleri tek göz ile seyretmek zorunda kalýr.

... Farklý farklý kökten öðrenciler ile ayný okulda okuyalým her sabah bir birimizi üzerek kendimizi sýnýf arkadaþýmýzdan hatta sýra arkadaþýmýzdan üstün görelim. Bir beþerin sözünü Allah’ütealânýn sözünden üstün tutarak milletleri, dahada ileri giderek bir anneden ama ayrý ayrý babadan olma kardeþleri karþý karþýya getirelim öylemi ?
... Ne kadar yanlýþ bir tutum.Tabikine her milletin belli meziyetleri üstünlükleri baþarýlarý vardýr ve olacaktýr lakin ikide bir ayrýmcýlýk yaparak yüksek sesle bunu söyleyerek karþý milletlere topluluklara bunu söyleme zemini hazýrlamanýn bir anlamý yok.

... " Evet bende bir Türküm gurur duyyorum." fakat diðer masa arkadaþlarýmýzada ayný vatanda beraber yaþadýðýmýz Laz,Çerkez, K aþaðýdaki gibi antlar ile her sabah ders öncesi çaðrýþýmlarla zemin hazýrlamayalým.

... Buyrun beraber ayet ,hadis ve beþer sözü andýmýz ile ayrýþtýrýp ayrýlýk yaratmak ne denli bir çaðrýþým yapýyor tatbik edelim kabullenmek kolaymý..?

... Bunu en iyi gurbetciler anlar, çünkü kabüllensekte kabullenmesekte farklý millerler ile evlilikler malum, neyse burasý uzun hikaye birde bunu yazmaya baþlarsak bir ansiklobedi olur. Þükürler olsun Avrupa okullarýnda buna benzer dayatmacý, her sabah mecburi bir beþer sözü öðrenci andý içme töreni yok. Ki olsaydý azýnlýk olan gurbetci öðrenciler ne kadar ezik yetiþirlerdi.

... Bir çok etnik kökten Anadolu evladý ile bir araya gelip Türkiye Cumhuriyetini kurup bizlere miras býrakan ecdadýn ruhunu bu tür çaðrýþýmlar ile sýzlatmayalým Allah hakký için.

...Yukarda Ayet, hadis’ten söz edip devam etmemiþtik ...
... Hadis-i Þerif ; Allah bütün insanlarý Hz Âdem (as)’den yaratmýþtýr. O halde hiç kimse, milliyet, renk, dil ve benzeri beþeri yaratýlýþla ilgili farklýlýklar sebebiyle diðerinden daha üstün deðildir.

... Üstünlük ; Allah’ýn deðerlendirmesine baðlýdýr. Allah ise bu deðerlendirmeyi yapmýþ ve þöyle buyurmuþtur:

“Allah katýnda sizin en üstününüz en takvalý (Allah’a karþý en saygýlý) olanýnýzdýr.” (Hucurat, 49/13)

👍Laz ým, doðruyum, çalýþkaným. Yasam, küçüklerimi korumak,
büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm yükselmek, ileri gitmektir.
Varlýðým Laz varlýðýna armaðan olsun.
Ey bu günümüzü saðlayan, Ulu Atatürk: açtýðýn yolda,
kurduðun ülküde, gösterdiðin amaçta hiç durmadan yürüyeceðime ant içerim.
Ne mutlu Lazým diyene.

👍Kürd üm, doðruyum, çalýþkaným. Yasam, küçüklerimi korumak,
büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm yükselmek, ileri gitmektir.
Varlýðým Kürt varlýðýna armaðan olsun.
Ey bu günümüzü saðlayan, Ulu Atatürk: açtýðýn yolda,
kurduðun ülküde, gösterdiðin amaçta hiç durmadan yürüyeceðime ant içerim.
Ne mutlu Kürdüm diyene.

👍Arnavut um, doðruyum, çalýþkaným. Yasam, küçüklerimi korumak,
büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm yükselmek, ileri gitmektir.
Varlýðým Arnavut varlýðýna armaðan olsun.
Ey bu günümüzü saðlayan, Ulu Atatürk: açtýðýn yolda,
kurduðun ülküde, gösterdiðin amaçta hiç durmadan yürüyeceðime ant içerim.
Ne mutlu Arnavutum diyene.

👍Çingene yim, doðruyum, çalýþkaným. Yasam, küçüklerimi korumak,
büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm yükselmek, ileri gitmektir.
Varlýðým Çingene varlýðýna armaðan olsun.
Ey bu günümüzü saðlayan, Ulu Atatürk: açtýðýn yolda,
kurduðun ülküde, gösterdiðin amaçta hiç durmadan yürüyeceðime ant içerim.
Ne mutlu Çingeneyim diyene.

👍Türküm, doðruyum, çalýþkaným. Yasam, küçüklerimi korumak,
büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm yükselmek, ileri gitmektir.
Varlýðým Türk varlýðýna armaðan olsun.
Ey bu günümüzü saðlayan, Ulu Atatürk: açtýðýn yolda,
kurduðun ülküde, gösterdiðin amaçta hiç durmadan yürüyeceðime ant içerim.
Ne mutlu Türküm diyene.

... Bu denli çaðrýþýmlarýn ayrýlýklara zemin hazýrlayabileceðini tahmin edenler o günlerde böyle bir öðrenci andý hazýrlayarak küçük yaþta taze beyinlere üstünlük empoze edilip gelecek yýllardaki çatýþmalarý öngörmüþlerdir. Oysa vatan bayrak ortak noktamýz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaþlarýnýn ortak noktalarý belli iken bu gibi söylemlere izin verilerek niye masa arkadaþý öðrencilerde,komþu Laz’da Kürt’e fikir ikircikliliði yaratýlýrki.

... Her ülke bu ve benzeri öðrenci antlarý okutarak ayný okulda,iþ yerinde,toplu taþýma araçlarýnda,hastanelerde,bakým evleri vesair yerlerde farklý topluluklardan bulunan öðrencilerin olduðu çatý altlarýnda nasýl uyum saðlanýr, savaþlara nasýl dur denilir. Oysa sende, bende,biz hepimiz insanýz insanca yaklaþýmlarla dünyada, dünya insanlarýnýn ortak noktarýný sloðanlaþtýran zeminler hazýrlanmalý ortak noktamýz gök kubeyi delmemeli, denizleri, havayý kirletmemeli,insan isek insana kýymamalý.
*
Ýnsaným belli haklarým var
Farklý milletlerden arkadaþlarým var
Üstünlük taslamanýn ne anlamý var
Biz çocuðuz bizi ayrýþtýrmayýn.
*
Daraltmayýn dünyayý ýrkcýlýkla
Gülüp oynayalým safca,çocukca
Mutluyum hoþ hayal kurdukca
Biz çocuðuz bizi ayrýþtýrmayýn.
*
Büyüðümü sayarým eðitimime göre
Severim farketmez ülke yada yöre
Bizi bizden ayýran cahil töre
Biz çocuðuz bizi ayrýþtýrmayýn.
*
Beraber çektik Bayraðýmýzý göndere
Bozalým oyunlarý düþmeyelim dile
Bitmez düþmanda çoktur hile
Biz çocuðuz bizi ayrýþtýrmayýn.
*
Gül dalýnda güzeldir,ben Ülkemde
Gezdim dünyayý ne varsa nasibimde
Yer yüzü insanýn geçinelim insanca
Biz çocuðuz bizi ayrýþtýrmayýn.
*
Bu vatan bizim göz dikenin gözünü
Bizi ayýrmak isteyenin kahpe yüzünü
Týkarýz boðazýna kem sözlünün sözünü
Biz çocuðuz bizi ayrýþtýrmayýn.
*
Hain ellerin emellerine olamam yem
Bayraðýmla ezanýmla býraktý dedem
Hazýr askerim gösterin çephem
Biz çocuðuz bizi ayrýþtýrmayýn.
*
Irkým Milletim zikir olamaz dilimde
Ayrýþtýrmayýn der yüce dinimde
Hem fikir olmasanýzda kalemimde
Biz çocuðuz bizi ayrýþtýrmayýn.
*
Silah çekene tebessüm et, gül ver
"Yýlaný deliðinden çýkartýr tatlý diller."
Düz olsun taþsýz dikensiz olsun yollar
Biz çocuðuz bizi ayrýþtýrmayýn.
*
Bizi bilen bilir hakikatýn ilanýna ne hacet
Okut tarihim dünya’ya,öðrensin adalet
Senlik benlik ile kazanýlmaz cennet
Biz çocuðuz bizi ayrýþtýrmayýn.
*
Ekmeðini yediðim ülkeyi tepemem
Abdil’im takva harici insaný yeremem
Ben beni Yaratan’dan iyisini bilemem
Biz çocuðuz bizi ayrýþtýrmayýn.

Abdil Göktekin
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.