MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

Çaya Güfte İstiyormuş Ağalar
zakir

Çaya Güfte İstiyormuş Ağalar



Rize Belediyesi çaya güfte yarýþmasý açmýþ! Naçizane, 2010 Yýlýnda "Demlik Güzeli" diye bir çay þiirleri kitabý yayýmlamak nasip oldu. Baþkent günlerinde denk düþtü. Çaykur Genel Müdür Yardýmcýsýna kitapçýðý imzalayýp vermek kýsmet oldu. Hocam bir tane de genel müdürümüze imzalayýn dedi. Genel müdüre de imzalayýp yolladýk. O sýrada yanýmýza Rize Vali Yardýmcýsý geldi bir tanede ona kitap verdik. Hafýzam beni yanýltmýyorsa Vali beye de kitap yolladýk. Sonra Rize Belediyesi standýnda Belediye Baþkanýna iletilmek üzere kitap imzaladýk. O gün bugündür hiçbir dönüþ olmadý....

(Rize Belediyesine ithaf olunur)

Çaya güfte istiyormuþ aðalar
Baþlarýna saksý mý düþtü acep
Bu ahvale gülüyormuþ çaðalar
Nedir çaya bu iltifata sebep


Vakti zamanýnda yüzlerce þiir
Yazdýk lâkin kýymeti bilinmedi
Bizim aðalarda katmerli kibir
Burunlarý Kafdaðý’ndan inmedi


Çay dedik ay dedik kimse duymadý
Hayy dedik sandýlar bizi ham softa
Çaykur dahil ekabirler aymadý
Sesimiz ermedi düþmana dosta


*"Demlik Güzeli" mi tozlu sayfasý
Harfler boynu bükük sözcükler garip
Bilmedi kýymetin aða tayfasý
Çýkmadý kitaba ekabir sahip


Güfte ne beste ne söyle be hafýz!
Çayýn rengi beste buðusu güfte
Kendini sanýyor çaya muhafýz
El kadar ekmeðe el kadar köfte


Biz ödülle çaya þiir yazmayýz
Çayýn hatýrýný kýrmayýz asla
Nahifiz inceyiz sanma kazmayýz
Çayýn meftunuyuz size kýyasla


Güldürmeyin beni Allah aþkýna
Þiir mi yazýlýr parayla pulla
Çevirmeyin çayý bir de þaþkýna
Adam mý olunur çaputla çulla


Ýstemem ne paye ne de saltanat
Demlik gülü benim için sevgili
Çayýn rengindedir en ince sanat
**Zihni Derin ile Rize çay ili
Ankara, 19.09.2018 Ýbrahim Kilik

** ZÝHNÝ DERÝN
Türkiye’de çay tarýmýnýn baþlamasýna, geliþmesine ve yerleþmesine önderlik eden zirâat mühendisi. 1880 senesinde Muðla’da doðdu. Ýlk ve Orta öðreniminden sonra Ýstanbul Halkalý Yüksek Zirâat Okulunu bitirdi.

Bir müddet Orman mühendisliði ve öðretmenlik yaptý. 1920 senesinde Ýktisat Vekâleti, Zirâat Umûm Müdürlüðü vazifesine tâyin edildi. Vazîfesiyle ilgili bir gezi sýrasýnda Doðu Karadeniz bölgesinin çay ve turunçgiller üretimine elveriþli olduðunu görerek bu bölgede çay tarýmýnýn baþlatýlmasý için gayret sarf etti. Bunun üzerine 1924 senesinde Rize yöresinde çay, fýndýk ve turunçgiller üretimiyle ilgili özel bir kânun çýkarýldý ve Çay Araþtýrma Enstitüsü kuruldu. Enstitünün kurucusu olan Zihni Derin ayný iklim özelliklerine sâhip olan Batum’dan getirttiði çay fidanlarýyla Enstitünün bahçesinde ilk çay fidanlýðýný kurdu. Fidanlarýn bir kýsmýný da deneme üretimi için halka daðýttý. Fakat topraðý az olan yöre halký, geleceði belli olmayan bu ürüne fazla raðbet etmedi. Devletin de gerekli desteði saðlamamasý üzerine Zihni Derin’in çalýþmalarý neticesiz kaldý. Zihni Derin bu vazifeden ayrýlarak çeþitli liselerde ve Ankara Gâzi Eðitim Enstitüsünde öðretmenlik yaptý. 1936 senesinde Edirne’de Ýkinci Umûm Müfettiþlik kuruluþunda tarým danýþmanlýðýna 1938 senesinde Zirâat Vekâleti Çay Organizatörlüðüne getirildi. Bu vazifesi sýrasýnda Batum’dan getirttiði iki ton çay tohumu ile enstitüye baðlý üç fidanlýkta çay fidaný üretimini sürdürdü.

1940 senesinde çýkarýlan bir kânunla çay üreticilerine bâzý maddî kolaylýklar getirildi ve üretilen çaylarýn devlet tarafýndan satýn alýnacaðý garanti edildi. Bu özendirici tedbir ve teþvikler üzerine yöre halký çay üretimine yöneldi. Zihni Derin’in özel gayretleriyle Doðu Karadeniz bölgesinde çay tarýmý yaygýnlaþtý. Hayâtýnda iken gayret ve çalýþmalarýnýn meyvesini gören Zihni Derin, 1945 yýlýnda emekliye ayrýldý. Emekli olmasýna raðmen bakanlýk organizatörü olarak çay tarýmýyla ilgili çalýþmalarýný sürdürdü. 1964 senesinde "Çayýn 40. Yýlý" kutlama törenlerine katýlmak üzere Rize’ye giderken bir trafik kazasý geçirdi. Kazada aldýðý yaralar neticesinde 1965 yýlýnda öldü. Çay tarýmýnda önder kabul edilen Zihni Derin’in hâtýrasýna 1969 yýlýnda TÜBÝTAK hizmet ödülü verildi.







Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.