MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

Bir şehir ki görene
sebahattin tüzün

Bir şehir ki görene


Kültürlerin buluþtuðu, medeniyetlerin kesiþtiði cazibe merkezi. Her türlü inanca kucak açmýþ emniyetli liman. Üzerinden asýrlar geçmesine raðmen izzet ve asaletini korumuþ saðlam kale. Vahye sancaktarlýk yapýp O’nu içselleþtirdiði için solmamýþ, eskimemiþ yeni. Efendiler Efendisinin müjde ve iltifatýna mazhar olmuþ nazenin belde.

Hakkýn esmasý öyle tecelli etmiþtir ki, hiç bir kabalýk onun vakar ve tebessümünü bozamamýþtýr. Bir umman ki O, üzerine dökülen her türlü kötülüðü iyiliðe dönüþtürmüþtür. Akleden kalbinizle bakarsanýz, size zamanýn üç boyutunu birden gösterir. Onda maziyi, hali ve istikbali birlikte görüp, ezelden ebede uzanan bir yol müþahede edersiniz. Size hem dünyayý, hem ukbayý yansýtýr. Çýkarýr sizi andan, haberler getirir ta maveradan. Hülasa hikmet kazandýrýr ibretle bakana.

Estetik, zarafet ve nezaket O’nda tecessüm bulmuþtur. Onda edep bulmuþtur makam ve mevki. Hiç bir küstahlýk karþýsýnda kaybolmamýþtýr efendiliði. Her fikre yol açmýþtýr tükenmez bilgisiyle, herkesi kabul etmiþ engin hoþgörüsüyle. O’nun mekâný bir anne kucaðý gibi herkesi kuþatmýþtýr. O’nun geniþ sahrasý Lut’un da, Ýbrahim’in de kavmine kucak açmýþtýr. Öyle ki, O’nun dergâhýnda arþa kafa tutanlarla “Allah’ým içimizdeki beyinsizler yüzünden bizi helak etme (A’raf/155) ” diye yalvaranlarý bir arada görürsünüz.

Öylesine mümbittir ki, taþý da topraðý da altýn hükmündedir. Herkesi besler ayýrt etmeden, ötekileþtirmeden. Üzerinde oynanan hoyratlýða raðmen, güzelliðinden asla bir þey kaybetmemiþtir. Size öyle bir iklim yaþatýr ki mest eder, kendinizden geçirir. Öylesine cezb eder ki sizi, bakmaktan kendinizi alamazsýnýz. Zira O, üzeri örtülmekle gizlenemez bir güneþtir. Bu yüzdendir ki alimlere, ariflere, þair ve ediplere ilham kaynaðý olmuþtur. Tarih kokar her karýþý, fetih kokar her vuruþu, þuur kokar her duruþu.

Aþkýn, sevdanýn, firakýn ve vuslatýn havasýný koklarsýnýz boðazýn her kývrýmýnda. Bir oluþ ve bozuluþu resmeder yüce dalgalar. Konuþur sizinle eski bir dost gibi. Hatýranýzý paylaþýr, teselli eder sizi. Hem alýr götürür geldiðiniz ilk yere, hem de ait olduðunuz son meskûn mahallere. Sükûn bulursunuz onda. O bir þefkat elidir. Bir nimettir O. Velhasýl yeryüzüne dökülmüþ bir rahmettir Ýstanbul.

Tabi ki, görene.
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.