"ŞİİR DÜNYASINDA ŞAİR GEÇİNEN ŞİİR HIRSIZLARI VAR"
Mümin Gerçek
"ŞİİR DÜNYASINDA ŞAİR GEÇİNEN ŞİİR HIRSIZLARI VAR"
Þair Hanifi Ýspirli, Erzurum’da Birey Üniversite Kitabevi Pazar Söyleþisinde Birey yayýncýlýktan yeni çýkan HÝÇKÝMSE isimli þiir kitabý ve þiirimizin güncel sorunlarý üzerine konuþtu.
Mahmut Balcý’nýn yönettiði söyleþiye katýlan Þair Hanifi Ýspirli kendisine yöneltilen þiir nedir, þair kimdir, þiir yazmaya nasýl baþlanýr, þiir ve kutsallýk arasýnda bir iliþki vardýr mýdýr, þiir kitaplarý niçin az satýyor, þiir geceleri ve þiir þölenleri neye hizmet ediyor, þiir ve gençlik, þairler arasýnda bir kýskançlýk var mý, popüler þiire nasýl bakmalý gibi sorulara cevaplar vermeye çalýþtý.
Þair Hanifi Ýspirli þiire nasýl baþladýnýz sorusunu “þiir geldi beni buldu” þeklinde cevapladý. Ýspirli þiire olan ilgisinin ise ilkokul öðretmeni tarafýndan keþfedildiðini söyledi. “Þaire göre þiirin tanýmýný yapmak zordur. Þiirimin karþýlýðýný Valeria tanýmlar. Þiir, sadece kaðýda yansýyan, elle yada tuþlarla dökülen cümleler deðildir. Þairler hastalýklý tiplerdir. Bunu marazi durum olarak söylemiyorum. Farklý duruþlarý olmasa zaten þiir çýkmaz. Bu anlamda söylüyorum. Bu yüzden þairlerle iletiþim kurmak zordur; ancak zamanla þairin çok sýcak bir insan olduðu görülecektir.”diyen Ýspirli diðer konularda ise þunlarý söyledi: “Yazýlan kafiyeli cümleleri þiir, bunlarý yazanlarý ise þair olarak görmem. Þiir süslü kelimeler ve anlaþýlmayan cümleler deðildir.
Þiir medeniyetimizi, tarihimizi yansýtmalý. Hiç deðilse asgari bir insana onun varlýk sebebini; aþk ile olsun, insan olarak olsun, kültürel anlamda olsun kendinde hissetmeli. Þair gelenekten haberdar olmalý. Þair Atilla Ýlhan 20 yýl önce Bir tanýþma esnasýnda bana; “Osmanlýca biliyor musun?” diye sormuþtu. Bu soru ile anlatmak istediðini çözdüðümden bu yana eski bir þiiri anlamak için geleneðin önemini daha fazla önemsemeye baþladým. Gelenekten kopan þair olamaz. Nazým Hikmet o yüzden önemlidir ve þiirin bir tarafýnda her zaman en üstte duracaktýr. Sezai Karakoç, dünya þiirinin yaþayan en büyük ismidir.
Geleneði anlamak isteyenlerin bu iki ismi mutlaka tanýmasý gerekiyor.” “Erzurum’da þiir çalýþmalarýna yeterince katký yapýlmadýðýný görüyoruz. Þiir geceleri tanýnmýþ þairler davet edildiði için ilgi görüyor. Hakikat þu ki, o þairler artýk güzel þiirler yazmýyorlar. Ama popüler kültürün bir yansýmasý olarak genç þairler onlarýn arasýnda kaybolup gidiyor. Þiir þölenlerine daha çok þair dostlarla buluþmak için katýlýyorum. Þiir þölenleri için þiir yazanlar bile var. Geniþ kitlelerin þiiri anlamasý çok özel çaba göstermeye gerek yoktur. Þiir biraz özeldir. Þiir gecelerine güzel þiirleri dinlemek yerine popüler olmuþ þiirleri dinlemek için geliniyor. Hanifi Ýspirli þair olmakla ilgili bir soruyu da þöyle cevaplandýrdý; ‘Þiir dünyasýnda þair geçinen þiir hýrsýzlarý var’ diyen Ýspirli; baþkasýnýn þiirini kendisine mal eden edenlerin bu ucuzculuktan vazgeçmeleri ve öncelikle iyi bir okuma yapmalarýný gerekir.
Hayatýnda, yaþýnýn sayýsý kadar kitabý okumamýþ, eline bir divan almamýþ, elifi tanýmayan; ‘batýdan, doðudan birkaç þair ismi say!’ dendiðinde susup kalacak tipler türedi. Ýnternet þaircikleri bunlar. Oradan buradan mýsralar çalýp, alt alta getirip; hatta büyük bir cüret ile kitap olarak bile yayýnlayanlarý var. Þiir, bu kadar basit deðil. Ama onlarýnda bir süre sonra kaybolacaðý kesin. Has þair, þiirini uzun soluklu planladýðý için, belki onlarca yýl sonra anlaþýlacaktýr.” Hanefi Ýspirli Birey yayýncýlýktan yeni çýkan son kitabý ile ilgili olarak ise þunlarý söyledi: “HÝÇKÝMSE isimli yeni þiir kitabýmý diðer þiir kitaplarýma oranla çok daha fazla önemsiyorum. Þiir hem esin hem de bir iþçilik demektir.
Þiir bir sabýr iþidir. Þiir yaratýcýnýn þaire verdiði bir lütuftur. Þair yaratýcýya inanmamýþ olsa bile farkýna varmadan bir arayýþ peþindedir. Bir þiiri iyi anlamak için þiirde geçen tarihi olaylarý, i mgeleri iyi bilmek gerekir. Bu anlamda da þiir tahlillerinin çok da isabetli olmadýðý kanaatindeyim. Þairin o an ki ruh hali ve kendi birikimi ile var ettiði anlam dünyasýna bir baþkasý ne kadar nüfuz edebilir ki? Gençlerin elinden tutmak gerek. Þiir mutluluðu devamlýlýkta arayan bir sanattýr.” þeklinde konuþtu. Hanifi Ýspirli þiir tadýnda gerçekleþen söyleþinin sonunda kitaplarýný imzaladý.
ÞAÝR MUHAMMED HANÝFÝ ÝSPÝRLÝ
__________________
Sosyal Medyada Paylaşın:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.