Yitik bilgiler (12) İhtilaç ederse dirsekler
İhtilaç ederse dirsekler
Dirsek ihtilacı;
Sağda ve solda hoş haberdir.
Sağda cemalde, kadından hoş haberdir,
Solda erkek veya icabından hoş haberdir.
Dirsekten bileğe varırken dış yan ihtilacı,
Sağda lağvi, solda şin.
Lağvi bir şeyi bozmak manasınadır. Şin ayıp bir iştir. Lağvi boş iş gereksiz meşguliyet anlamına da gelir.
Ancak solda olan işaret ayıp olacak demektir. Utanç olur.
Allah teala zatına yapmak istediği işinin ne olduğunu bildirir ki zat onu yapmaktan vazgeçer. Mesela şaka yapacak ancak karşıdaki kişinin o şakadan utanması veya lüzumsuz bulması olacaktır.
Bilekten dirseğe varınca; iç taraf.
Sağda dua kabul, tamam…
Solda kusur, hata oldu.
Lağvi bir şeyi bozmak kaldırmak yani yok etmektir ki mahviyettir. Yapmış olduğu veya yapacağı bir efalde allah rızası yok demektir. Hemen; Sağ el sağ diz üzerine koyarak bunu okursun.
‘’La Lağvi fil hayati vela kabuhul efali fil hayati.’’.
Ve ardından sol el sol dizi üzerinde sol el şahadet parmağını deprederek bunu okur.’’La kusuru fil hayati’’
Bu okumaları sayı olarak en az üç, dokuz veya ondokuz, yirmi bir gibi bir sayıda okur.
Önce sağ el sağ dizde, sonra sol el sol dizde okumak hubut yani düşürmek demektir.
Bu ihtilaçta bir diğer okuma biçimi de sol kolunu namazdaki gibi göğüs altına koyar, sağ elini dirseğe koyup aynı esmaları okuduktan sonra sağa doğru çeker, bileğe kadar. Her ihtilaçta okuduktan sonra seyrime kesilinceye kadar hangi saatte kalınıyorsa o saat geldikçe okumaya devam edersin. Eğer zamanları yani saatleri bilmiyorsan namazları vaktini geçirmeden kılarsın ve her namazdan sonra okursun. Saatlere göre ibadet etmeyenler vakit namazlarını tam vaktinde kılarak bu işleri yaparlar. Esasen tevhide ulaşıncaya kadar bütün bu işleri namaz vakitlerinde yaparsın. Eğer bir rehberin varsa o seni yönlendirir. Yoksa Efendimizi rehber edinir şeriata tam uyarsın. Muhterem efendimizin ruhaniyeti seni yönlendirir. Zamanın zatına beni ulaştır diye dua edersen allah seni o zata ulaştırır.
Hz Ali Kerremallahü veçhe buyurmuştur ki ‘’Lem yarif İmamezzaman, mate cahil ün’’
Anlamı; İmam-ı zamanı tanımadan ölen cahil ölür, demektir.
YORUMLAR
hocam sınavlara çalışırken şöyle bir bakayım dedim de iyi ki bakmışım ...ilim öğrenmek hayatı inssanı manayı öğrenmekmiş hocam yazdığınızı okudum da içimi tuhaf bir mutluluk sardı bazen insan istediği şeye nasıl dua edeceğini bilemiyor sonra bir de bi bakıyor ki nasıl dua etmesi gerektiği karşısında yazıyor...aslında biliyor ama hayat gerçeği yaşamasına o kadar az müsade ediyor ki bildiğini göremiyor ya da bilmediğini bilmiyor... ama siz bilmediklerimizi öğretiyor bilip de unuttuğumuzu hatırlatıyorsunuz hocam Allah razı olsun.