Kılavuzu para olana her kapı açıktır. shakespeare
KÖŞE YAZILARIM ve MAKALELER Hüseyin TURHAL
Söz Uçar, Yazı Kalır Elinizdeki bu derleme, yıllardır yerel ve ulusal basında yayınlanmış ve yayınlanmamış makale ve köşe yazılarımın bir araya getirilmesinden oluşmaktadır. Kitap, tek bir konuya de...
165. Bölüm

BİNALAR NEDEN ÇÜRÜK? İHMAL Mİ ÖLDÜRÜR?

28 Okuyucu
0 Beğeni
0 Yorum
BİNALAR NEDEN ÇÜRÜK? İHMAL Mİ ÖLDÜRÜR?
İzmir depremiyle birlikte, "Binalar neden çürük?" sorusu bir kez daha acı bir şekilde gündemimize oturdu. Bazı yapılar yerle bir olurken, diğer yanda sapasağlam ayakta duran binaları ve binlerce yıldır depremlere meydan okuyan tarihi yapıları görünce, modern inşaat pratiklerimizi sorgulamak zorundayız.
Tarihi Yapılar Neden Ayakta Kalıyor?
Binlerce yıl önce Roma, Bizans veya Osmanlı dönemlerinde inşa edilmiş; saraylar, hanlar, hamamlar, köprüler ve kaleler hâlâ ayaktayken, neden günümüzde yapılan binalar küçük bir sarsıntıda yerle buz oluyor? Bu durum, tarihten almamız gereken büyük bir dersin olduğunu gösteriyor.
Çürük Yapıların Temel Kaynağı: İhmal ve Denetimsizlik
Günümüzde inşa edilen binaların sağlam yapılıp yapılmadığı, kaliteli ve yeterli malzemenin kullanılıp kullanılmadığı temel sorundur. Denetim mekanizmaları var olmasına rağmen, bu çürük yapılar nasıl ortaya çıkıyor? Bunun sorumlusu kim?
Bu binaların depremde yıkılmasının temel nedenleri şunlardır:
İşçilik ve Malzemeden Çalmak: Müteahhitler işçilikten çaldı, malzemeden çaldı, masraftan kaçtı.
Eksik ve Kalitesiz Malzeme Kullanımı:
Az demir kullanılması.
Kuma az çimento katılması.
Kalitesiz ve ucuz malzeme tercih edilmesi.
Beton Bakımının İhmali (ANA NEDEN): Yapı inşaat halindeyken beton duvarların ve kolonların sulanmaması.
Betonun haftalarca sulanmaması, betonun "yanmasına" ve kül gibi olmasına yol açar.
Çürük binanın en önemli ana nedeni, inşaat halindeki betonun doğru şekilde kürlenmemesidir (sulanmamasıdır). Beton, en az iki hafta boyunca günlük sulanmazsa çürüme başlar, küçücük bir sarsıntıda dahi moloz yığınına dönüşür.
Öldüren Deprem Değil, İhmaldir!
Bu çürük yapılar yüzünden her depremde binlerce can kayıp verdik. Artık yeter! Ne zaman sağlam binalar inşa etmeye başlayacağız? Malzemeden çalan, insan canını hiçe sayan bu hırsızlar ne zaman bulunup en ağır şekilde cezalandırılacak?
Unutmayalım:
İnsanı öldüren deprem veya doğal afetler değil, İHMAL öldürür, can güvenliği almamak öldürür, aklını kullanmamak öldürür.
Antik Roma mimarisi gibi sağlam, kale, sur ve saraylar gibi depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi dileğiyle, canlarımız ölmesin.
Duyarlı olalım: Deprem öldürmez, ihmal öldürür, çürük binalar öldürür.

(3 Kasım 2020)
Yorum Yapın
Yorum yapabilmeniz için üye olmalısınız.
Yorumlar
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL