MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

ÖN YARGI BİR ÇİFT SÖZ
degirmenci

ÖN YARGI BİR ÇİFT SÖZ



ÖN YARGI BÝR ÇÝFT SÖZ

Hiç bir konuda ön yargýlý olmayýn,
Arýnýn iðnesine bakýp hor görmeyin,
Dýþkýsýndaki, lezzet ön yargýnýzý bozar.

ÜÇ DÖRT AY KADAR ÖNCEYDÝ:

---
Yaz mevsiminin sýcaklýðý ve günün yogunluðu yorgun düþürmüþ pencereyi açýk býrakýp kanepeye uzanmýþ hafiften baðrým geçmiþti. Her mahlukatýn bir görevi olduðu gibi büyükçe bir sinek dýþarda dolaþýrken odama açýk kalan pencereden dalmýþ kendi halince výzýlayýp musikisini söyleyerek oltasýný atýyordu. Uykuyla uyanýklýk arasýndaki refleksim ile yakýnýmdaki bir bez parçasýný aldýgým gibi sineðe fýrlattým. Sessizliðin yeniden hakim olduðu odamda uykuyla tekrar hem dem oldum.
***
Belli bir saat sonra uyanýp o bezi alýp bir kenara býrakmak istediðimde sinegin beze sarýlý fakat mecalsiz bir halde hafiften kýpýrdadýðýný fark ettim. Öyle bir duygu ile merhamet hasýl oldu ki hemen mutfaga gidip bir kaþýða az reçel koyup pencere önündeki çiçegin bir kenarýna sürdüm ve sinegide reçelin üzerine býraktým.Vurup öldürmeye çalýþtýgým hayvaný seyre daldým... 2/3 dk sonrasý bizim uykuyu bölen Hak kýn yeryüzüne bir lütfu olan kara sinek doðaya yeniden kanatlandý. Lütuf cümlemdeki maksat sinekler yer yüzündeki pislikleri tüketen adeta çöp öðüten canlý makinalardýr. Yaz gününde bir leþ düþünelim , sinekler olmasa günlerce hatta aylarca etrafa koku saçar bu leþ, fakat bu sinekler sayesinde tüketilerek yok edilirler ve bu tür etrafa koku saçan leþ vesair atýklar temizlenirler.
***
Görevimizi yerli yerince yapmayan biz insan oðlu o kadar canlýnýn içerisinde bazen en acýmasýz varlýklar oluyor, canlýlara kýyabiliyor hem cinsimizi dahi bir menfaat uðruna acýmadan yok edebiliyoruz.
***
Bizler beþeriz : Hatalarýmýz yok diyen koca kuyruklu bir yalan söyler. Bazen bir önceki fikirlerimiz çok kýsa bir zaman sonra veya deðiþen bazý konumlar gereði bir zaman sonra o iddaalý olduðumuz fikir veya konularda tam tersini düþünebiliyoruz.
***
Bu demek oluyorki ön yarðý hiç ama hiçte doðru bir davranýþ degil... Yýllar önce kaleme almaya çalýþtýðým bir sözüm : ’’ Hiç bir konuda ön yargýlý olmayýn, Arýnýn iðnesine bakýp hor görmeyin,Dýþkýsýndaki, lezzet ön yargýnýzý bozar.’’ Sözümün içeriðinde belkide her birimizin her konuda daha titiz ve bazende sessiz kalmamýz en doðru hal ve davranýþlar olacaktýr.
***
Yukardaki yaþadýðým sinek mevzunda bir az önceki nefret ve uyku sevdam sineðe nasýl saldýrmamý, o anki refleksle istediyse biraz sonraki dinç bir beden ve sakin kafayla hasýl olan merhamet duygusu arasýndaki fark ve her iki duyguda ayný bedenden hasýl oluyor.
***
Atalar boþa dememiþler ’’Acele iþe þeytan karýþýr’’ Bu naçizhane kalemde diyorki ’’Acele etip þeytanla çalýþmayalým.’’ Kiþiler her nedense bilmedikleri konularda ahkam kesiyorlar alýp hemen karþýsýndakini yada uzakdakilerini hemen dar aðacýný kurup idama mahkum ediyorlar. Ve nihayetinde zaman sonrasý piþmanlýk duygularý yürekleri daðlýyor.
***
“Þüphesiz ki Allah, size emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasýnda hükmettiðiniz zaman, adaletle hükmetmenizi emrediyor.” (Nisâ, 4/58) buyurulmaktadýr.
***
Yukardaki ayet falana gelmiþte bana gelmemiþ deðil. Hiç kimse kendisini tartmadan baþkasýný tartmaya kalkmamalý, Kadýnýmýz erkegimiz öyle bir zamana gebeyizki, O Yüce terazi mutlak surette hakký haklýya teslim edecek. Kim diye bilirki ben ahirrette o teraziden muaf kalacagým.
***
Bir çift sözüm ve uykumu bölen kara sinek, sözü nerden nereye getirmeme vesile oldu,Yüce Yarataným böyle bir makale yazmama sebep halk etti uyku arasýnda odama dalan kara sineði.
***
Hakkýmýzda her daim hayýrlý sebepler halk et sinege karþý ki ilk düþüncemi deðilde her zaman aklý selim ile son düþüncemi ön yargýlardan uzak kalarak bizler ile hem dem et Yâ Rab... Eyyüp Peygamber degilmiydi ki üzerindeki kurtlara sabreden ve yere düþen kurtlarý yeniden alýp bedenine koyan,ön yargýyý O Peygamber bilmiyormuydu, diyemezmiydi Yâ Rab ne suç iþledimki bedenime kut düþürdün, ama demedi sabretti mukafatýný aldý.Sabýr ve þükür kulu nerelere getiriyor .

***
Yâ Rab gönüllerimize kurt düþürme,bizleri ayrýlýklarla fitne ve hasetlerle imtahan etme,bizzat görmeden iþitmeden hiç bir konunun peþinde koþmamýzý saðlama,bizleri ön yargýlardan suizan lardan berî kýl.

Makale ve sözler ;Aciz kalem Abdil Göktekin.
15/10/2015
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.