MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

DÜNYA KADINLAR GÜNÜYMÜŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞ
Gurbet Melegi

DÜNYA KADINLAR GÜNÜYMÜŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞ


Bir dakika kapý çalýyor kimmiþ gelen. (düz yazý)


Bir dakika kapý çalýyor kimmiþ gelen, birazcýk beklermisiniz lütfen?
Ýþte baktým geldim, gelen sekiz martmýþ. Buyrun bakalým ne olmuþ geçen seneden beri.
Dünya kadýnlarý için ne deðiþti anlatýn haydi, deðiþen bir þey yok mu? tabi ki yok artan þeyler var. ilk baþta töre cinayeti, gasp, tecavüz, þiddet.
Ýþte insan haklarý, iþte avrupa yolu. Hala kadýný bir araç gibi gören bir toplum ve kuluçka makinasý gibi çalýþan kadýn. Haklarýný ihlal eden, hatta fikir beyan etti diye idam mahkumu olan kadýnlar için bir yýlda bir defa sekiz mart. Ne iþe yarar ki? Sorun bakalým, sokaktaki adama sekiz mart nedir?
Ne anasýna saygýsý var, ne eþine, ne kýzýna sadece kadýn yemek yapsýn, evi temizlesin ve sevmiþ sevmemiþ, saygý duymuþ duymamýþ hiç önemli deðil.
Baþýnda bir adam olsun, ona koca olmuþ. Orada ölecek, dönmeyecek zihniyeti hala mevcut. Bir ülkede yalan bu gelinlikle girdiðin evden kefenle çýkarsýn lafý yalan. Baba evine dönerse, kazandan düþtük diye sevinen baba, kazana bir kiþi daha eklenecek, hatta kadýn çaresiz yavrusunu da getirirse korkusu var. Yoksa evladý için deðil, ondan önce eþine anasýna saygý duymuþmu, onu insan gibi görmüþmü ki.

Kýzlar okumaz, kariyer yapmaz, tabi vurup kafalarýna yumruðu kullanýlsýn deðil mi? Ah kadýnlar ah, on üç yaþýnda ki kýzlarý para karþýlýðý satýp, parasýný yiyen baba. Töre böyle diyenler, siz nasýl Allah’ýn huzurunda hesap vereceksiniz? Aslýnda Avrupa farklý mý, hayýr orada da þiddet var, kadýn eziliyor ama biz imanlý ve hak hukuk gözeten bir toplumuz diye övündüðümüz için çok üzücü geliyor. Aslýnda insan insandýr diyebilsek, o da, sen de yaratýldýn ve birbirine muhtaç iki birey. Saygý, sevgi duyulmasý gerek kadýn bir çiçek gibi narin güzel ve sevgi dolu. En önemlisi kadýn ana, kadýn yar, kadýn eþ, kadýn aþ, kadýn aþk, kadýn güzel bir varlýk ve dünyanýn temeli. O halde kadýný incitme hakký yok, kimse bu hakka sahip deðil ve olamaz da. Haydi kadýnlar, bizsiz dünya dönmez o halde kendimizi sakýn harcamayalým ve yerimizi bilelim, bulalým. Mücadele edelim, biz varýz diyelim ve dünyanýn bizsiz olmasý, karanlýkta kalmasý demektir. Dünya kadýnlar günümüz kutlu olsun, bizler birer çiçeðiz. Çiçeðe gerek yok sevgi saygý istiyoruz. Çiçeðe kanmayýn, þiddete hayýr, töreye hayýr, tecavüze hayýr, yýpratýlmaya, kullanýlmaya hayýr.

Ben bir insaným ve cinsiyetim kadýn demeliyiz. Varýz, o halde bütün kadýnlar haydi el ele dünyaya meydan okuyalým.

Gurbet Meleði

06.03.2008

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.