Gözümü kapatýp düþlediðimde Irmak kesimi iki dilim bazlamadýr Çarþamba. Aþkýn boðulmasý yanýk bir türküde Efsanede korsanlarýnýn uðrak yeri, limaný, Samsun’un esaretinde bir Anadolu þehri! Topraðýn çamur, çamurun bereket olduðu Doðurganlýk ülkesidir Çarþamba.
Çekirdeðini attýðýn meyvenin fidaný karþýlar seni, Bir yýl sonra yeþilliðin arþivini gezerken. Her þey ucuz bu þehirde, insan hayatý dâhil! Cehaletin silah sesleriyle batar güneþ. Allah emri, Peygamber kavliyle baþlardý evlilikler. Emir ve kavil olmadýðýnda tetik kesen parmaklar, Gözünü kýrpmadan ölüme koþtu… Söz konusu vatan olduðunda!
Parayý bulan ihanet etti çamura. Uzak köylerden toprak taþýdý Yeþilýrmak. Sebzeler çürüdü tarlada, mýsýrlar ayakta öldü. Acýska giyiyordu adamlýk, külot pantolon, Omzunda ceket, baþta sekiz köþe kasket, Elinde tespih, belinde on dörtlü, Baþýnda alaca kuþlar gibi dönen bin bela, Ayaktaydý Çarþamba’da adamlýk hala
Koca çýnar gölgesine kurulurdu sofralar. Güneþ yanýðý enseye dökülen suya Alýn teri karýþýr, kara yazgý karýþýr. Karýþýr alýn terine, karýþýr kara yazgýya Yanýk tenlilerin dillerinde yanýk türküler Her tarladan ayrý bir nara duyulur sýklýkla Kimi Telgrafýn tellerin de efkâr daðýtýr, Kimi ‘Çarþambayý sel aldý’yý söyler ýslýkla.
Haftada bir gelirlerdi gömlekleri terli köylüler! Salý akþamýndan inerlerdi hanlara. Kaðný tekerlekleri eskitirken yollarý, Çamurdan iz kalýrdý lastik ayakkabýlarýn bastýðý yerde. Gelirler, býrakýrlar araba dolusu emeði kantar baþýndakilere! Borca karþý suskundur oðlu yaþýndakilere. Islanýrdý öküzler, geçiyorken nehirden! Bir þiþe gazyaðý, bir kilo un, yarým kilo þekerdi Alýp götürdükleri bu þehirden
Dedenin Çarþamba’sýný anlatýyorum sana çocuðum! Atalarýn nasýl yaþamýþ, unutma diye! Günün sana sunduklarýyla yetinme diye! Hep daha iyiye, hep daha güzele koþ, Bu günü dünle bir tutma yarýn için. Hep özgürlüðe, hep çaðdaþlýða koþ diye!
Unutma ki sahip olduðun Cumhuriyet, Atatürk’ten kalan en kutsal emanettir sana!
Ýbrahim COÞAR
Sosyal Medyada Paylaşın:
cosari Åžiirleri
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.