MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

en büyük sendin de yoksa biz mi bilemedik ...
Mert YİĞİTCAN

en büyük sendin de yoksa biz mi bilemedik ...


*










gözlerin
yaradýlýþtan algý sýnýrlarý kadar görür
oysa görebildiðine kanarsýn
varlýðýn
yokluðun
hiçliðin ortasýndasýn belki
ama
konuþursun bilemediðince
destanlar yazarsýn kendince
çözülememiþ sýrlar
nedir ki sence
sen çoktan çözmüþsün hepsini




haydi o zaman
kendin gibi bir þeyi yaratmayý dene
bir nefeslik hava
ya da bir tek yaðmur damlasý
bir avuç toprak
yaratabilir misin !




yok yok haklýsýn
sen çok büyüksün doðru
tüm ulvi kavramlarýn
baþý da sonu da sensin belli
edep
erkan
akýl
izan
nerde kalmýþlar ki
sen ne diyorsan doðru o
beyninin sýrlarý nerede
dilin nasýl döner de
iþkembeden atýverirsin
hiç düþündün mü




ben !
sen !
o !
biz !
siz !
onlar !
neden varýz
tüm evren’in milyonda birini dahi göremezsin
göremezsin de akýl yürütürsün
aklýnýn sýnýrlarýnca




sen çözmüþsün be garibim
var oluþun sýrlarýný
evrensel deðerlerini
algýlarýný da sevsin abilerin




inandýðýn deðerler mi var yoksa
düþün haydi
bütün alemleri yaradan kimdir
en küçük bir canlý yaþam zerresini
yoktan var edebilir misin
yok yok
bunlar boþ iþler
en büyük sensin elbet
bilmezsin ki
yalnýzca acýnacak hallerdesin




bil ki sen
evrende bir toz zerresi dahi olamayacak kadar küçüksün
alemleri yaradan Yüce Allah’ ýn
senin yalakalýklarýna hiç ihtiyacý yok
ve asla da olmaz bilesin




kendince inanç deðerlerini
Yüce Allah ’ ý
farkýnda dahi olamadýðýn
yaradýlýþýn hikmetlerini
sýrlarýný
inananlarý
kutsallarý
hor göreceksin
var olan her her þeyi
ne kolay deðil mi ?




ortada
sebep sonuç iliþkisi var mý sence
neyin sebebini çözdün ki
sonuçlara ulaþabildin
dilin nasýl uzadý böyle de
bütün inanç deðerlerini hor görebildin




bil ki sen yalnýz deðilsin
þeytan ayrýntýda gizlidir
önce inanç deðerlerinin içlerini boþaltýr
yok edersin sonra
Allah kavramýný
dini inançlarý
insani deðerleri aklýn sýra




sonra ne kalacak geriye
"sen" den baþka ?
ha ! doðru !
en büyük sendin de
yoksa biz mi bilemedik ...









*
Mert YÝÐÝTCAN
24 . 11 . 2013
istanbul


DÝP NOT :
Yüce Allah ’ ýn sýfatlarýný aþaðýda topluca bir kez daha anýmsatmakta yarar görüyorum... Yaradýlmýþ’lara ( insanlara ) asla benzemez ve Yüce Allah ’ a , da insanlara , yaradýlmýþ’lara hitap eder gibi " Sayýn Tanrým " , " Muhterem Tanrým " , " Pek Muhterem Tanrým " ya da benzeri biçimlerde hitap edilmesi de asla uygun deðildir. Saygýlar.

I. Allah’ýn Zâtî Sýfatlarý

Bu sýfatlar yalnýzca Allah’a mahsus olan, baþka varliklarda bulunmayan sifatlardir. Bunlari þöyle siralayabiliriz:

1- Vücûd: Allah’ýn var olmasý demektir. Onun varlýðý kendindendir, var olmasý kendi zâtýnýn varlýðý gereðidir. Diðer varlýklar gibi kendisini var edecek bir baþkasýna ihtiyacý yoktur. Zaten baþkasýna muhtaç olan ilâh olamaz. Allah’ýn varlýðý her þeyden öncedir. Halbuki etrafýmýzda gördüðümüz bütün varlýklar sonradan meydana gelmiþtir. Sonradan var olanlar, adýndan anlaþýlacaðý üzere bir baþkasý tarafýndan var edilmiþlerdir; yani bunlar var olabilmeleri için Allah’ýn kendilerini var etmesine muhtaçtýrlar. Yüce Allah kendisinden olan bu varlýðýný devam ettirmek için de hiç bir yere ihtiyaç duymaz. Onun yok olduðu hiçbir an düþünülemez.

2- Kýdem: Allah’ýn varlýðýnýn ezelî olmasý, baþlangýcýnýn evvelinin, öncesinin olmamasý demektir. Hiçbir þey yok iken, bu evren yaratýlmadan önce de O vardý. Allah’ýn varlýðý þu anda, önceki tarihlerde baþlamýþtýr demek asla doðru olmaz. Böyle bir tarih vermek ancak sonradan olan varlýklar için söz konusudur; çünkü onlar önce yok iken sonradan varolmuþlardýr. "O, her þeyden öncedir; kendisinden sonraya hiçbir þeyin kalmayacaðý sondur; varlýðý apaçýktýr; gerçek mahiyeti insan için gizlidir. O her þeyi bilir." (Hadid Sûresi: 3. âyet.)

3- Bekâ: Allah’ýn sonsuza deþin ebedî olarak varolmasý demektir. Allah ezelden beri varolduðu gibi sonraya doðru da, ebediyen varolacaktýr. Onun için yokluk, yok olduðu an düþünülemez. Bu ancak sonradan bir baþkasý tarafýndan var edilenler için söylenebilir; çünkü onlar önce yok iken, sonradan varolmuþlardýr. " Yeryüzünde bulunan her þey fânîdir, gelip geçici, yok olucudur. Ancak Yüce ve Cömert olan Rabb’ýmýzýn varlýðý bâkîdir, ebedidir, son bulmaz." (Rahmân Sûresi: 26-27. âyetler.)

4- Vahdaniyet: Allah’ýn bir ve tek olmasý demektir. O zâtýnda, sýfatlarýnda ve iþlerinde bir olup eþi, benzeri ve ortaðý olmayandýr. Ýslâmiyet Allah’ýn tek oluþu inancý üzerine kurulmuþ bir dindir ve bu özelliði ile diðer ilâhî dinlerle aynýdýr. " Ey Muhammet deki: Allah bir tektir, O hiçbir yere muhtaç deðildir. Doðurmamýþ ve doðmamýþtýr. Hiçbir þey Ona denk deðildir." (Ýhlâs Suresi.)

5- Kýyam Bi-nefsihi: Varlýðýnýn kendisinden olmasý demektir. O varlýðý için bir iken Allah kendi zâtýnýn gereði olarak vardý. Varolmasý varlýðýný devam ettirmesi için hiçbir þeye muhtaç deðildir. Her þeyin yaratýcýsý olan Allah dilerse onlarý var eder, varlýklarýný devam ettirir, dilerse yok eder. " Allah, Ondan baþka tanrý olmayan diri ve her an yaratýklarýný gözetip duran, hiçbir þeye muhtaç olmayandýr." (Al-i Imran Sûresi: 2. âyet.)

6- Muhâlifetün li’l - Havâdis: Sonradan olanlarla benzememek demektir. Allah sonradan varolan varlýklarýn hiçbirine benzemez. Biz Onu nasýl düþünürsek düþünelim, O bu düþündüklerimizden, hatýr ve hayalimizden geçen þeylerin hepsinden baþkadýr ve hiçbirisine benzemez. "Onun benzeri hiçbir þey yoktur. O iþitendir, görendir." (Þûra Sûresi: 11. âyet.)

II. Allah’ýn Sübûtî Sýfatlarý

Bu göreceðimiz sýfatlarýn benzerleri sýnýrlý ve vasýtalý olarak insanlara verilmiþ olsa da, Allah’ýn kendisine has olan bu sýfatlarý sýnýrsýzdýr ve herhangi bir vasýtaya muhtaç deðildir.

1- Hayat: Allah’ýn diri ve canlý olmasý demektir. Allah ezelî ve ebedî olan hayat ile diri ve canlýdýr. Onun için ölüm, uyku, dalgýnlýk, gaflet gibi þeyler asla düþünülemez; çünkü bu ve benzeri þeyler eksikliktir, güçsüzlüktür. O daima hayat sahibidir. " Ölümsüz, diri olan Allah’a güven, Onu özenerek tesbih et." (Furkan Sûresi: 58. âyet.)

2- Ýlim: Allah’ýn her þeyi bilmesi demektir. Evrendeki hiçbir þey Onun bilgisinin dýþýnda deðildir. Allah’ýn ilmi her þeyi kuþatmýþtýr. Onun ilmi ezelîdir, sýnýrsýzdýr, hiçbir þey Onun ilminin dýþýnda meydana gelmez. Ýnsanlarýn ilmi ise, sonradan kazanýlan, belli ve sýnýrlý bir ilimdir. " Görüleni de görülmeyeni de bilen, yücelerin yücesi olan Allah’a göre, aranýzdan sözü gizleyen ile açýða vuran ve geceye bürünerek ( gecenin karanlýðýna ) gizlenip gündüz ortaya çýkan arasýnda fark yoktur." (Râd Sûresi: 9-10. âyetler.)

" Ýçinizde olaný gizleseniz de açýklasanýz da Allah onu bilir. Göklerde olanlarý da yerde olanlarý da bilir. Allah’ýn her þeye gücü yeter." (Al-i Imran Sûresi: 23. âyet.)

3- Ýrade: Allah’ýn dilemesi, istemesi demektir. Allah, dilediði gibi hükmeder, istediðini yapar ve bunlarý yerine getirmek için hiçbir þeye muhtaç deðildir. Hür serbest olarak dilediðini yapar, dilediðini yapmaz. Evrendeki her þey Onun bu sýfatý ile yaratýlmakta ve meydana gelmektedir.

"Bir þeyin olmasýný istediðimiz zaman sözümüz sadece OL demektir ve o hemen oluverir." (Nahl Sûresi: 40. âyet.)

4- Kudret: Allah’ýn gücü olmasý, istediði her þeyi yapabilmesi demektir. Allah’ýn evrende dilediði gibi hükmetmesi, tercihini kullanmaya gücünün, kudretinin yetmesi demektir. Allah’ýn sonsuz, bitmek, tükenmek bilmeyen kudreti ve gücü vardýr. Onun ezelî olan güç ve kudretinin dýþýnda kalan hiçbir þey yoktur. Dilerse bu evren gibi daha bir çok evrenler yaratmaða gücü yettiði gibi, yaratýklarý bir anda yok etmeðe de gücü yeter. Yýldýzlara, aya, güneþe bakarak bu gücün büyüklüðünü, sýnýrsýzlýðýný, ebediliðini daha iyi kavrarýz.

"Þüphe yok ki Allah her þeyi yapmaða, her þeye güç yetirmeðe kâdirdir." (Bakara Sûresi: 20. âyet.)

5- Semi: Allah’ýn her þeyi iþitip duymasý demektir. Onun iþitmesine hiçbir þekilde sýnýr ve kýsýtlama yoktur. Ýnsanlar belli þiddetteki sesleri iþitebilirler. Ýþitmek için bir takým araçlara ve organlara sahip olmak gerekir. Arada hava olmasa, insanlar birbirlerini duyamazlar. Allah’ýn iþitmesi doðrudan doðruyadýr. Bu türlü araçlara, organlara ihtiyacý yoktur.

"Þüphe yok ki Allah iþitendir, bilendir." (Bakara Sûresi: 181. âyet.),

"Bilin ki, Allah iþitir ve bilir." (Bakara Sûresi: 244. âyet.)

6- Basar: Yüce Allah’ýn her þeyi görüp gözetmesi olmak demektir. Onun görmesinden hiçbir þey uzak ve gizli deðildir, göremeyeceði hiçbir þey ve yer yoktur. Onun görmesine uzaklýk, yakýnlýk veya aþýrý aydýnlýk gibi yaratýklarla ilgili þeylerin hiçbir þekilde etkisi olmaz. Her yerde olup biten her þeyi görür, bilir ve anýnda haberi olur.

"Allah yaptýklarýnýzý hakkýyla görür." (Enfal Sûresi: 244. âyet.)

7- Kelâm: Yüce Allah’ýn konuþmasý ve söylemesi olmak demektir. Allah’ýn konuþmasý, sese ve harflere ihtiyaç duymadan olur. Bu ezelî ve ebedî olan sýfatý ile peygamberlerine söylemiþ emirler vermiþ yasaklarýný bildirmiþtir. Ýþte böylece ilâhî kitaplar meydana gelmiþtir. Yüce Allah’ýn konuþamamasý, dilsiz olmasý asla düþünülemez.

"Allah Musa’ya da hitap ile konuþtu." (Nisa Sûresi: 169. âyet.)

8- Tekvin: Yüce Allah’ýn yoktan var edip yaratmasý demektir. þu evrende var olan ve varlýðýný devam ettirmekte olan her þeyi O, ezelî ve ebedî olan tekvin sýfatýnýn gereði olarak yaratmýþtýr. Allah’ýn yaratmak, yaþatmak, rýzklarý vermek, bol bol nimetler ihsan etmek, ödüllendirmek, cezalandýrmak, affetmek, öldürmek, diriltmek gibi bütün iþleri bu sýfatýnýn gereðidir.

"Allah önce mahlûkatý yaratýr, ölümden sonra onu tekrar diriltir. Sonunda Ona döneceksiniz." (Rûm Sûresi: 11. âyet.)

Allah’ýn Fiilî Sýfatlarý

Yüce Allah’ýn fiilî sýfatlarý pek çoktur; bunlarýn hepsini saymak mümkün deðildir. Ancak bunlara birkaç örnek vermekle yetinelim.

Halk: Yaratmak demektir. Bütün varlýklarý yaratan Hz. Allah’týr. Hiçbir mahlukun herhangi bir þeyi yaratmaða gücü yoktur.

Ýnþa: Yoktan var etmek demektir. Evrendeki tüm varlýklarý yoktan var eden Yüce Allah’týr. Yaratýklarýnsa yoktan var etme gücü yoktur.

Ýbda’: Yüce Allah’ýn, aslý ve benzeri olmaksýzýn icat etmesi demektir.

Ýhya: Yüce Allah’ýn diriltmesi demektir. Bir yaratýða can verip onu yaþama ulaþtýrmak, diriltmek ancak Allah’a mahsustur.

Ýmate: Yüce Allah’ýn öldürmesi, hayata son vermesi demektir. Bir yaratýða can veren Hz. Allah dilediði zamanda onun yaþamýna da son verir.

Terzîk: Yüce Allah’ýn rýzk vermesi demektir. Allah (c.c.) Rab ol-masýnýn gereði sayýsýz çeþit ve ihtiyaçta olan mahlukatýn rýzkýný da yaratýr. O, yaþamlarýný devam ettirebilmeleri için muhtaç olduklarý besinleri yoktan var edip onlara sunar.

Kaynak: www.cerezforum.com/genel-dini-konular/44214-allah-hin-sifatlari.html#ixzz2laAkq5PL
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.