MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

ASRIN TULEKA’LARI VE EBAZER DUASI
yarsuad

ASRIN TULEKA’LARI VE EBAZER DUASI


.......
Yalnýz yaþayýp yalnýz ölen
Kamu malýný koruma sevdalýsý
Ebazer………………….(r.a)
Allah Rasulü’nün (s.a) dostu
Senin fikir bayraðýn
Menfaatlere ters düþmüþtü

Tövbe suresinin otuz dördüncü ayeti
Ebazerin(r.a) vasiyeti
Zenginler ve alimler
"Okumak deðil
Bu ayeti iyi yaþasýnlar" demiþti

Ebazerin( r.a) fikir sancaðý
Maun suresinin þifresi
Ýslamýn emekçisi Ebazer;
"Devletten maaþ alanlar ve tüccarlar
Cenazemi yýkayýp, kýlmasýnlar"
Demiþti ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ey eþiðine yüz sürdüðüm
Tövbe suresi ayet otuz dört
Ebazer (r.a) bayraðýdýr
Bayraðýnda hal diliyle;
Kapitalist Müslümanýn þerrinden
"Allah’ým Ümmeti Muhammedi koru’
‘Koru"demiþti,,,,,,

Ey Ebazer (r.a) asrýn TULEKA’larý
Alternatif Ýslam adýna
sistemin korumasýnda
Alýn teri can çekiþir
Sosyal haklar sadakalaþtýrýlmýþ
Bilmem-ki kaç Mümin
Ebazer duasýna
Amin, amin demiþti…………………………………………….

.................................................................................................................

EBAZER( RA)
Ebazer( r.a)Allah Rasulünün (S.A) “Yalnýz yaþayýp yalnýz ölecek ve tek baþýna diriltilecek” sözlerinin muhatabý Ebazer hazretleri bir Ýslam emekçisi ve alýn teri savunucusudur.Kuranýn hepisini sevmekle birlikte tövbe suresi 34 ayetini sosyal mucadelesine rehber edinmiþtir.

Bismillahirramanirrahiim.
Yâ eyyuhâllezîne âmenû inne kesîran minel ahbâri ver ruhbâni le ye’kulûne emvâlen nâsi bil bâtýli ve yasuddûne an sebîlillâh(sebîlillâhi), vellezîne yeknizûnez zehebe vel fýddate ve lâ yunfikûnehâ fî sebîlillâhi fe beþþirhum bi azâbin elîm(elîmin).

“Ey iman edenler! Hahamlarýn ve rahiplerin birçoðu, insanlarýn mallarýný hem haksýzlýkla yer, hem de Allah yolundan alýkoyarlar. Altýný ve gümüþü biriktirip de Allah yolunda harcamayanlarý acý bir azabýn beklediðini haber ver. O gün biriktirip yýðdýklarý ateþte kýzartýlacak ve alýnlarý, böðürleri ve sýrtlarý onlarla daðlanacak. ‘Ýþte bu bencilce biriktirip yýðdýklarýnýz; haydi tadýn bakalým’ denecek.”[Tövbe; 34].

Hz.Ebazer (r.a) Devletin sýrtýndan yahut kamu mallarýndan harcamalara karþý idi. Bu sebepledir ki; Suriye valisin yaptýrdýðý hükumet binasýna karþý gelmiþtir.
Þöyle-ki;
Suriye valisi Muvayie’nin yanýna giderek

-“Eðer bu yaptýrdýðýn Beyaz Saray Allah’ýn malýndansa hainliktir, kendi malýnsa savurganlýktýr”

dedi. Muaviye’ye Tevbe 34. Ayeti okuyarak þiddetli eleþtiriler yöneltti;

“Ey iman edenler! Haham ve papazlarýn pek çoðu, insanlarýn mallarýný haksýz yere yerler, Allah yolundan alýkoyarlar. Altýn ve gümüþü biriktirip Allah yolunda harcamayanlara acýklý bir azabý müjdele”

ayetini okuyarak Muaviye’ye “Müslümanlarýn haham ve papazý gibisin” demeye getirdi.

Muaviye bu ayetin Ehl-i Kitap hakkýnda indiðini, kendisini baðlamayacaðýný söyleyince Ebuzer, ayetin her iki kesimi de muhatap aldýðýný söyledi.

Muaviye, Ebuzer’in eleþtirilerinden iyiden iyiye rahatsýz olmuþtu ve Hz. Osman’a haber göndererek sesinin kesilmesini istedi. Hz. Osman, Ebuzer’i Medine’ye çaðýrdý. Halife’nin huzuruna çýkan Ebuzer, onu da kýyasýya eleþtirmekten hiç çekinmedi:

“Yakýnlarýný tayin ediyorsun, adam kayýrýyorsun, TULEKA’YA yakýnlýk gösteriyorsun...”

Ebuzer’in eleþtirileri görmezden gelindi ve Hz. Osman tarafýndan Rebeze denilen yere sürgün edildi. O’da buna uydu. Ýki yýl kadar süren bu “yalnýz, sürgün ve marjinal” döneminde Ebuzer, sýk sýk Medine’ye gelerek Hz. Osmanla görüþtü. Kendisine gelerek yönetime karþý ayaklanma baþlatacaklarýný, bu hareketin liderliðini üstlenmesini teklif eden muhaliflere pek yüz vermedi. Ýslamýn yeni fetihlere yelken açmasýnýn zarar görmesinden endiþe duyarak emri maruf olan mücadelesini idarecilere karþý, yalnýz sürdürdü.
Ebazer HZ.32/653 yýlýnda Rebeze’de iken vefat ettý. Yanýnda hanýmý, kýzý ve bir hizmetçisi vardý. Ölümü yaklaþtýðýnda karýsýna;

sarýlacaðý kefenin

"Devlete ait olmamasýný vasiyet"

eder.

Birkaç gün sonra Ebazerr ölür. Bu esnada oradan geçmekte olan Müslüman bir kafile yardým etmek; cenazeyi kefenleyip defnetmek ister,

Ebaze( r.a) ýn karýsý;

Memur olup olmadýklarýný sorar,
memur olmadýklarýný hatta
makam sahibi olmadýklarýný öðrenince "razý"olur.

Ebaze( r.a) yalnýz yaþamýþ yalnýz ölmüþtür .

Ebuzer HZ ri; Sebepsiz zenginleþenlerle,helal yoldan olsa bile mal biriktirenler ve kamu mallarýný harcama yerlerine dikkat çekmiþ,vergi benzeri olan zekat, yardýmlaþma ve fakiri kollama adýna emeðin ve alýn terinin zenginlerle arsýndaki sözcüsüdür fikrini benimsemiþ.Bu nedenle Verilmesi ve sadece fakire kullanýlmasý zorunludur.. Müslüman olup olmamak serbest, Müslüman oldunsa zengin sen’de zekat bir ibadettir; Gönül e býrakýlamaz , verilmesi mecburidir, Fikrini savunmuþtur. Ýþte EBAZER HAZRETLERÝ KAMU HAKLARINI KORUMA MÜCADELESÝ VERMÝÞTÝR. Allah rahmet etsin

TULEKÂ: Talîk’in cem’idir. Mekke fethedilince esir durumuna düþtüðü halde Hz. Peygamber’in esir muamelesi yapmayýp, azad ettiði Mekke halký. Ýçinde müslüman olmayanlar da vardý.

Efendimiz (a.s) Mekkelilere: ; "Gidin serbestsiniz" demiþ, kendisine zulmün, iþkencenin, hakaretin her çeþidini yapan bir saat öncesine kadar kendisini yok etmek için bütün güçleriyle çalýþmýþ, çalýþanlarý desteklemiþ, bu maksatla Bedir, Uhud, Hendek savaþlarýný tertiplemiþ olan Mekkelileri birkaç kiþi hâriç toptan affetmiþ, sizler tulekâ’sýnýz demiþtir. Tulekâ, "azad edilmiþler" manasýna gelir. Tulekâ demesi, belirttiðimiz üzere harp hukukuna göre, savaþta ele geçirilmeleri sebebiyle esir hükmünde olmalarýndandýr

ekim 2005
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.