MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

NEVRUZ AŞKINA
TÜLİN ÖZTUNÇ

NEVRUZ AŞKINA


Bir kývýlcým ile aklýmý aldýn
Sevgiyi dünyama eyledin boca
Nevruz’a nispetle gülüm hoþ geldin
Yolunda s/üzüldü gözlerim nice
Ýlkbahar kokuþlum, caným dildadem
Aþkýn eþiðinden atalým kadem
Bizim de hakkýmýz sürmeliyiz dem
Bu bizim sevdamýz þefkatten yüce
Destursuz sam yeli çöle rest etsin
Bedeli isterse cana kast etsin
Ardýndan doðan gün bizi mest etsin
Sarsýn dünyamýzý bir uçtan uca
Felek yazýmýzý turalamadan
Kader cilvesini sýralamadan
Can n/akdi perdeyi aralamadan
Ayýrmasýn Mevla edelim rica

Celil ÇINKIR

Yaþadýðý geniþ coðrafyada doða ve çevrenin uyanýþýnýn kutlandýðý Nevruz Bayramý’nýn Anadolu’da ve Türk kültürünün yayýldýðý bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmiþi vardýr.Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleþmesinden meydana gelen ve YENÝGÜN anlamýný taþýyan Nevruz, kuzey yarýmkürede baþta Türkler olmak üzere bir çok halk ve topluluk tarafýndan yýlbaþý olarak kutlanýr.
Gece ile gündüzün eþitlendiði 21 Mart’ta güneþ göçmen kuþlar gibi kuzey yarýmküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ýsýnmaya, karlar erimeye, aðaçlar çiçeklenmeye, toprak yeþermeye, göçmen kuþlar yuvalarýna dönmeye baþlar.
Bu nedenle 21 Mart bütün varlýklar için uyanýþ, diriliþ ve yaradýlýþ günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENÝGÜN bayramý adýyla kutlanýr.
NEVRUZ’un kýsaca tanýmý böyle..
***

AHÝR ÇARÞAMBA
“Bundan 3 yýl kadar önce bir nevruz öncesi Tebriz’deydim. 2010 yýlýnýn 21 Mart öncesindeki son Çarþamba akþamýydý. Tebrizliler 21 Mart öncesi son Çarþambaya AHÝR ÇARÞAMBA diyorlar ve çok önem veriyorlar o güne. Nevruz gününe denk bir gece adeta. O gün sabaha kadar geceyi havai fiþeklerle ve ateþlerle gündüze çevirmiþlerdi. Sabaha kadar silah sesleri ýþýk huzmeleri o coðrafyayý fasýlasýz olarak kapladý. Nevruz kutlamalarý en az15 gün sürüyormuþ oralarda. Bir aya yakýn kutlama yapýlýyormuþ Türkmenistan’da Nevruzla birlikte.”
Bu gözlem ve bilgiler; üstünde yaþama bahtiyarlýðýna sahip olduðumuz, bin bir çeþit coþkulu rengin nakýþ nakýþ iþlendiði. Ele geçmez sonsuz zengin kültürlerin iç içe geçtiði bu görkemli gizemli ve kutsal topraklar baþta olmak üzere, evrensel kültürün seyyahlýðýný büyük bir tevazuu ile sürdüren ve “Bizim kültürümüzde Ateþin anlamý çok büyüktür. Ateþ sözcüðünü söz bohçamýzdan çýkaracak olsak kültürümüzün önemli bir bölümü de kül olup gider. Aþký bile ateþle özdeþleþtiririz. AÞK ATEÞÝ deriz. Týpký Su gibi, Hava gibi, Toprak gibidir ateþ."
Ateþin kutsiyetini dile getiren bu sözler deðerli þair ve araþtýrmacý-yazar Sayýn Celil ÇINKIR’a ait yine..




Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.