MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

çekyatedebiyatı-187
ufurmelerim

çekyatedebiyatı-187



Efendim,

*Hz.Mevlana’nýn,

Þu aþaðýdaki,

Yedi cümlesinden,

Bir tanesini,

Keþke

Ben söylemiþ olsa idim;

1.Sevgide güneþ gibi ol,
2.Dostluk ve kardeþlikte akarsu gibi ol,
3.Hatalarý örtmede gece gibi ol,
4.Tevazuda toprak gibi ol,
5.Öfkede ölü gibi ol,
6.Her ne olursan ol,
7.Ya olduðun gibi görün, ya göründüðün gibi ol.

Atatürk te

Hz.Mevlana ile aþaðýdakileri demiþ,

Ya da

Bazý hususlarýn yapýlmasýný emretmiþtir;

’“-Ne zaman bu þehre gelecek olsam, içimde bir heyecan duyarým. Hz.Mevlana düþünceleriyle benliðimi sarar. O çok büyük bir dahi, çaðlarý aþan bir yenilikçi...”

“- Mevlana, Müslümanlýðý Türk ruhuna intibak ettiren büyük bir reformatör...

’Mevleviliðe gelince,
O tamamen dönerek ayakta ve hareket ederek Allah’a yaklaþma fikri,
Türk dehasýnýn en tabii ifadesidir."

“-Eðer Mevlana’yý sizler gibi kavramak gerekirse, o büyük insanýn ruhu dertlenir, biz de belki bir saygýsýzlýk göstermek zorunda kalýrdýk. Mevlana’yý ululuðuyla kavrayabilmek için medresenin dar kapýsýndan geçmemiþ olmak gerek.”

’Cumhuriyet’in ilanýndan sonra, tekke ve türbelerin kapatýlmasý hazýrlýklarý yapýlýrken, Baþbakan Ýsmet Ýnönü’ye "Mevlana Dergahý ve türbesinin kapatýlmayarak kendi eþyasý ile birlikte müze olarak düzenlenmesi ve ziyarete açýlmasý"emrini vermiþtir. Bir süre sonra, Bakanlar Kurulu kararý ile dergah, müze haline getirilmiþtir.

Atatürk müze müdürünün odasýna girer girmez, niyaz penceresi üzerindeki rubaiyi görmüþ, Farsça’yý çok iyi bilen Hasan Ali Yücel’e tercümesini yaptýrmýþtýr. Atatürk tercümedeki: "Ey keremde, yücelikte ve nur saçýcýlýkta güneþin, ayýn, yýldýzlarýn kul olduðu sen. Garip aþýklar, senin kapýndan baþka bir kapýya yol bulmasýnlar diye öteki bütün kapýlarý kapanmýþ, yalnýz senin kapýn açýk kalmýþtýr." ibaresini iþitir iþitmez þöyle demiþ:

"Hz.Mevlana’nýn büyüklüðü burada bir kere daha kendini gösterdi... Doðrusu ben, 1923 yýlýndaki ziyaretim sýrasýnda, bu dergahý kapatmayalým Müze olarak halkýn ziyaretine açalým, diye düþünmüþ; bir yýl sonra dergah ve tekkelerin kapatýlmasý kanunu çýkar çýkmaz Ýsmet Paþa’ya Mevlana dergahý ve türbesini kendi eþyasý ile Müze haline getir emrini vermiþtim. Görüyorum ki, þu okuduðumuz rubainin hükmünü yerine getirmiþim. Bakýnýz ne kadar mükemmel bir Müze olmuþ..."

Deðerli tarihçi Cemal Kutay’ýn ifadelerine göre, Mustafa Kemal’e emrindeki yardýmcýlarýnýn “Paþam Hz.Mevlana’nýn makamýný müze haline getirmeniz üzerine halk buraya akýn etmeye baþladý. Bu bir sakýnca
doðurmasýn” demeleri üzerine Atatürk’ün verdiði cevap ilginçtir:

“-Eðer, Hz.Mevlana’yý hakkýyla tanýmak ve benimsemek için ziyarete gitmekte olduklarýna inansam öteki dergahlarýn da açýlmasýný saðlardým. Çünkü, Hz. Mevlana’yý tanýmak ve anlamak zaten diðer tüm tehlikeleri de ortadan kaldýrmaktadýr.”


Hiç reklamýný yapmamasýna,

Hayatýnýn büyük kýsmýný,

Konya’da geçirmesine raðmen,


Peki,

Neydi,

Hz.Mevlana’yý,

Mevlana yapan?


Allah vergisi yeteneði,

Ve

Samimiyeti...


*www.mevlana.com/
























Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.