Ulam ulam haberler salýnanda civar obalara Duyrulanda göç kararý muhtarlýðýn Deveci yýldýzý görülende Düzülecektir yollara Göç kervaný aðam hey!...
* “Muhtar da kim ? Hacý Mýsdava Ümmüsü Hani zeybek sayýsý kadar kýz isteyen efeye “Bir eþek bile teslim etmem deyyus!” Diye baðýran kadýn muhtar anlayacaðýnýz…
* Çýkar tepelere dellâl Ýlân eder tarihini göçün Duyurur saðýra, dilsize bile; Nedenine gelince aðam hey! Göç eylemesin Baþka oba ayný gün, ayný saat diye… Aceleni, telâþýný bilirim Bilirim bilmesine haným ey! ”Göç yolda düzelirmiþ” Dert etme sultaným ey!..
En önde En deðerli kýzýl kilimler Kirmeniyle Gökçe Gelin Ve alýnlarý çanlý develer, lapur lupur Develerin ayak izlerinde yol Yolda yayla havalarý Havada kuþ sesi Kuþ sesinde özlem…
Arkasýndan develerin Tülüler, yozlar, mayalar Köþekler, kýsraklar, atlar Semerinde çar çaput yüklü eþekler, sýpalar Öküzler, sýðýrlar, düðeler Tosunlar, danalar, býzalar Keçiler, tekeler, çepiçler Oðlaklar, koçlar, koyunlar Ve þiþekler, kuzular Velhasýl, anlayacaðýn hemþehrim Yörüðün evcilleþtirdiði Kendine dost yaptýðý Hayvanlarýn hepiciði Sýralanmýþtýr bir bir…
* Gece Gece Gece Gece var gece içinde Göç gecelerini bilirim ben yiðidim Sen de bilir misin de hele?!
Gece Varýnca konalga yerine Çözülür yükler, indirilir yere Dinlenme havasý siner Eþeklere, atlara, develere Usuldan…
Yakýlýr konalga meydanýna ateþ Ateþin içinde rengim ben Uzat ýsýt ellerini bebeðim Sana sevdalanmýþým, sana Topuðunu öpen Kilimdeki âhengim ben…
Eriþte, tarhana ne varsa Çýkar daðarcýkta duran ekmeði Süt sað ve ýsýt sevdalým Sana yangýn, sana vurgun Deðiþmez nirengim ben.
Sen uyu deveci yýldýzý görünene dek Ben sana nöbetteyim nasýlsa Kapa, kara kirpiklerini aþkýmýzýn üstüne…
*
Yaylaya yaklaþanda Kabardýcýn kokusunu almaya baþlar bizim Yörükler Bilseniz ne kadar ferahlatýr Huzur verir, güven verir insana
Yayla deyince insanýn aklýna Kabardýç gelir aslaným Öyle deðil mi?
Mustafa CEYLAN
------------------------------------------------------------------------------------------------ (*)ERDEM, Halil; Karacaoðlan Geleneðinde Dirmil Güzellemeleri ve Öyküler, Alter yayýncýlýk, Sayfa: 58-64
Not: 2012 yýlý GÜLCE PROJELERÝ’nden olan BURDUR EFSÂNELERÝ kitap çalýþmasýndan.
Sosyal Medyada Paylaşın:
MustafaCeylan Åžiirleri
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.