MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

HİRA ARAYIŞTI
HüseyinGazi

HİRA ARAYIŞTI



HASAN ÞAHMARANOÐLU’ na
Hürmet ve muhabbetlerimle…


Mürekkebi belli asil kaynaktan,
Kaleminde Altaylardan gizler var.
Oðuzlardan asaletli oymaktan,
Dede Korkut töresinden izler var.

Türkmenlerin kýlýçlarý paslýysa,
Ýçten yanar dost yürekler küslüyse.
Neþ’e dolar ana yurdum süslüyse,
Lisânýnda Ötüken’ den sözler var

Serhatta hecenin Kutlu Ozaný,
Hicivde kaçýrmaz ölçü mizaný.
Bu günün Bekir Vahid-i Zamaný,
Hedefi vuracak nice kozlar var.

Þiirde nesirde usta bir kalem,
Tarihçi yönüne durulur selam.
Milletin derdidir çektiði elem,
Ruhunda alevle yanan közler var.

Sonsuz mutluluðu düþlerse için,
Tevhidî bir aþkla olmalý göçün.
Hira arayýþtý son Resul için,
Naat yazmaya nice feyizler var.

Hasan Amcam dün sohbetimizde bana: "Yýllardýr þiirle uðraþýyorum ama hiç Naat-ý Þerif yazamadým, ne zaman bir Naat okusam içimden, gönlümden, gözümden yaþlar boþanýyor, inþallah yazmak nasip olur" dedikten sonra bu þiiri yazdým.

Tevhidî- Gazi Hüseyin KILBAÞ
20.06.2012

NOT:
Soðuk bir tamirci dükkâný. Ortada bir kanal, yan tarafta, ancak üç kiþinin sýðabileceði büyüklükte, küçük penceresi tamirhanenin içine açýlan bir odacýk. Masanýn arkasýndaki duvarda bir kitabe gibi duran serlevhada;”Acizler için imkânsýz, korkaklar için müthiþ görünen þey, kahramanlar için idealdir” yazýsý. Bu odacýk Kilis kültürü ve edebiyatýnýn nadide insanlarýnýn buluþma mekâný. Bu mekânda en sýcak edebi sohbetler, en hararetli tartýþmalar, en hoþ yarenlikler yapýlýr hep.

Mekânýn müdavimleri Avni Keçik, Nihat Ferah, Mahir Körbeyli, Mahmut Muhaciroðlu, Muhlis Salihoðlu ve daha niceleri. Her biri ayrý fikirde ayrý görüþte ayrý renkte, “akademi”ye gelirler, her gelen ortama bir güzellik, bir çeþitlilik, bir renk katar.

Mekânýn sahibi Hasan Þahmaranoðlu; araþtýrmacý, yazar, þair ve fazýl bir kiþidir. Yaptýðý çalýþmalarý ve araþtýrmalarýný inceleyen akademisyen Celil Güngör ; (þimdi Cumhurbaþkaný danýþmaný) “Üniversitede onlarca akademisyenden oluþan bir kurul, bir þehrin edebi ve kültürel yapýsýný ancak bu þekilde araþtýrabilirdi” demiþtir.

Hasan Þahmaranoðlu,1935 yýlýnda Kilis’in Þýhabdullah Mahallesi Hasenek sokaktaki 13 nolu evde gözlerini dünyaya açmýþ, Kemaliye ilk mektebini bitirdikten sonra okulu orta ikiden terk etmiþ, oto tamircisi Abdullah Özsaygýlý ustanýn yanýna þeyirt (çýrak) durmuþ, mesleðin ustasý olduktan sonra Ceylanpýnar Devlet Üretme Çiftliði’nde motor makinisti olarak çalýþmýþtýr.

Ýstanbul Maltepe’de 1959 da baþlayýp iki yýl süren askerlikten sonra Türkiye Petrolleri Batman tesislerinde makine ustabaþýsý olarak iþ hayatýna döner. Kendisine her konuda yardýmcý ve destek olan Güler hanýmla evlenir. 4 Çocuklarý gelir dünyaya. Güler Hanýmýn büyük teþvikiyle baþlar Kilis kültürünün unutulmaya ve yok olmaya yüz tutmuþ eserlerini gün ýþýðýna çýkarmaya.

1982 Yýlýnda emekli olduktan sonra Ýstanbul’a yerleþen Hasan Usta, bir süre Suudi Arabistan’ýn Basra Körfezi’ndeki liman kenti Dammamam þehrinde bir Fransýz þirketine motor atölyesi kurarak burada bir yýl “ustabaþý” olarak çalýþýr. Vatan hasreti dayanýlmaz bir hal aldýðýnda, doðduðu þehre dönerek ederek genelde rot-balans ayarý yapan bir tamir atölyesi kurar.

Okuma ve araþtýrma onda vazgeçilmez bir tutku halindedir. Bir define avcýsý gibi Kilis’le ilgili ne varsa araþtýrýr, soruþturur, tercüme ettirir ve kitaplaþtýrýr. Kubatoðlu Süleyman ve Necip Asým Yazýksýz hakkýndaki araþtýrma eserlerinin yanýnda Cumhuriyet Devri Kilis Þairleri Antolojisi, Notalý Kilis Türküler adlý eserleri, yýllarca araþtýrma gerektiren ve bir kuyumcu titizliði isteyen nadide eserlerdendir.

Þairdir. Þiirlerini Korku Duasý adlý kitabýnda toplamýþtýr. Bir hiciv ustasýdýr. Taþlamalarýnda Bekir-i Vahidi Zaman ve Kutlu mahlasýný kullanýr. Hicivde atýþtýðý can dostlarý Çomakizade mahlasý ile yazan Avni Keçik ve Zihn-i Devran mahlasý ile yazan Nihat Ferah’týr.

Arkadaþlarý gibi kendisinin de bir yaný çocuktur. Ýçindeki çocuðu hiç büyütmeyenlerdendir. Bir gün Hasan Þahmaranoðlu kanalda bir arabanýn altýnda tamirle uðraþýrken sessizce yaklaþan Avni Keçik, çocuklarýn bayramlarda eðlendikleri küçük çaplý ses bombasýnýn fitilini sigarasýnýn ateþi ile tutuþturup kanala býrakýr. Büyük bir gürültü ile patlama olurken beti benzi uçmuþ Hasan Usta, soluðu karþý kaldýrýmda almýþtýr rahmetli Avni Keçik kahkahalara boðulurken.

Milliyetçi dünya görüþüne sahiptir. Hisar, Töre, Orkun dergilerinde Kilis’te Kent Gazetesi ile çeþitli ulusal gazetelerde þiir ve makaleleri yayýmlanmýþtýr. Kilis’te halen yayým hayatýný sürdüren Zeytin Dalý dergisini kurmuþ, çeþitli zamanlarda Gövdeniz, Çaðrý ve Ýrfan adlý dergileri yayýmlamýþtýr.

Ülkenin çeþitli þehirlerinde yapýlan ‘Þiir Þölenleri’ne katýlarak Kilis’i temsil eder.

Hasan Þahmaranoðlu’nu yakýndan tanýmayanlar, onu kolayca “Hiç kimseyi beðenmez bir milli muhalif” olarak nitelendirebilirler. Ancak eleþtirelliði, kýlý kýrk yaran hassasiyetinden ve mükemmelciliðindendir.

Hasan Usta þimdi 77 yaþýnda bir deliþmen olarak “Kilisli Divan Þairleri Divaný”, “Kilis Kuva-i Milliye Kahramanlarýndan Þahin Bey”,”Kilis Adý ve Aðzý Üzerine Araþtýrmalar” adlý eserlerini yayýma hazýrlamakla meþgul.



Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.