MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

DELİLER DE SEVERLER
asker55

DELİLER DE SEVERLER


DELÝLER DE SEVERLER



.......Yýýn ilk karý düþünceye dek,yalýnayak dolaþýrdý.Çorak topraklar gibi,yarýk-yarýktý tabanlarý.Kirli saçlarý, gür kaþlarýnýn hizasýndan baþlardý.Alný yok denecek kadar dardý.Çarpýk burnunun heriki yanýndaki gözleri,azgýn bir mandanýnki gibi iri idi.
.......Çoplükteki kaðýt parçalarý para,paslý demirler altýn,ve camkýrýklarý ,paha biçilmez
birer elmastýlar ,bu kanlý gözlede.Memeleri,boynunun ikli yanýndan sarkýtýlmýþ ,
bÝrer yoðurt torbasýný andýrýrdý.Allahtan aþka kimsesi yoktu ,aslýnda o bile pek dostu sayýlmzdý

........ Altý ayý kýþ olan ,Çiðdemli köyünün " DELÝ ANÞASIYDI." Ýiþte o..
Köy ,yukarýdan itibaren gittikçe geniþleyip derinleþene bir dere ’nin, iki yakasýna yaman-
mýþ, kerpiç duvarlý,dam bacalý ,yüz aneden ibaretti.
Aþaðýda dedemin deðirmeni ,yukarýsýnda da deli Anþanýn evi vardý.Duvarlarý ,bir kaleninki gibi yüksekti.Yer kesiminden tahminen üç metre kadarý,yontulmuþ kara taþlardan örülmüþtü.Üst bölümü, arnavutkaldýrimlarý gibi gayri muntazamdý.Çift kanatlý cümle kaprsý
kocamandý,içerlikti,giriþi daha çok bir dehlizi andýrýyordu.Söve abir edilen yan kalaslarýndaki oyuklarda ,bal ve eþek arýlarýnýn çeþidi vardý.

........ Rahmetli anam,Kuþkusuz bu köyün en merhametli insanýydý.Kara bir kazanda su ýsýtýr önüne oturtur ,bir evlat gibi yýkar ,açlarýný tarar kuruturdu.Deliydi deli olmasýna amai ,akýllýlar kendilerine yapýlan bir iyiliði ,bu denli beðeni ile karþlýyabilselerdi
yaþam belki de daha yaþanýlýr ve de görkemli olurdu.
........ Delilerin kanlý gözlerinde tebessüm, beþiðinde yeni -yeni gülümseyen bir çocuðunki kadar güzel ,doðal ve de anlamlýdýr.<Sadece anama öyle bakardý ...Çünkü bütün büyükler
iðrenir, çocuklar alay eder ,arkasýna kaðýttan kuyruk takarlardý.Çoðu zaman duymazdan gelir, bazende ,hançeresi yýrtýlasýya baðýrýr, babalarýnýn yüzlerine baka-baka ,aðýzlarýna küfrederdi.
........ Kýþ uykudemektir köylü için.Namaz vakitleri dýþýnda,,köpekler kol gezer,rüzgar cirit atardý.Bir de iþte o..Deli Anþa. Tipinin uðultusuna karýþýrdý kahkahalarý.
Arkasýndan da ,köpek ulumalarý iþitilirdi hep uzun..uzun..

......... Buzlar yeni-yeni çözülmeye baþlamýþtý.Çiðdelmri,papatyalarý getirecekti bahar bize.Ortalýk iyiden ýsýnmýþtýþ,mayýs ortasýndaydýk.Bir ikinci delii geldi köye hemde ansýzýn
Aðzýný açýp, "sen kimsin, nereden geldin" demeye hiç kimse , cesaret edemiyordu. adam , bir insan azmanýydý.Korku sempati yarattý kýsa sürede.Baþta muhtar ..imam olmak üzere ,köyün ileri gelen zalimleri bile acýyorlardý ,güya ona..
Gerçekten korkunçtu bu adam.Uzun,upuzun boyu,kürek gibi elleri vardý
Sepet gibi kocaman bir baþ,boyunsuz oturtulmuþtu,omularýnýn üstüne.Deli demeye dilleri varmýyordu da,"kara sevdalý" diyorlardý onun için.Varsýn öyle olsunda ,yavuklusu kimdi..?
onu da bir bilen yoktu ya.

......... Geliþinin ,birinci ayý dolmamýþtý henüz.Bir gece horoz ötümüne yakýn,Deli Anþanýn evinden çýktýðýný görmüþ ,topal Mahmut Bu dedikodunun üstünden ,üç gün yaðmur yaðdý aralýksýz...mescitten sela veriliyordu.Birazdan namaza çaðýracaktý güya köyün kendi si igibi müslüman olanlarýný, sahtekar imam. Cýrtlak sesi ,arka fonda kalýverdi birden.
Bir baþkasýnýn sesi bastýrýyordu çünkü.
......... - Onu siz öldürdünüz..
.......... - Ateþe vereceðim bu köyü..
......... - Keseceðim hepinizi.. adam baðýrmýyor ,böðürüyordu.Çocuklar analarýnýn eteðine sinmiþ,tüm erkiþiler kapýlarýný kilitlemiþlerdi.Etraf ,esrarlý bir sessizliðe bürünmüþtü.Bir olay bekleniyordu kuþkusuz ..
Güneþ Karasudan yana kaydý,akþam yakýndý.Bir süre sonra sokakta
laþlý insan sesleri duyulur oldu. Dedemin arkaýndan ben de çýktým.Bütün köy ,kadýnlý-erkekli ,Karasudan yana koþuyordu.Kalabalýðýn çevrelendiði yere, en son varanlar ara-
aýndaydýk.Yanýnda yürüdüðüm adamýn yaþý doksanýndan bir eksikti.Korkuylla harmanlanan heyecaným nefesimi zorluyordu. Oysa dedem, ocak baþýnda kahvesini yudumlarcasýna ,
sükunet içindeydi.Artýk, feri kaçmiþ büzük gözleri neleri görmüþ,kýllý kulaklarý,kimbilir neleri iþitmiþti.O insan çebberinin ortalýk yerine gördüðüm manzara ,tüler ürperticiydi..
.......... Deli anþa ,Karasuyun beþ metre kadar beriinde ,sürtüstü cansýz yatýyordu.
Ölümünü gerçekleþtiren urgan,boðazýný sýký-sýkýya sarmýþtý.. ve üstüste üç dðüm atýlmýþtý
Yüzü hafiften morarmýþ,dudaklarý þiþmiþti.Aðzý ,bu yüzden olacak ,sola çarpýlmýþtý.
O kirli saçlarýnýn,her zaman öne düþen perçemi ,yine ayný yerindeydi.
Olayýn, dikkade dðer yaný, Deli anþanýn trajik sonu deðildi.Uzun boylu bir adam yatýyordu yanýnda.onun gibi upuzun..ve sessiz..
......... Bu adam,Anþasýný sað yanýna aþmýþ,sað kolunu kadýnýn baþýþýnýn altýna uzatmýþtý.
Sol memesinin hemen altýnda, bir ekmek býçaðýnýn ,diklemesine , sadece sapý görünüyordu. Jandarma geldi çok geçmeden.Cebinden deftere benzer birþey çýkardýlar. Adýnýn Selmam ..memleketininde Erzincan olduðunu öðrenebildik ancak ,tutanaklara geçerken. Deli anþanýn da oradan geldiði biliniyordu.
Çocuktum,aklým ermiyordu,bu iki delinin ,Karasuyun kýyýsýnda sarmaþ-dolaþ
yatýþýnýn nedenini ,nereden bilecektim...
...........ikisininde ,yaþarken olduðundan çok daha anlamlýydý yüzleri..Deli Anþanýn çarpýlmýþ aðzýna raðmen...


Fevzi Künüçen


Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.