Dokuz yaþýnda ya var ya yokuz. Çikolatalar gelmiþtir okul kantinine, dünyanýn taaa öbür ucunda zannettiðimiz þehirden. Yiyemeyiz bir müddet. Çünkü hemen bitmemelidir.
Þiir de biraz böyledir.
Adettendi zahir; biz Tahtamescit’in suratsýz çocuklarý C þubesindeydik de, eli yüzü düzgün olanlar, A da yahut B de idi. Mesela Tibet diye bir çocuk vardý baþka sýnýftan. Sosyal hayatý bile baþka sýnýf olan. Bizim mahallenin sümüklülerine benzemezdi. Yüzü akça, elleri pamuk gibiydi. Nasýl becerirdi hiç bilemezdik, çikolatalarý löp löp götürürdü de, eline aðzýna bulaþtýrmazdý. Velet sanki uzaylýydý.
Sonra bir de bir"baþkasý" daha vardý. O, hiç kimseye benzemezdi. Ki, tüm ahali divane. Tibet’te ayný kýza, ben de. Yaþ, anca dokuz.
Hocamýz Cahit Canko. Hatýrlayanlar bilir. Barýþ Manço desen yeridir. Halk oyunlarý provasýndayýz. Folklor ekibi için seçmeler var. Yanýk yað ile silinmiþ sahnenin üstündeyiz. Türkümüz "Süpürgesi yoncadan Eminem." Dokuz yaþýndaki parmaðým havada; birisi tutacak ve haydaaa.
Dokuz yaþýndaki serçe parmaðým Tibet’in parmaðýný bekler iken üstüne beyaz bir güvercin konuyor. O "baþkasý" nýn yüzündeki tebessüm bana doðru yýldýrýmlar oluyor. Parmaðýndan parmaðýma ateþler oluyor. Ne elim iþe varýyor ne gözüm oynaþtan ayrýlýyor. Ýlk elenen ben oluyorum. Ýlk kaybeden...
Zannýmca þiir biraz da böyledir.
Derken... Artýk herþey geçip gitmiþtir. Hiç yaþamamýþsýnýz gibi. Þimdi baþka bir hayattasýnýzdýr. Þimdi ekmek kavgasý vardýr. Amire hürmet vardýr, memura rüþvet, fakire "Allah versin" kelamý. Egolara da þöyle en azýndan bilmem ne derneðinin baþkanlýk makamý. Sonra taksitler vardýr, yeni yeni ihtiyaçlar. Ýþyerine yeni makina, arabaya bandrol, eve tuz, kýza toka oðlana çikolata...
Ama kantindeki çikolata çook geride kalmýþtýr. O "baþkasý" da. Unutmaya yüz tuttuðunuz þeyler vardýr, yeniden hatýrladýklarýnýz da. Hafýzanýz canlanýverir. Siz, tam da bilmem neyi okurken hince tebessüm ettirir. Yahut ince bir sýzý býrakýveririr koynunuza. Beslemek istersiniz gizliden o sýzýyý. Doðrusu þaþýlacak þeydir o.
Bu ise þiirin ta kendisidir.
Ve benim bu yazdýklarým, aslýnda þiir deðildir. Siz bunlarý okur iken uzaklara dalýp gitmelerinizi, mürekkep eylemektir. Sosyal Medyada Paylaşın:
thrky Åžiirleri
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.