Yaþarken adaleti, tek hakim kýlan insan Sultanlarýn Sultan’ý, o Muhteþem Süleyman Sana atýlan çamur, boðulacaktýr susan O Cihan Padiþahý, O Muhteþem Süleyman.
Sen ki Cihan Sultaný, olarak hükmederdin Ýslam’ý üç kýtada, yükseltmekti tek derdin Namei hümayunu, Fransa’ya gönderdin O Cihan Padiþahý, O Muhteþem Süleyman.
Yavuz Sultan Selim’in, veliahttý göz nuru At sýrtýnda seferde, yapmýþtýr dünya turu Þeyhülislamdan fetva, alýp bulan huzuru O Cihan Padiþahý, O Muhteþem Süleyman.
Altýn mührünü vurdu, dünyaya Sultanlarý Yaþadýðý yüz yýlýn en büyük hükümdarý Kýrk altý yýllýk süre, çözmek zordur sýrlarý O Cihan Padiþahý, O Muhteþem Süleyman.
Haklý doðrudan yana, her daim hüküm veren Zülüm nerde var ise, karþýsýna dikilen Âlim ve þairleri, dost olarak edinen O Cihan Padiþahý, O Muhteþem Süleyman.
Mehmet, Lütfü, Sokullu, o dönem sadrazamdý Ali, Piri Reisler, mimaride Sinan’dý Deryalarda Barbaros, tüm dünyaya nam saldý O Cihan Padiþahý, O Muhteþem Süleyman.
Kayaturan; Osmanlý, onda hayat bulmuþtu Ordusunun baþýnda, her sefere koþmuþtu Hareminde Hürrem’le, nikahlý eþ olmuþtu O Cihan Padiþahý, O Muhteþem Süleyman.
( 11.01.2011 Saat : 13.11 ) Þevki KAYATURAN
Namei Hümayyum ; Kanuni’nin Fransa Kralýna yazdýðý mektup.
27 Nisan 1945’de Trabzon’da dünyaya gelen Osmanlý Ýmparatorluðunun 10. padiþahý olarak 46 yýl boyunca tahtta kalan, ülkesini dünyanýn zirvesine taþýyan hürriyet ve eþitlik prensiplerine uygun bir yönetim sergileyen, adaletin si mgesi olmuþ döneminde Osmanlý topraklarý üç kýtaya alabildiðine yayýlmýþ edebiyatta Baki, Fuzuli, bilimde Zembilli Ali Efendi, Ýbni Kemal, Ebussuut, mimarlýkta Koca Sinan, tarihte Selaniki Mustafa, Âli, Selalzade Mustafa, Niþancý Mehmet, denizcilikte Barbaros, Turgut Reis, coðrafyada Piri Reis hep bu parlak çaðýn kiþileridir. Ýmparatorluk yasalarýný derleyip toparlatmasý ve hukuka saygýlý olmasý nedeniyle I. Süleyman "Kanuni" lakabýný almýþtýr. Ancak, Batýlýlar ona daha da anlamlý lakaplar vermiþlerdir: Le Magnifique-Muhteþem", Grand-Büyük" gibi...
Son seferini (13. seferi) Zigetvar Zirini üzerine yapmýþ olup, 6 Eylül 1566’da vefat etmiþtir. Bir gün sonra ise kale düþtü. Kanuni Sultan Süleyman’dan sonra tahta oðlu II. Selim geçti . Kanuni Sultan Süleyman’a, haremine dil uzatarak asýlsýz iftiralar atýlsa da “O Cihan Padiþahý, O Muhteþem Süleyman.” öldüðü güne kadar ordusunun baþýnda cepheden cepheye koþmuþtur.
Bir gün Kânûnî Sultan Süleyman, sarayýn bahçesinde armut aðaçlarýný kurutan karýncalarýn öldürülebilmesi (yok edilmesi) için Þeyhulislâm Ebussuûd Efendi’den aþaðýdaki beyitle fetvâ istedi:
Dýrahta ger ziyân etse karýnca
Zararý var mýdýr âný kýrýnca?
Pâdiþâh’ýn bu fetvâ talebi üzerine, Ebussuûd Efendi de, bir beyitle þöyle cevap verdi:
Yarýn Hakk’ýn dîvânýna varýnca;
Süleyman’dan hakkýn alur karýnca! .
Bir karýncayý bile incitmekten çekinecek kadar mükemmel bir mânevî terbiyeden geçmiþ bulunan Kânûnî Sultan Süleymân Han, ayný zamanda dirâyetli bir kumandan, hem de çok zekî, teþkilatçý bir devlet adamý ve âlim ve edip bir þahsiyetti.
“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihanda bir nefes sýhhat gibi" Sosyal Medyada Paylaşın:
kayaturan58 Åžiirleri
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.