MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

D. G. D (DOĞA)
DemAN

D. G. D (DOĞA)






Biz doðmadan
Tahribatý baþlamýþ,
Hayatýn gönüllü bekçilerince
Doðanýn…
Kuþlar vardý,
Özgürce çift kanatlý

Ve ormanlar gürdü
Binlerce aðaçtan
Yeþilli bir atlastý
Kâinattýn sonsuz vahasý.

Neden insanlar
En çok sevdikleriyle baþlatýr savaþlarý?
Örneðin: Ýlkin insanla
Sonra ekmek yediði toprakla kavgalarýný…

Z.D. Y


____________________

DGD...
Yeryüzünün aldýðý yaðmur oraný 10 yýllýk aralýklarda artar. Bu sene (2010) dünyanýn periyodik olarak en çok yaðmur alan yýllarýndan biri olacak, yani topraðýn bereketinin yüksek olacaðý bir yýl.

Bu nedenle yediðiniz kayýsý, þeftali, kiraz, viþne, karpuz, kavun, erik vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayýn, hele çöp poþetlerine ASLA hapsetmeyin. Mümkünse herhangi bir yerde topraðýn 10 cm altýna gömün. Üzerine de bir bardak su dökün.

Gömme imkânýnýz yoksa bir poþette bu çekirdekleri biriktirip yanýnýza alýn ( ya da arabanýza koyun) arsa, tarla, toprak yol kenarý, yamaç gibi topraðý gördüðünüz alanlara bu çekirdeklerinizi savurun, korkmayýn bu çevre kirliliði deðildir. Aksine çevre için yeni hayattýr. Doða hemen o yeni çekirdekleri kucaklar ve besler. Yapacaðýnýz en kötü hareket çekirdekleri poþetlere hapsetmektir! Bunu yapmayýn ve yaptýrmayýn.

Yapýlan çalýþmalarda doðaya baþýboþ atýlan ya da dikilen bu çekirdeklerin en az yarýsýnýn yeþerip aðaç veya bitki olduðu kanýtlanmýþ.

En büyük israflardan birisi meyve çekirdeklerinin çöpe atýlmasý, ülkemiz adýna küçümsenemeyecek büyük bir servet...

Daha yeþil bir ülke için, daha temiz hava için, toprak kaymasýný önlemek ve yeni nesillerimize yeþil bir dünya býrakmak için hep birlikte elimizden geldiðince meyve çekirdeði gömelim, savuralým, fýrlatalým…

Bu uygulama TEMA tarafýndan baþlatýldý ve bilinçli toplum olarak bizlerin desteklerini bekliyor, Doðaya yardým etmek, gelecekte etrafýmýzý saracak beton ve gökdelenlerden alamayacaðýmýz oksijeni karþýlamak için bile bu çekirdeklerden çýkacak aðaçlara ihtiyacýmýz olacaktýr.

Poþete koymadýðýnýz her çekirdek için þimdiden teþekkürler,

DGD

Doða Gönüllüleri Derneði


2010- Z.D.Y
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.