Niyet
HADÝSLERDEN BÝR DEMET.
Niyet! ! ! !
Mü-minlerin niyeti,
Hayýrlý amelinden,
Yapmaya güç yoksa da,
Umut var emelinden.
Allah halis niyeti,
Bil her þeyden çok sever.
Peygamber hadisinde,
Halis mü-mini över.
Mü-min için payedir,
Niyetinde sadakat,
Yüceltir, ötelerde,
Makamýný kat bekat.
(NÝYYETÜL MÜ-MÝNÝ HAYRUN MÝN AMELÝHÝ.)
(Mü-minin niyyeti amelinden daha hayýrlýdýr.)
Ýnsan þu dünyaya saadeti ebediyyesini kazanmak için gönderilmiþ olup; onu kazanabilmesi için büyük imtihanlardan geçirilmektedir.
Saadeti ebediye deyince ne olduðunu aklýmýz pek kavrayamadýðýndan onu kazanma adýna gerekli hassasiyeti gösteremediðimiz gibi kaybetmenin endiþesini de içimizde his edemiyoruz.
Evet, faninin bakiyi, sýnýrlýnýn sýnýrsýzý, sonlunun sonsuzu anlamasý ve kavramasý mümkün deðildir.
Allah’ýn yaratmýþ olduðu en mükemmel mahlûk olan insanda tüm kâinat; canlýsý - cansýzý, maddisi – manevisi, fiziðe tabi olaný - metafizik özelliklere sahip olaný ile kodlanmýþ bulunduðundandýr ki! Ýnsan cesedi ile maddi, his ve duygularý ile manevi, yine cesedi ile fani, ruhu ile baki bir varlýktýr.
Fiziki açýdan dünya hayatýnýn devamý adýna gerçek manada çok fazla bir þeye muhtaç olmamasýna raðmen,(1) dikkat edilir ise Ruh, his ve duygularý adýna; maddi, manevi her þeyi merak etmekte, her þeye ilgi duymakta ve her þeyi istemektedir.
Bu isteklerin temelinde ruhunun gelmiþ olduðu ve bu âlemde hasretini duyup farkýna varmadan aramakta olduðu, istemekte olduðu ebedi hayat ve ebedi hayata ait özellikler, güzellikler, haz, lezzetlerdir.
Ýþte bütün bu sonsuz arzu ve isteklerimize bizi ulaþtýrabilecek olan ebedi hayatýn yatýrýmý aracý ve sermayesi olan; Allah’a kulluk adýna çoðunlukla nefsimize aðýr geldiðinden dolayý ÝSTEKSÝZ, mahiyetini bilmediðimizden dolayý VASIFSIZ, BELKÝ DE DEÐERSÝZ ÝBADETLERÝMÝZDÝR.
Hâlbuki ibadetlerimizi Allah’ýn dünya adýna vermiþ olduðu nimetler ile mukayese ettiðimizde, bir ömür ibadet yapsak; yaþamýmýzý borçlu olduðumuz bir tek nefesin karþýlýðý olamayacaðýný anlamak zor olmasa gerektir.
Evet, nefes alsak veremesek ölürüz, verdik tekrar alamazsak galiba yine ölürüz.
Yaratýcýsýna bir nefeste iki defa can borçlu olan bir insanýn (canlýnýn) amellerinin (Kulluk vazifelerinin) darlýðý, sýnýrlýlýðý içinde deðil! ! NÝYETLERÝNÝN SAMÝMÝYETÝ, SINIRSIZLIÐI VE GENÝÞLÝÐÝ ÝÇÝNDE talep ve beklentileri olur ise o zaman isteklerine kavuþabilme imkân ve ihtimali daha gerçekçi olabilir.
Ýþte (“NÝYYETÜL MÜ-MÝNÝ HAYRUN MÝN AMELÝHÝ”) Mü-minin NÝYETÝ amelinden daha hayýrlýdýr. Ýlahi müjdesinin Peygamberimiz tarafýndan bizlere verilmesi, güç ve imkânýmýz kadar fiziki kulluk, Ruh ve hayalimizin O’nun sonsuz Rahmet, Ýnayet ve merhametini kazandýracak kadar niyet ve istek, bize ruhumuzun, hayalimizin sonsuz isteklerini kazandýrma imkânýný verebilir.
Konuyu bir örnekle dikkatinize arz edip yazýma son veriyorum.
Yatýðýnýz her hayru hasenatta Allah’ým daha çok imkâným olsaydý daha çok kulluk yapsaydým sancýsýný içinizde his etmek. Bir fakire veya bir ihtiyaç sahibine bir yardým yaptýðýnýzda veya sadaka verir iken, verdiðini yeterli görmeyip, Allah’ým keþke daha çok malým ve imkâným olsaydý da daha çok verseydim.
Allah’ým keþke teheccüt ve sair nafile ibadetlerimi de yapabilseydim. Allah’ým keþke hac edebilseydim. Gibi yaptýklarýmýz ile yetinmeyip, Allah’ým bu ibadetler senin Ulûhiyetinin layýðý olmadýðý gibi verdiðin sonsuz nimetlerinde asla karþýlýðý deðildir.
Ancak bunlar benim beþeriyetimin kifayetsizliðidir. Deyip daha çok yapmamýz gerektiðinin istek ve idrakini Rabbimize arz ederek yaptýklarýmýz ile deðil istek duyduklarýmýz ile mükâfatlandýrýlma talebini dillendirmemiz adýna bilgilendirilip teþvik edilmiþiz.
Noksan, hatalý, kusurlu, amellerimizi niyetlerimiz ile güçlendirmeli ve zenginleþtirmeliyiz ki ahirette bize faydalý olabilsinler.
Allah gücünün yettiði kadar amele muvaffak kýlmakla beraber, Hayýrlý niyetler ile rýzasýný kazandýracak feraset ve basiret ufkuna ulaþtýrsýn. AMÝN
(1) Hayvanlar biyolojik açýdan insandan fazla bir farka sahip olmamalarýna raðmen ilkel yaþamalarý bu konu için izaha gerek býrakmayacak bir delildir.
Ve keza, niyette öyle bir hâsiyet vardýr ki, seyyiatý hasenata ve hasenatý seyyiata tahvil eder. Demek, niyet bir ruhtur. O ruhun ruhu da ihlâstýr. B.S.N. Mesnevi Nuriye
Sosyal Medyada Paylaşın:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.