MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

BUGÜN BAYRAM
abdülkadir Güler

BUGÜN BAYRAM





Ulusça birlik ve beraberlik içinde bir bayramý daha kutlamanýn sevinci içindeyiz. Milet olarak toplum yaþantýmýzda bayramlarýn ayrý bir yeri vardýr. Bayramlarý ikiye ayýrýyoruz. Milli bayramlar ve dini bayramlar. Dünyada var olan her ulusun kendine özgü bayramlarý vardýr. Bayram sevgi demektir, bayram neþe demektir, dostça,kardeþçe bir ara gelmektir..Bayramýn sözlük anlamý üzerinde biraz durmak istiyorum. Gerçi okuyucularýmýzýn çoðu aydýn ve okumuþ insanlardýr. Ama yine de yazmakta yarar vardýr. Bu konuda bir kaybýmýz de olmaz diye düþünüyorum.
Bayram: (is),
1. Milli veya dini bakýmýndan önemi olan ve kutlanan gün veya günler: Cumhuriyet bayramý, 30 Aðustos Zafer bayramý, 19 Mayýs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve spor bayramý, 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk bayramý, dini bayramlarýmýzdan da Ramazan bayramý ve Kurban bayramý gibi.
2- Özel olarak kutlanan günler: Sevinç ve neþe ile ilgili kutlanan günler.
3- Bir olayý anmak amacýyla yapýlan gösteri ve eðlencelerden oluþan resmi törenler.
Türkçemizde bayram kelimesiyle ilgi birçok sözcük ve deðimler de türetilmiþtir. Ýþte bunlardan birkaçý: Bayram alayý, bayram ayý, bayram çocuðu, bayram günü, bayramlýk, bayram havasý, bayram hediyesi, bayram namazý, bayram þekeri, bayram tebriki, bayram topu, bayramüstü, bayram üzeri, bayram ertesi, bayram þekeri, bayram töreni, bayram yeri, bayram yemeði ve bayram ziyareti gibi. ( 1), yine bunlardan baþka kelimeler de vardýr: Bayram aðasý, bayram alayý, bayram arifesi, bayram ayý, bayram bahþiþi, bayram aþý, bayram beyi, bayram seyran, bayramda seyranda, bayramdan bayrama, bayram havasý, bayram koçu; bayram etmek, bayramlaþma, bayramlaþmak, bayramlýk, gibi kelime ve deðimler de vardýr. (2 ).
Sözün özü: Bayramlar paylaþmaktýr, sevgidir, neþedir. Bir araya dostça, kardeþçe bir araya gelmektir. Yakýný, uzaðý görmek ve aramaktýr. Kinin, öfkenin, nefretin, kýskançlýðýn, hodkâmlýðýn, kibirliðin, karamsarlýðýn bir kenara atma günüdür. Sevgi ve barýþ günüdür. Sevgiyle kucaklaþma anýdýr, acýlarý, hüzünleri ve yaþanan sevinçleri birlikte kardeþçe samimi bir hava içinde yaþama olgusudur.
Tüm okuyucularýmýzýn ve güzel vatanýmýzýn tüm insanlarýna barýþ, huzur, saðlýk, mutluluk ve birlik içinde yaþamalarýný, bütün kalbimle bereketli bayramlar diliyor ve sözlerimi bir þiirimle baðlamak istiyorum.

BUGÜN BAYRAM

Bayram
Bayram
Dostluk, kardeþlik, erdemlik
Yakýn, derin ve uzak
Görünmesin tüm çirkinlikler
Her yer gün aydýnlýðýnca sýcak


Duman tütsün her ocak
Kardeþçe, dostça merhaba
Bayramýn kutlu olsun ey dost
Güvercin mavisi aydýnlýk
Defne yeþili huzur
Çocuklara salýncak
Ve her geline bir duvak


Bugün bayram
Küçük, büyük herkese
Candan diyorum merhaba
Tüm kötülüklere inat
En kötü günün böyle olsun
Barýþalým, görüþelim, kucak kucak


Bugün bayram
Dostça, kardeþçe, uygarca
Kin ve nefret öte kalsýn
Her þey gün aydýnlýðýnca sýcak…( 3 )

Abdülkadir Güler

1- Türkçe Sözlük / Türk Dil Kurumu yayýnlarý / 8.baský. Ankara. 1998.
2- Ötüken Türkçe Sözlük, Yaþar Çaðbayýr / Ötüken yayýnlarý Ýstanbul.2007
3- Yaz Güneþi Bengisu / Þiirler / Abdülkadir Güler / Cumhuriyet Matbaasý Söke- 2004.











Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.